GROTSCHILDERINGEN, werden kort na de ‘ijstijdmens’ ontdekt, Altamira, 1878 en ook als paleolithisch gepresenteerd. De erkenning  kwam na de ontdekking van La Mouthe, 1895, Les Combarelles en Font de Gaume 1901 in de Dordogne, het centrum van de grotschilderingen. Andere centra bevinden zich in Cantabrië, de Noordelijke Pyreneeën en het Rhônedal. Daarbuiten zijn ze zeer zeldzaam, o.m. bekend uit Zuid-Italië, Levanzo, en de zuidelijke Oeral, Karpovagrot. Er zijn ca. 100 grotten met schilderingen bekend en nog steeds worden er nieuwe ontdekt.
Naar overzicht
regio Aquitaine.  
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

RotstekeningDe schilderingen, graveringen en zeldzame reliëfs
geven afbeeldingen van dieren, m.n. het wilde rund, paard, bizon en mammoet. Voorts ook edelhert, rendier, steenbok, neushoorn, holeleeuw, holenbeer en zeer zeldzaam nog tal van andere dieren, ook vogels en vissen.  De gebruikte verfstof is een mengsel van vet met rode of gele oker, of met houtskool.

Betekenis van de schilderingen
 
Er bestaat geen eensluidende verklaring voor het doel waartoe de schilderingen
werden aangebracht. Stellig is het geen l'art pour l'art, geen kunstuiting zonder meer dus, al getuigen vele afbeeldingen van een groot vakmanschap en een goed waarnemingsvermogen.
Mogelijke beweegredenen
Afhankelijkheid van streek, grot en periode  kunnen jachtmagie, vruchtbaarheidssymboliek, totemisme, het uitbeelden van mythen en verhalen en zuivere decoratie de beweegredenen zijn geweest.
 

Grot van Lascaux 
 
       
Is een grot in een kalkmassief nabij Montignac in het dal van de Vézère, ontdekt in 1940 en sedertdien beroemd wegens de rijke en goed geconserveerde paleolithische schilderingen. Deze dateren uit het midden- en laat-Magdalénien en omvatten ca. 800 afbeeldingen van oerossen, bizons, paarden, herten, steenbokken en andere pleistocene dieren.
Fabeldier of tovenaar?
Opmerkelijk is de afbeelding van een ‘fabeldier’ of tovenaar met dierenvel en een zeer afbeelding van een man. Sedert 1961 zijn de grotten voor publiek gesloten vanwege de aantasting van de schilderingen door algen. 
 

Office de Tourisme

Place Bertran-de-Born -  24290 MONTIGNAC  -  Tél. 05.53.51.82.60  -  Télécopie : 05.53.50.49.72.  - Email : ot.montignac@perigord.tm.fr

Magdalénien    Naar regio Aquitaine 
Zo genoemd naar de vindplaats in de grot La Madeleine bij Tursac. Is  een cultuur uit het late paleolithicum, tussen ca. 15000 en 8000 v.C. Markante overblijfselen van deze cultuur zijn de benen harpoenen met een of twee rijen weerhaken.

De vuursteen resten
 
Die  zijn van afgeslagen klingen gemaakt. Opvallend zijn papegaaibekstekers en klingschrabbers. Deze cultuur geeft ook het hoogtepunt van de paleolithische beeldende kunst te zien, zowel in schilderkunst als in sculptuur.  


Grotten in de Midi-Pyrénées 
    
Wat is er spannender dan terug te gaan naar de oorsprong van de mensheid, om te begrijpen waar men vandaan komt en dan beter te weten waar men naar toe gaat? De geschiedenis van de mensheid begon in de Midi-Pyrénées, in het geheim van de bergen van de Ariège.
Muurschilderingen
Men heeft zoveel prachtige muurschilderingen ontdekt in de vele grotten van de Ariège, dat deze streek op dit gebied een internationale referentie is geworden.

Grot van Niaux - Ariège 

“Salon noir”

Bovenaan de lijst van al deze grotten staat natuurlijk de grot van Niaux, die met Lascaux en Altamira één van de belangrijkste is. Deze grot heeft zijn beroemdheid te danken aan de grote ronde zaal, de “Salon noir” waar honderden bizons, steenbokken, herten en paarden tot leven komen.

De “Dune des pas” 

met voetstappen van kinderen, is kwetsbaar en dus niet voor het publiek toegankelijk. Maar men kan in het Parc de l’Art Préhistorique in Taroscon-sur-Ariège een kopie van deze grot zien en daarbij alles leren over de geheimen van de Magdaléniens, de rendierjagers waar wij van afstammen.

Deze jagers en bessenplukkers 

schilderden en maakten sieraden, zoals te zien is in de grot van Le Mas d'Azil. In deze grot bevindt zich een decor dat een reconstructie vormt van een Magdalenische stookplaats. Verder zijn in deze grot skeletdelen van beren, mammoeten, rinocerossen en een groot aantal prehistorische gebruiksvoorwerpen gevonden, die in het museum van Le Mas d’Azil worden tentoongesteld.

Onze verre overgrootouders 

bezochten ook de Grotte de Bédeilhac, met in klei gevormde bas-reliëfs die uniek ter wereld zijn, evenals de Grotte de la Vache, waar een intacte verblijfplaats van prehistorische jagers is gevonden.

Ondergrondse rivier van Labouiche - Ariège  
Een ongewone boottocht op 50 meter onder de grond. De boot glijdt over het zwarte lint van de rivier Labouiche. Men volgt de rivier via zalen en galerijen, van de Salettewaterval tot de spectaculaire waterval van de Torrent, over een lengte van bijna 2 km, een bijzonder gevarieerd parcours, terwijl het water doorgaat met het uitslijpen van de meesterwerken van de natuur.

Pech Merle - Lot 

Sanctuaire de Pech Merl
En dan gaan we verder naar departement Lot, een ander centrum uit de prehistorie, Daar is in Cabrerets in het dal van de Célé het Sanctuaire de Pech Merle gelegen. Deze grot, die 24.600 jaar ongebruikt is gebleven, werd in 1922 per ongeluk door twee jongens van het dorp ontdekt in de 7 prachtige zaten van de Pech Merle-grot, onderling verbonden door gangen en galerijen, zijn schitterende muurschilderingen: gravures, schilderingen, raadselachtige tekens, handafdrukken, voetstappen. Hier is bijna een kilometer galerijen, en plotseling doemt de verschijning van de paarden van Pech Merle op, een ondergronds koninkrijk waar het verre verleden gewoon tastbaar is.

Grotte des Merveilles 

Een uitnodiging om de reis te vervolgen en deze grotten van Rocamadour te bezichtigen, waar prachtige druipsteenformaties, een aantal rotsschilderingen en "negatieve" handafdrukken van ongeveer 20.000 jaar oud te zien zijn.

Gouffre de Padirac - Lot 

Padirac is één van de meest belangrijke onderaardse grotten van de streek Midi-Pyrénées, die u beslist gezien moet hebben. De 32 meter brede grot gaat op de begane grond voor u open en zuigt de bezoekers en al het daglicht naar binnen. Men zegt dat Padirac uitgevonden is door de duivel. Deze overlevering lijkt geloofwaardig in de Salle du Grand Dóme, met zijn gewelf van 94 meter hoog en zijn hoog, hangend meer.

Gouffre d’Esparros 
-  Hautes-Pyrénées 

Dit enorme grottencomplex van meer dan 770 meter diep werd ontdekt door Norbert Casteret, een grote Franse speleoloog die in Toulouse geboren is. Men kan hier tegenwoordig een voorstelling bijwonen die met klank en licht de geschiedenis van de vorming van deze grot illustreert. Verder worden hier prachtig gekleurde  kalkafzettingen aangetroffen: draperieën, watervallen van calciet en aragoniet, hele bouwwerken van kant, doorspekt met gipsen naalden...

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets