GÉRARDMER en de Vallée des Lacs'. Gérardmer ligt in het departement Vosges, op 665 m hoogte aan het gelijknamige meer. Over de oorsprong van Gérardmer: aanvankelijk is Gérardmer ongetwijfeld niet meer dan een gehucht waar vissers en jagers wonen. Sommige in 1959 bij het meer van Longemer ontdekte voorwerpen wijzen in de richting van een bevolking van binnenvissers, die daar reeds in het Neolithicum, tussen 5000 en 2500 jaar vóór Chr., woonden.
Naar overzicht
regio Lorraine.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Zicht op GerardmerDe naam Gérardmer
die het gehucht in de 11de eeuw krijgt, dankt het aan de hertog van Lotharingen, Gérard d'Alsace, hertog van 1048 tot 1070. Hij is namelijk gefascineerd door de plek en besluit er een toren te laten bouwen die als overnachtings- en pleisterplaats moest dienen voor de jagers, ter hoogte van de huidige begraafplaats aan de boulevard d'Alsace, en geeft het bestaande gehucht zijn naam:
'Giromeix', d.w.z. 'Gérard Jardin',
 

dat vervolgens zal worden tot Gérardmeix, meix = manse in middeleeuws latijn, wat zoveel betekent als landelijk gelegen woningen met boerenbedrijven, of Gérardmé dat vervolgens Gérardmer werd. Het gehucht groeit al snel uit tot een dorpje en in 1555 telt het 22 huisvaders, dus 22 huizen. In 1631worden er 1195 inwoners geteld.
In de 18' eeuw
worden er wegen aangelegd door het bos, waardoor Gérardmer wordt ontsloten. De voornaamste middelen van bestaan zijn landbouw, vooral veeteelt, textielhandwerk, In ieder gezin vond je namelijk wel een weefgetouw waarop men in de eerste plaats voorwerpen voor eigen gebruik vervaardigde, en de opkomende houtindustrie, houthakkers, zagerijen. De archieven maken ook melding van de aanwezigheid van papiermolens, die het mogelijk maakten op ambachtelijke wijze van linnen doeken papier te maken en die op waterkracht werkten, en van een leerlooierij.
Vanaf 1830
 

nemen textiel- en houtindustrie in omvang toe en worden het speerpunt van de economische ontwikkeling van Gérardmer. Heden ten dage zijn textiel en hout nog steeds de twee motoren waarop de economie van de stad draait, dankzij goed presterende bedrijven die zijn voortgekomen uit de vroegere ambachtelijke kunst ofwel nieuw zijn gevestigd.

Ondanks de beproevingen
 

van de Tweede Wereldoorlog, de stad werd in 1944 voor 85% verwoest, bleef Gérardmer een dynamische industriestad. Sommige van haar bedrijven die het werk van de weverijen voortzetten, de bouwers van chalets of kapconstructies, de wasserijen of de fabrieken waar linnen stoffen voor huishoudelijk gebruik worden vervaardigd kunnen op nationaal, ja zelfs op internationaal niveau wedijveren.

Op ontdekkingsreis naar Xonrupt-Longemer       

De gemeente Xonrupt-Longemer is in 1919 ontstaan als gevolg van een scheiding met haar buurgemeente Gérardmer. Haar naam komt van het dialect van de Vogezen: 'hon' of de houten plank en 'ru' of le ruisseau, wat zoveel wil zeggen als 'de brug over de beek'. De naam van zijn meer.
Vóór 1950
is Xonrupt-Longemer voornamelijk een agrarische gemeenschap, maar sindsdien heeft het toerisme zich sterk ontwikkeld, met name door zijn uitzonderlijke, natuurlijke erfgoed aan de voet van het Vogezen massief.

's Zomers
 

leent het meer zich voor talrijke activiteiten, onbewaakt zwemmen, watersport, vissen; in het nabijgelegen bos kunt u allerlei tochten maken, te voet, te paard en op de fiets.
’s Winters
staat Xonrupt-Longemer op de kaart als het paradijs voor de langlaufers met 25 km gemarkeerde loipes midden in het bos. Verbonden met de langlaufgebieden van Gérardmer en La Bresse biedt het skigebied van Xonrupt-Longemer de mogelijkheid om te langlaufen over zo'n 100 km uitgezette loipes.

Ook kunt u alpineskiën
 

bij het gemoedelijke plaatsje Le Poli of Deval'Kart in Balveurche en de allerkleinsten kunnen naar hartelust sleeën op de daarvoor bestemde hellinkjes.
Het toerisme
is echter niet de enige troef van Longemerongemer. Ook de industrie, met name hout en textiel, ambachtskunst en handel dragen bij tot de economische ontwikkeling van de gemeente.

Waarom de Vallée des Lacs?       
De Vallée des Lacs met z'n drie meren, Gérardmer, Longemer et Retournemer, is een directe erfenis die de ijstijden van het Quartair ons hebben nagelaten. De gletsjers die het Honeckmassiet, 1362 m hoog en een van hoogste toppen van de Vogezen,  bedekten 'stroomden' in de laatste ijstijd, van 80.000 v. Chr. tot 10.000 v. Chr., langzaam naar de vlakte.
Hierbij ontstonden diepe dalen.
 

Aan de zijkanten en aan de voorzijde werd door de gletsjers morenen, een mengsel van zand, grind en rotsblokken, neergelegd. Deze dalen vulden zich later gevuld met smeltwater. In dit tongbekken uit de laatste ijstijd vinden we tegenwoordig van hoog naar laag het Retournemer, het Longemer en het Gérardmer; deze meren zijn met elkaar verbonden door verschillende watervallen.


Gérardmer. 'parel van de Vogezen'       

Is het grootste meer van het Vogezen massief, 115,5 ha. Abel Hugo, broer van de beroemde schrijver Victor Hugo, kwam eens naar Gérardmer om uit te rusten. De aanblik van het meer inspireerde hem tot de volgende dichtregels: 'Het meer van Gérardmer in zijn mooie vallei brengt ons in vervoering als het donker is en lacht ons toe als we wakker worden. Het is een onvervalste diamant onder zijn sterrenhemel en een kostelijke parel als het gekust wordt door de zon. '...waaraan we de bekoorlijk toevoeging 'parel van de Vogezen' te danken hebben, die nog steeds in adem wordt genoemd als we het over Gérardmer en z'n meer hebben.
Het betoverende en aanlokkelijke
 

meer van Gérardmer nodigt u uit de tijd te nemen om van het leven te genieten. Vissen, watersporten, kanoën-kajakken, zeilen, surfen, roeien en duiken, lekker varen in een elektrische bootjes, op waterfietsen of in motorbootjes, onder toezicht zwemmen en stranden bij de Union Nautique, wandelingen maken 'over het pad van de Tour du Lac... het water vormt een bron van plezier.

Longemer,
 

'spiegel met duizend weerkaatsingen', een langgerekt meer aan de voet van de Vogezen met een mysterieuze glans die nooit hetzelfde is 's Morgens vroeg vormt het meer het paradijs van de vissers. Men kan er naar hartenlust boottochtjes maken, waterfietsen, surfen en zwemmen.

Retournemer
.
 

een 'ongerept meer' dat diep in de Vallée des Lacs ingesloten ligt, maakt u deelgenoot van zijn intense stilte. Met een oppervlakte van 5,5 ha nodigt het kleinste van de meren u uit tot het maken van wandelingen en om heerlijk weg te dromen. Het is particulier bezit en alleen het maken van wandelingen is er toegestaan.

Office de Tourisme
:
 

4, Place des Déportés  -  BP. 5
 Email : info@gerardmer.net   -  Internet:
http://www.gerardmer.net

WATERVALLEN IN DE VALLÉE DES LAC:       
De watervallen van Mérelle en Chanony
Sla aan het uiteinde van het meer van Gérardmer, vlak bij het vakantieverblijf 'Le Lido', een pad in naar links, richting het bos, tegenover de ingang van Le Lido, en u zult weldra deze twee watervallen bereiken.

Vervolg uw wandeling
 

tot de uitkijktoren van Mérelle van waar u een prachtig uitzicht over Gérardmer en haar meer hebt. Maar let goed op: dit pad is vrij steil en het ligt vol met keien: wij raden u aan wandelschoenen aan te trekken.

De waterval van de Saut de la Bourrique
 

Sla in Gérardmer, ter hoogte van hotelrestaurant  l'Echo de Ramberchamp', linksaf, komend vanaf de Base Nautique. Even verderop bevindt zich links van u het pad dat u naar de waterval van Saut de la Bourrique voert.

De Saut des Cuves
 

Voor de rotonde van de wegen die u naar de col de la Schlucht, Colmar of Saint-Dié-des­Vosges brengen, neemt u het pad rechts en u zult de mooie watervallen van de Saut des Cuves ontdekken waar het water van de Vologne naar beneden stort. Sla na de Saut des Cuves linksaf en vervolg uw tocht via een alleraardigst, rustig weggetje. Parkeerplaats.

De waterval van Retournemer
 

Als u van Xonrupt-Longemer in de richting van het meer van Retournemer rijdt, ga dan te voet onder de tunnel door waar vroeger de tram onderdoor reed. Deze tunnel bevindt zich rechts van de weg. Na enkele meters komt u dan bij de waterval van Retournemer.

De waterval van Charlemagne
 

Als u na het meer van Retournemer op de route départementale 67, rijdend in de richting van de col des Feignes, bij een brug aankomt, neem dan het pad dat links van de weg omhoog loopt en volg de bergstroom totdat u de beneden u de waterval van Charlemagne ziet.

In de nabije omgeving  
      
De watervallen van Tendon
Links van u, net voor het dorpje Tendon, als u via Le Tholy in de richting van Epinal rijdt, bevindt zich de 'Grande Cascade', grote waterval, die met een dubbele waterval van 32 m naar beneden stort tussen de sparrenbomen. Op 2 km afstand van de Grote waterval bevindt zich de 'petite cascade', kleine waterval, van de Tendon, waar u wandelend of met de auto naartoe kunt gaan.

De Saut du Bouchot
 

Tussen de gemeentes Rochesson en Vagney bevindt zich de 'Saut du Bouchot', de weg aan uw linkerzijde op zo'n 3 km van Rochesson. Vanaf de waterval is een wandelroute uitgezet langs het stroompje de Bouchot.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets