CONQUES, ligt in het departement Aveyron. Is een  bedevaartsoord, een bergdorpje gelegen aan de oude route naar Santiago de Compostella. Bewonder de oude vakwerkhuizen met leistenen daken en de enorme Romaanse Abdijkerk Saint-Foy. De Abbaye de Saint-Foy en het dorp Conques liggen tegen de steile hellingen van het dal van de rivier de Dourbou, een zijtak van de Lot. Naar overzicht regio Midi-Pyrénées. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Conques, kerk van de heilige FoyDe abdij kerk:
op de grote bedevaartroute naar Santiago de Compostela kwamen tussen de 11de en de 13de eeuw de meeste pelgrims door het kleine, afgelegen plaatsje Conques, waar een door Karel de Grote gestichte benedictijnse abdij stond. De pelgrims gaven dermate gul, dat al in de eerste helft van de 11 de eeuw tot de bouw van een grote kerk besloten werd, die moest lijken op de kerken van Toulouse en Santiago. Ongeveer rond 1200 werd de kerk voltooid; in 1561 werd zij gedeeltelijk verwoest door de hugenoten en in de 19de eeuw, nadat de schrijver Prosper Mérimée zich voor de kerk had ingezet, werd zij gerestaureerd.
 
Het interieur 

van de kerk is Romaans met een hoog schip, prachtig versierde kapitelen en drie kapellen aan de ronde oostkant, om zo meer pelgrims te kunnen plaatsen.

Timpaan 

Een ander belangrijk kunstwerk is het westelijke timpaan van de kerk met zijn typisch Auvergniaanse plastiek. Het thema is hier het Laatste Oordeel. Abraham neemt de uitverkorenen in het hemelse Jeruzalem op, engelen dragen spreukbanden met de christelijke deugden, en naast Christus en Maria verzamelen zich de abten en de stichters, van Karel de Grote tot de eenvoudigste pelgrim. Het timpaan is waarschijnlijk in de eerste helft van de 12de eeuw ontstaan en bezit zelfs nu nog restje van het oude coloriet.

Beeld van de heilige FoyBeeld van de Heilige Foy  

Hoewel ook Conques door de godsdienstoorlogen getroffen werd, bleef het door zijn ligging verschoond van grote plunderingen. Zodoende zijn de schatten van de kerk behouden gebleven. Ze vormen een van de mooiste verzamelingen van Franse edelsmeedkunst tussen de 9de en de 16de eeuw. Het beroemdste meesterwerk is het beeld van de

Heilige Foy,  

die als twaalfjarige de martelaarsdood stierf. Het beeld van dit meisje is waarschijnlijk in de 10de eeuw in de kloosterwerkplaats van Conques ontstaan. Het is uit hout gesneden en bedekt met bladgoud waarin edelstenen, parels en emaillewerk zijn aangebracht.

Op een troon zit de jonge heilige
,  

de voeten rustend op een voetenbankje, de handen uitgestrekt. In haar borst zit een reliekschrijn verborgen. Met het jonge meisje, dat bij haar uitstapjes buiten het klooster door een bijzonder mak paard gedragen en door musicerende monniken begeleid werd, heeft de sculptuur helemaal niets meer gemeen. In haar fonkelende pracht, haar afwijzende hoogheid maakt ze eerder een verheven en goddelijke indruk. 

Rivier in het dal van Dorbou Abdijkerk in Conques Congues, plein bij de abdijkerk Omgeving Conques Rivier de Lot
Foto's Henk Griffioen, Assen
Het interieur van de kerk is Romaans met een hoog schip, prachtig versierde kapitelen en drie kapellen aan de ronde oostkant, om zo meer pelgrims te kunnen plaatsen.

CONQUES OFFICE DE TOURISME  
Aveyron (12) - Midi - Pyrénées  -  Le Bourg, 12320 CONQUES  -  tél. 0 820 820 803 ou 05.65.72.85.00  -  télécopie : 05.65.72.87.03 -  Courriel : tourisme@conques.fr  -  Site internet : www.conques.fr Geeft, ook in het Engels, een uitstekend beeld van de geschiedenis  -  Talrijke afbeeldingen vindt u bij: Conques=Google+zoeken
 
** Uw accommodatiein Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets