EPINAL, is de hoofdstad van het departement Vosges, aan de Moezel. Épinal, verkeersknooppunt en centrum van katoenspinnerij en -weverij, is gebouwd op beide oevers van de Moezel (Moselle), die hier nog het karakter van een bergstroom heeft. De stad heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden. Ten zuiden van Épinal ligt het Amerikaanse oorlogskerkhof Quépremont, met 5600 graven van in Oost-Frankrijk gevallen Amerikaanse soldaten.
Naar overzicht
regio Lorraine. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

De oude stad,  
aan de voet van de kasteelruïnes die omgeven zijn door een fraai bospark, ontwikkelde zich rondom de basiliek Saint-Maurice. De oudste gedeelten van deze kerk dateren uit de 11e en 12e eeuw. De kerk toont een mengelmoes van invloeden: een massieve, in Duitse bouwtrant opgetrokken toren, een schip van drie verdiepingen in de Bourgondische traditie en een groot gotisch koor geïnspireerd op de bouwstijl van de Champagne.
Zeer opmerkelijk
is het exuberant gedecoreerde  Portail des bourgeois. De kerk herbergt een sculptuurgroep uit de l6de eeuw, De Graflegging genaamd, en een l5de-eeuwse Rijn­landse madonna.

Vlak bij de basiliek
 

bevindt zich de Place des Vosges, omzoomd door huizen met arcaden, waarvan er één een fraaie renaissanceloggia heeft. Op de linkeroever van de Moezel bevindt zich de moderne kerk Notre-Dame au Cierge, 1958, een functionele beton­constructie, met een immens, lichtend glasvenster in het koor en een rood­koperen deur met cloisonné van email.


Musée départemental des Vosges en Musée International de l'Imagerie,
 
Het Musée départemental bezit, behalve archeologische vondsten uit de streek, Gallo-Romeinse en middeleeuwse sculpturen, munten en volkskunst, ook een aanzienlijke collectie schilderijen, waaronder een Rembrandt, Vrouwenportret 1661, en een Georges de La Tour, Job bespot door zijn vrouw. Er is ook een belangrijke verzameling tekeningen.
Op enige afstand ligt het Fort van Uxegney.


De Imagerie d’Epinal, Prentenkabinet, 42, bis quai de Dogneville - 88000 Epinal - Tel: +3332931 2888
De Imagerie,
 

Prentenkabinet, d'Epinal, in het hart van de Vogezen en uniek in de wereld, nodigt u uit om de geweldige geschiedenis van zijn twee eeuwig bestaan te ontdekken. In 1796 richt Jean-Charles Pellerin de Imagerie, zoals we het vandaag de dag kennen, op. De prent wordt in een houten plank gegraveerd. Het afdrukken gebeurt door middel van een pers met hefboom, Gutenberg genoemd. Hierna verschijnt degene die de kleuren aanbrengt op het toneel. Met behulp van sjablonen brengt hij met ronde borstels de verschillende kleuren aan die nodig zijn voor de afwerking van het werk.
De Imagerie van Epinal
verandert door het uitbreiden en moderniseren van haar productie. Het simpele schilderij wordt opgevolgd door de plank die bestaat uit een verhaal, tekeningen en liedjes.

Onder het Empire, Napoleon 1,  

eert de Imagerie de Keizer, zijn familie, zijn legers en zijn overwinningen: deze prenten zullen miljoenen huizen sieren. Rond 1860 verschijnt de lithografie: dit opent nieuwe mogelijkheden voor de kunstenaar.
Bij het begin van de "Belle Epoque", rond 1900, doet de Imagerie een beroep op ontwerpers van naam. De kinderprenten worden frisser dankzij Benjamin Rabier, Job, Galco etc.
Vandaag de dag
maakt de Imagerie nog steeds prenten zoals vroeger. Zeven verschillende kunstenaars, die elkaar aanvullen, creëren nieuwe prenten met zeer verschillende thema's zoals 'De Piano", "L'Equipe de France, wereldkampioen voetbal" ,of "Cyrano de Bergerac".

De Imagerie d'Epinal 

is tevens het Museum van Oude Technieken, dat jaarlijks meer dan 200 000 bezoekers trekt en hun de betoverende wereld van de Prenten en hun geheimen laat ontdekken.
De Cité de l'Image,
prentenstad, bestaat uit een Musée de l'Image met een volstrekt eigentijdse architectuur en vormt een geslaagde tegenhanger van het historische gebouw van de Imagerie. De voorgevel van het nieuwe museum is geheel transparant en speelt met het licht door een van de afbeeldingen te tonen die hebben bijgedragen aan de vormgeving van onze esthetische en sociologische geschiedenis.
In totaal zijn 600 m2 gewijd aan de zogeheten volksprent tot aan de hedendaagse afbeeldingen die daar uit zijn voortgekomen.
Met meer dan 23.000 prenten van Franse en buitenlandse prentencentra wil het museum een onderzoekscentrum van de prent worden.  Musée de l'Image: Tel: +33329 814830

Office de Tourisme:
 

13 Rue de la Comédie  Internet: www.ville-epinal.fr   /   www.imagerie-epinal.com 

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets