DIEPPE, is een belangrijke havenstad aan de monding van de Arques. Er zijn drie havens: de voorhaven voor passagiers, carferry verbinding met Newhaven, draagvleugelbootverbinding met Brighton, de vissershaven, 5de van Frankrijk, en de handelshaven, fruit, groenten, bananen uit Marokko. Dieppe is tevens de oudste badplaats van Frankrijk.
Naar overzicht
regio Normandië. 
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Dieppe, museum, scheepsmodel van ivoorIn de 16de eeuw kwam de stad tot grote bloei, vooral door toedoen van ondernemende reders zoals de befaamde Jean Ango, maritiem adviseur van Frans I, die in 1551 overleed, zijn landhuis ten zuidwesten van Dieppe is als museum ingericht. Aan de welvaart kwam een eind na een beschieting door de Engelse en Hollandse vloot in 1694 en na het uitwijken van de hugenoten, die hier een bolwerk hadden.
Op 19 augustus 1942 

deed bij Dieppe een vnl. uit Canadezen bestaande geallieerde strijdmacht een landingspoging. Deze mislukte, maar leverde de geallieerden waardevolle lessen voor de invasies in Noord-Afrika en in Normandië. Even buiten de stad ligt het Musée de la Guerre et du Raid du 19 août 1942, waar documenten, uniformen, militair materieel e.d. worden getoond.
Ondanks de verwoestingen 

tijdens de Tweede Wereldoorlog, bezit Dieppe nog vrij veel fraaie oude huizen. Het centrum van de oude stad wordt gevormd door de kleine driehoekige Place du Puits-Salé, met moderne fontein.

Kerk Saint-Jacques
.  

De in 1250 begonnen romaanse bouw is in de loop der eeuwen grotendeels gewijzigd in gotische stijl. Het zuidelijk dwarsschip is een goed voorbeeld van primitieve gotiek, daarentegen zijn bijv. in de Heilig-Hartkapel gewelven in flamboyante, late, gotiek te zien. Boven het 14de-eeuwse hoofd portaal een fraai roosvenster.
De centrale koepel
dateert uit de 18de eeuw. De koorbanken zijn neogotisch, 19de eeuw. Boven de deur die naar de kapel leidt die thans als sacristie dienst doet, een interessante fries, afkomstig uit het huis van Ango, verwoest in 1694, en voorstellend een optocht van Indianen uit Brazilië.

Saint-Rémy
.  

Hoewel deze kerk uit de tijd van de renaissance dateert, is zij in gotische stijl opgetrokken. Het opmerkelijkste deel is het koor, waarvan het gewelf in 1979 is ingestort, hetgeen een omvangrijke restauratie tot gevolg heeft gehad.

Museum 

is ondergebracht in het 15de-eeuwse Vieux Château en heeft een omvangrijke en gevarieerde collectie: scheepsmodellen uit de 18de en de 19de eeuw, navigatiekaarten en instrumenten uit de 16de en de 17de eeuw, pre-Columbiaans aardewerk uit Peru en een verzameling schilderijen: S. Ruysdael, Oudry, Isabey, Boudin, Pisarro, Sickert, Dufy e.a.. In een aan Saint-Saëns gewijde zaal herinneringen aan de componist en vele autografen van componisten: Mozart, Liszt e.a..
Beroemd zijn de 'ivoires dieppois':  

een uitzonderlijke collectie ivoren, ter plaatse gemaakt. In de 17de eeuw telde de stad ca. 350 ivoorsnijders, die de via de haven aangevoerde olifantstanden uit Afrika en Azië verwerkten. De verzameling omvat zowel voorwerpen voor kerkelijk - crucifixen, rozenkransen, sluithaken van missalen - als voor profaan gebruik - toiletbenodigdheden, naaigerei, waaiers, tabaksdozen e.d. - , alsmede scheepsmodellen. In een reconstructie van een ivoorsnijders werkplaats bevindt zich het gereedschap van dit beroep, dat thans in Dieppe nauwelijks meer beoefend wordt.


 

 

Omgeving.  
Arques-la-Bataille, 6 km ten zuidoosten van Dieppe:
in 1589 had hier een belangrijke veldslag plaats. De hugenoten onder aanvoering van de latere koning Hendrik IV versloegen de troepen van de Ligue - een in 1576 gesloten verbond tot bescherming van het katholieke geloof, onder leiding van Hendrik de Guise -  onder de hertog van Mayenne.
Het 11de-eeuwse kasteel,  

met indrukwekkende donjon, is een zorgvuldig geconsolideerde ruïne. In de 19de eeuw, tijdens de Restauratie, is aan de rand van het Forêt d' Arques een obelisk opgericht die herinnert aan Hendriks overwinning.
De kerk,  

in de 15de eeuw goeddeels afgebrand, werd in 1515 herbouwd; de klokkentoren werd pas in de 17de eeuw toegevoegd. Koor en transept, in flamboyant gotische stijl, worden van het schip gescheiden door een fraai doksaal uit 1540. De gebrandschilderde ramen zijn 16de-eeuws, evenals de houten betimmering. Een pietà uit de 15de eeuw.

Kasteel van Miromesnil,
14 km ten zuiden van Dieppe.  

Het kasteel, 16de­17de eeuw, ligt nabij het dorpje Offranville, met gotische kerk. Op het kasteel werd in 1850 de schrijver Guy de Maupassant geboren.    

Office de Tourisme: 
 

Pont Jehan Ango, B.P. 152, Quai du Carenage , tél. 02.32.14.40.60, télécopie : 02.32.14.40.61,   - L'Angleterre en bateau rapide  -  Tél. HOVERSPEED 00 800 12 11 12 11 - TRANS MANCHE FERRIES (4 heures) toute l'année, 0 800 650 100  -  Station Balnéaire - Climatique  -  Ville fleurie 2 fleurs.  -   E-mail : OFFICETOUR.DIEPPE@wanadoo.fr

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets