RHÔNEDAL, de Rhóne vormt tegelijkertijd een grens en een verbinding en zij die aan zijn oevers wonen kennen de macht van de koning der rivieren. Deze oude krokodil van de kaarten van Frankrijk die van af de bruggen gezien een sluimerend bestaan lijkt te leiden, kan tot grenzeloze en ongehoorde woede uitingen opzwellen. Misschien hebben onze voorouders zich hier al in de Oudheid gevestigd om zich met deze reus te meten. Nu treffen we overal in het dal de resten van hun beschavingen aan, verspreid op de door wijngaarden beheerste hellingen. Het is bijna onmogelijk weerstand te bieden aan de vele genoegens van de geschiedenis en aan het zachte nectar dat dit gebied voortbrengt.
Naar overzicht dep. de Gard, regio Languedoc Roussillon.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Kaartje met het RhonedalDe Rhône: Grandeur en grillen van een rivier 
De ouden beschouwden de rivieren als zeeën en zagen de oevers als kusten. Daarom wordt er gesproken over Côtes du Rhône(Rhônekusten) en dit temeer daar de rivier de grens was tussen het Koninkrijk Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie.
De Rhône,

aan de ene kant een natuurlijke verkeersader, heeft een indrukwekkende hoeveelheid sedimenten opgeleverd die voor de vruchtbaarheid van de aarde zorgen en verschil1ende soorten fruit- en groenteteelt, die in het gehele departement voorkomen, mogelijk maken. Maar deze reus kan in de herfst soms zo onstuimig zijn dat de oevers voortdurend bijgewerkt en versterkt moeten worden.


Villeneuve-Lez-Avignon,
aan de overkant van de brug  

Het koninklijke Villeneuve, dat tegenover het pauselijke Avignon ligt, dankte zijn rijkdom aan de buitenverblijven van de kardinalen, die vluchtten voor de pest en de benauwdheid van de pauselijke stad. De middeleeuwse stad bewaart enkele sporen van een reeks in de 14e eeuw gebouwde paleizen, de zogenaamde Livrées Cardinalices. Maar het belangrijkste monument van Villeneuve is ongetwijfeld de
Chartreuse du Val-de-Bénédiction.
 

Het oorspronkelijk grootste kartuizerklooster in Frankrijk dat in de 14de eeuw door paus Innocentius VI gesticht werd, herbergt ook het Centre National des Ecritures du Spectacle waar toneelschrijvers hun intrek kunnen nemen. Een ander hoogtepunt van de stad is het
Fort Saint-André,
dromend in een zoele zuidelijke sfeer, dat rond 1362 gebouwd werd om Avignon te bewaken, als ondersteuning van de rond 1300 verrezen Tour Philippe-le-Bel. In het gemeentelijk museum
Pierre de Luxemburg
 

herbergt de stad ook nog een rijke kunstcollectie, waaronder de verrassende ivoren maagd die rond 1320 gesneden werd uit de slagtand van een olifant.


Beaucaire   

De stad Beaucaire, dat volgens etymologische onderzoeken 'mooie stenen', 'welgelegen' of 'mooi vierkant' zou betekenen, krijgt zijn naam rond het jaar duizend. Het dankt zijn bekendheid aan de jaarmarkt die er in 1217 ontstond en in 1464 door Lodewijk XI erkend werd. Het evenement dat tot in de 18de eeuw een grote bloei kende en in zijn hoogtijdagen 100.000 bezoekers telde, werd op jaarlijks op 21 juli, de avond van Sint Magdalena, geopend. Naast de

Eglise Notre-Dame­des Pommiers,
 

die nog een prachtige Romaanse fries uit de l2e eeuw bezit, en de burcht, die de kerk domineert met een imposante veelhoekige toren van 25 meter hoog, telt de stad bekoorlijke herenhuizen uit de 17de en 18de eeuw. Deze stad van de
Drac,
 

dat draakachtige monster dat in de stromen van de Rhöne rondwaarde is natuurlijk geklasseerd als Stad van Kunst en Historie.


Pont-Saint-Esprit   

De Gouden Poort van de Provence was vanaf de 5de eeuw voor Chr. een belangrijke handelsplaats waarvan de bloei in de loop der jaren al1een maar toenam. Om aan deze economische ontwikkeling tegemoet te komen, begonnen de Benedictijnen, die hier een door Cluny gebouwd klooster bezaten, aan de bouw van een brug. De werkzaamheden duurden meer dan 40 jaar, van 1265 tot 1309, en er was wel een steuntje in de rug van de Heilige Geest voor nodig om het bouwwerk van 25 bogen over 191 meter lengte te voltooien. Daarom werd als dank een naam aan de stad gegeven. Nu is het leven in Pont-Saint-Esprit een stuk rustiger. Maar de stad herbergt wel het museum van gewijde kunst van de Gard in het prachtige
Maison des Chevaliers,  

waarvan de bouw aanving in de 12de eeuw en dat tot in de 15de eeuw werd uitgebreid. Het museum geeft een culturele en niet-confessionele benadering van het godsdienstig gevoel in het christelijke Westen. Etnografie en beeldende kunst gaan samen in een presentatie van religieuze voorwerpen van openbare of particuliere oorsprong.

Roquemaure, de geliefde   
De naam van de historische hoofdstad van de 'Coste du Rhöne' die aan een korte rivierarm ligt, is afkomstig van 'rupper maura', de zwarte rots met het 12e-eeuwse kasteel stond, waar nu al1en nog een paar muren en twee torens van over zijn.
Vanaf 218 voor Chr.
 

toen Hannibal op terugtocht vanuit Spanje de Rhône overstak en zwaar slag leverde met de Gal1iërs, wordt de stad in de geschiedenisboeken vermeld.
In 1868 werden
 

in de onvoltooide kerk uit de 14e eeuw de relikwieën van Sint Valentijn opgenomen, de beschermheilige van de geliefden van wie hier elk jaar in februari het feest gevierd wordt. Het is ook bekend van het symfonische orgel uit 1690 en anekdotischer van het beroemde kerklied 'Minuit chrétien' dat hier voor de eerste keer weerklonk op kerstavond in 1847.


Laudun en Le
Camp de César   

Op 2 km ten noorden van Laudun, bekend om zijn wijngaarden, ligt het Camp de César, een archeologische site van 18 hectares die tot de belangrijkste van de Languedoc-Roussillon hoort. Het ligt op een kalkrotsterras, op 200 meter boven het Rhônedal en de dalen van de Cèze en de Tave, en het bevat resten van:
Vijf periodes van opeenvolgende bezettingen:
 

de eerste uit de IJzertijd, verder een Preromeinse nederzetting, een stad uit het Vroeg Romeinse Rijk, overblijfselen uit het Laat Romeinse Rijk en uit de Vroege Middeleeuwen en bovendien fundamenten uit de Middeleeuwen. Een reis door de stenen en door de tijd.


Saint-Laurent-des Arbres   

Saint-Laurent-des Arbres was vroeger het bezit van de bisschoppen van Avignon die het in de 14de eeuw op gezag van paus Johannes XXII tot een vesting verbouwden. Temidden van deze versterkte wijnstad rijst een imposant feodaal gebouwencomplex, toren, donjon en Romaanse kerk, op dat aanspoort tot sereniteit. Deze vorstelijke sfeer staat echter de viering van vrolijke tweejaarlijkse middeleeuwse feesten, les Donjonnales, niet in de weg.

Saint-Victor­la-Coste
 

In Saint-Victor-La-Coste, dat op een rotsachtig plateau vastgeklemd ligt tussen wijngaarden en heuvels, prijken de resten van een magnifieke burcht. De burcht waarvan de oorsprong mysterieus blijft, die toehoorde aan de baronnen van Sabran, wordt beschermd door een vestingmuur die de heuvel omsluit en tot het dorp afdaalt. Het heeft schitterende middeleeuwse en Renaissancegevels. De fraaie en rustbrengende Chapelle de Mayran, verloren te midden van de wijngaarden, niet ver hiervandaan, is beslist een bezoek waard

À VOIR AUSSI...

- Vénéjan, een fraai, op een rotspunt gelegen dorpje met een middeleeuws kasteel en een Romaanse kapel. Andere curiositeit, hier staat de enige, uit 1813 daterende en mooi gerestaureerde, werkende windmolen in de regio.
- Oppidum Saint-Vincent,
vlak bij Gaujac, een Romeins heiligdom met overblijfselen van de 4de eeuw voor Chr. tot de Middeleeuwen.
- Het kasteel van Lascours
 

 in Laudun-Leistenen jachtpaviljoen uit de 12de eeuw omringd door slotgrachten met stromend water.
- Lirac,
met zijn wijnkelders en zijn Ermitage de la Sainte-Baume.
- Vallabrègues,
 

de enige gemeente in de Gard die op de oostelijke Rhôneoever ligt, getuige van de verplaatsingen van de rivier gedurende 200 jaar. Het rustige dorpje is een bekend om zijn mandenmakers.
- Chusclan
met Gicon in het noorden en Tavel in het zuiden, nog twee hoogtepunten voor de wijnliefhebber.  

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets