HONFLEUR, geboorteplaats van de schilder Eugène Boudin. Ligt in het departement Calvados.  Gelegen op de linkeroever van de Seinemonding, tegenover de agglomeratie van Le Havre, heeft in tegenstelling tot Le Havre zijn oude karakter gaaf kunnen bewaren.
Naar overzicht
regio Normandië
.   Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Honfleur
is in de letterlijke zin des woords schilderachtig: het karakteristieke stadsbeeld, de nog gedeeltelijk houten woningen en stapelhuizen en met name het decor rondom het haventje zijn ontelbare malen geschilderd, getekend en gefotografeerd.
Jonge impressionisten 

Sedert de 19de eeuw heeft Honfleur, geboorteplaats van de schilder Eugène Boudin en van de componist Erik Satie, veel schrijvers, musici en vooral schilders geïnspireerd. Al in het begin van de 19de eeuw kwam de jonge Britse schilder Richard Bonington (1802-1828) onder de bekoring van het plaatsje. Door toedoen van Boudin (1824-1898), die Monet (1840-1927) hiernaartoe haalde, werd Honfleur in de jaren zestig van de vorige eeuw een geliefkoosde verblijfplaats van veel jonge impressionisten.

Vieux bassin
 

De oude haven, omzoomd door een pittoresk geheel van hoge huizen met grijsblauwe leistenen daken, is tot op heden symbool en waarmerk van het stadje. De Lieutenance (16de eeuw) was eertijds de ambtswoning van de vertegenwoordiger van de koning, de gouverneur van Honfleur.

Honfleur, Sainte-Catherine, volledig houten kerkSainte-Catherine  

Deze volledig houten kerk - een zeldzaamheid in West-Europa - stamt uit de 15de eeuw. De twee schepen van de kerk zijn bedekt door houten dakstoelen in de vorm van een omgekeerde scheepsromp. Het orgel is 18de-eeuws. In het rechter koor een 18de-eeuws altaar, in het linkerkoor een schilderij uit 1654, Christus in de hof van olijven, toegeschreven aan Jordaens. De merkwaardige, losstaande klokkentoren, die Door Monet werd geschilderd, heeft een kastanjehouten dakbedekking.

Musée Eugène-Boudin   

Het museum is voornamelijk gewijd aan de schilders die in Honfleur en omgeving werkzaam zijn geweest in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Hun trefpunt was in de 19de eeuw de herberg 'Saint­Siméon', nu vervangen door een luxueus hotel.
Nederlander Jongkind
Het museum heeft een mooie collectie werken van Eugène Boudin, schilderijen en pastels, en voorts schilderijen van o.a. Isabey, Courbet, Monet, Dufyen de Nederlander Jongkind, 1819-1891, die ook veelvuldig in Honfleur en omgeving werkte en wiens werk van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van het impressionisme.

Andere bezienswaardigheden
 

Kerk Saint-Léonard
heeft een flamboyant gotisch portaal en een klokkentoren uit de tijd van Lodewijk XV.
Musée du vieux Honfleur
toont o.a. Normandische interieurs en herinneringen aan de lokale geschiedenis.
Côte de Grace
ligt even buiten het centrum met een calvarie, vanwaar men een schitterend vergezicht heeft over de rede van Le Havre en de brug van Tancarville.
Chapelle Notre-Dame-de-Grace
Deze kleine 17de-eeuwse kapel trekt vooral met Pinksteren vele pelgrims.

Office de Tourisme:
 

Quai lepaulmier, BP 20070 , tél. 02.31.89.23.30, télécopie : 02.31.89.31.82 - Ville d'Art  -  Ville fleurie 3 fleurs.


** Uw accommodatiein Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets