EVREUX, hoofdstad van departement Eure. De geschiedenis van Évreux is een aaneenrijging van belegeringen, branden en verwoestingen, zoals dat trouwens bij zoveel Franse steden het geval is.
Naar overzicht regio Normandië. N
aar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk

    

Na iedere ramp namen de bewoners vol goede moed de heropbouw ter hand.
Ontstaan uit een Gallo­Romeinse nederzetting, werd de stad in de 5de eeuw door de Vandalen, en in de 9de eeuw door de Normandiërs verwoest, in de 12de eeuw eerst door Hendrik I van Engeland en later door Filips II August in brand gestoken, in de 14de eeuw wederom in brand gestoken door Jan de Goede en later door Karel V de Wijze langdurig belegerd. Ook in de Tweede Wereldoorlog had de stad zwaar te lijden door Duitse bombardementen in juni 1940 en door geallieerde bombardementen in juni 1944.

Evreux, kathedraalKathedraal Notre-Dame 

Ook de kerk is in de loop der geschiedenis verscheidene malen geschonden, het laatst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij werd nadien zorgvuldig gerestaureerd. De kerk vertoont een mengeling van stijlen uit de 12de tot de 17de eeuw. Het schip is Romaans, de west­façade werd in de renaissancetijd toegevoegd, de originele
Tour Gros-Pierre
stamt uit de tijd van Lodewijk XIII. In het interieur valt vooral de grote rijkdom aan gebrandschilderde ramen op. Zij stammen merendeels uit de 11de tot de 16de eeuw. Opmerkelijk is verder het houtsnijwerk in de kerk: het hekwerk van de kapellen, de fraai bewerkte houten deuren bij de kooromgang, het 18de-eeuwse koorgestoelte en de koorafsluiting uit dezelfde tijd.

Voormalig bisschoppelijk paleis, museum 

Het paleis is aan het eind van de 15de eeuw gebouwd in flamboyant gotische stijl en herbergt thans een interessant archeologisch museum. De collectie omvat, behalve archeologie uit de prehistorie, de Gallo-Romeinse periode en de middeleeuwen, ook schilderijen, meubelen en faience.
De schilderijencollectie,
16de-19de eeuw, omvat o.a. een werk van Goya, werken van pre-impressionisten en impressionisten en, met name, mooie stukken van Guillaumin en Boudin.

Saint-Taurin
 

De kerk is gewijd aan een plaatselijke heilige, stichter van het bisdom Évreux omstreeks het jaar 400. Saint-Taurin geldt in de overlevering als een geducht tegenstander van de duivel, die hij bij gelegenheid zelfs een hoorntje afhandig wist te maken. De kerk, die vroeger bij een benedictijnen abdij behoorde, stamt uit de 11de, 12de en 14de eeuw.
Op verzoek
is de vermaarde reliekschrijn van Saint-Taurin, sacristie, te bezichtigen, een meesterwerk van middeleeuwse edelsmeedkunst, 13de eeuw.
Oude wallen lopen van de kathedraal langs het riviertje de Iton naar de Tour d'Horloge, een belfort uit de 15de eeuw.

Office de Tourisme:
 

1ter Place de Gaulle , tél. 02.32.24.04.43, télécopie : 02.32.31.08.45, - Ouvert toute l'année du lundi au samedi de 9h30 à 12h15 et de 13h30 à 18h15  -  Ville fleurie 2 fleurs.  Email :  information@ot-pays-evreux.fr

DEPARTEMENT EURE  , voor ligging zie kaartje, naar overzicht regio Normandië  
Hoofdstad van het departement Eure is Evreux. 
Eure
waar Monet schilderde. Een van de meest bezochte plekken van de Eure is het huis en de tuin waar Monet ooit woonde. De beroemde impressionistische schilder schiep een eigen tuin met steeds wisselende bloemen en planten zodat hij elke keer opnieuw inspiratie kon opdoen voor zijn werken. De typische boogvorm van het Japanse bruggetje komt u vast bekend voor. De streek ten zuiden van de kronkelende Seine-rivier heeft weelderig groene landschappen en straalt rust uit. Het serene karakter is terug te vinden in bijvoorbeeld de

Abdij van Le Bec-Hellouin  

waar monniken in lichte gewaden nog steeds hun mooie onderkomen hebben. Een andere belangrijke religieuze plaats is de hoofdstad Evreux. De rijkelijk versierde kathedraal aan de Iton-rivier is een echte aanrader. Ten noorden van de stad strekt het dal van de Iton-rivier zich uit. Het herbergt mooie plekjes. Wilt u bijzondere vakwerkhuizen zien, zet dan vooral koers naar Conches-sur-Ouches.

Comite departemental du Tourisme de L’Eure
 

Hôtel du Département  -  Boulevard Georges Chauvin  -  27003 Evreux cedex  -  Tel: 33 (0)2 32 62 04 27 - Fax: 33 (0)2 32 31 05 98 
info@cdt-eure.fr     
Steden: 
Beuzeville    |   Giverny, Vernon et sa région  |  Pont-Audemer  |  Rosay-sur-Lieure  |  Saint-André-de-l'Eure  | Saint-Georges-du-Vièvre

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
 ** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets