DOLE ligt in het departement Jura, aan de Doubs. Vroeger was Dole de hoofdstad van Franche-Comté en de zetel van een parlement en van een in 1423 gestichte universiteit waarvan de rechtenfaculteit vermaard was. Het was een sterke vesting, die na de aanhechting van Franche-Comté aan Frankrijk, door Lodewijk XIV werd ontmanteld. Rondom de kathedraal is het oude stadsbeeld goed bewaard: nauwe, bochtige straatjes met huizen uit de 15de tot de 18de eeuw. Naar overzicht regio Franche Comte. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Stadscentrum van DoleMusea. Het geboortehuis van de vermaarde bacterioloog Louis Pasteur, die o.m. het vaccin tegen hondsdolheid vond, 1881, is als
Pasteurmuseum
opengesteld. In het souterrain is de werkplaats van zijn vader, die leerlooier was, gereconstrueerd. Het
Musée de Dole  

omvat het archeologisch museum, waarin ook een natuurhistorische verzameling en middeleeuwse sculptuurfragmenten te zien zijn, en het schilderijenmuseum, Vouet, Mignard, Courbet, e.a..

Basiliek Notre-Dame,
zie voor afbeeldingen http://www.google.nl/search?
De kerk, met 75 m hoge toren, dateert uit de 16de eeuwen heeft een interessant interieur: een orgel, versierd met kariatiden uit 1705, een marmeren tribune uit 1562, een preekstoel in roze marmer uit de 17de eeuw, 15de-eeuwse apostelbeelden, een beeld van de Heilige Maagd met Kind uit de 16de eeuw en een beeld van de heilige Ivo, de patroon der rechtsgeleerden, uit 1581.

Overige bezienswaardigheden
 

Het Collège de l'Arc
,
in 1582 door de jezuïeten gesticht, thans lyceum, heeft een fraai renaissanceportaal dat toegang gaf tot de kapel. De bovenbouw, een loggia in Italiaanse stijl, is versierd met kariatiden. Verder zijn te noemen:
het Hôtel de Froissard,
16de-17de eeuw, het voormalige karmelietenklooster, 17de eeuw, het voormalige
Hôtel-Dieu, 17de eeuw; thans Hôpital Pasteur, het
Paleis van Justitie, eertijds een kloostergebouw, waarvan o.m. de 16de-eeuwse ingang en de kruisgang bewaard zijn, en de vredige Place aux Fleurs.


Office de Tourisme
du Jura Dolois,
 
Place Grevy , tél. 03.84.72.11.22, télécopie : 03.84.82.49.27, Email : OT.JURADOLOIS@wanadoo.fr, www.dole.org - Welcome in Dole van interfrance our adress internet is the city hall's one : www.dole.org. Our e-mail is:  ot.juradolois@wanadoo.fr;  the Comité Départemental du Tourisme is: cdt@jura-tourism.comPasteur     
Is geboren in Dole op 27 dec. 1822 en gestorven in  Villeneuve-l’Étang, bij Parijs op 28 sept. 1895. Hij was chemicus en bacterioloog. Is  een van de grootste onderzoekers van de 19de eeuw en grondlegger van de biochemie en de medische bacteriologie.
De resultaten van zijn onderzoekingen zijn geweest:
a. de theorie van de biochemische continuïteit van het leven;
b. de ontdekking dat gistingsprocessen door micro-organismen veroorzaakt worden o.a. melkzuur- en alcoholische gisting, naar aanleiding waarvan Pasteur methoden ontwikkelde om door middel van gecontroleerde verhitting,  pasteurisatie, voedingsmiddelen en dranken langer te kunnen bewaren.  
Pasteur toonde aan
 
dat ook sommige infectieziekten veroorzaakt worden door bacteriën. Toen hem aldus de oorzaak van bepaalde infectieziekten bekend was, zocht hij naar middelen tot bestrijding van cholera, streptokokken- en stafylokokkeninfecties en de door een virus veroorzaakte hondsdolheid. Ook ontdekte hij het verschijnsel van de antibiose.
Hij ontmoette in medische kring
nogal wat tegenstand wegens zijn denkbeelden over aseptische chirurgie en algemene hygiëne. Dat weerhield hem echter niet zijn denkbeelden over immuniteit en de inenting met verzwakte ziekteverwekkers te introduceren. Vooral het vaccin tegen Hondsdolheid, 1881 heeft hem wereldberoemd gemaakt. Zie ook Biotechnologie.


** Uw accommodatiein Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets