ACTIVITEITEN in ÎLE DE FRANCE, het activiteitenaanbod in Île-de-France kent geen grenzen en biedt honderden mogelijkheden om er eens flink in te vliegen, te feesten of uw kinderen te verwennen  ... Hier volgen enkele ideetjes. Volg de gids en laat u inspireren.
Naar
regio  Île de France.   Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
Sport Shopping
Uitgaan Met de kinderen
Openluchtdomeinen Voor alle informatie
    

SPORT  
Wandelen
Zet één voet voor de andere... en heel Île-de-France behoort u toe! Wenst u een wandeling te maken in het park van een kasteel, picknickmand bij de hand, of in de voetsporen te treden van de grote schilders? Trekt u er liever enkele uren alleen op uit in de omvangrijke bossen of wilt u Parijs ontdekken vanuit een andere hoek?
Kies het traject
dat u het meeste aanspreekt : GR7 of G"7 - de paden van de Grote Route of Grande Randonnée en de Grande Randonnée de Pays - voor de geoefende wandelaars of de PR, de paden van de Promenade Randonnée voor eenvoudigere wandelingen.
De Fédération Française de Randonnée Pédestre
heeft 14 topo-guides uitgegeven, beschikbaar in boekhandels, warenhuizen of op bestelling. Samen met het Office National des Forêts geven ze nog vele andere publicaties uit met themawandelingen, kaarten en nuttige informatie.

Fietsen
 

Niets gaat boven een tweewieler om de hoofdstad te doorkruisen, rustig de historische wijken te ontdekken, te genieten van een vredig pleintje of van de sfeer op een markt. De fiets is een uitstekend transportmiddel voor de stad.
U vervoert zich in alle vrijheid
en bent, indien u dat wenst, zo weer buiten de stad... Door de velden, in de bossen of op rotsige paden, met een citybike, een mountainbike of een gewone fiets. De streek leent zich uitstekend voor fietsvakanties.
* Info: 
Fédération Française de Cyclotourisme Paris ; Escapade Nature, Paris ; Roue Libre, RATP.

Paardrijden
 

Onder het gebladerte van het indrukwekkende bos van Fontainebleau of in draf door een natuurpark; zomaar een dagje paardrijden onder vrienden... Van ritjes voor beginnelingen tot tochten van verschillende dagen - de vele maneges  in Ile-de-France bieden verschillende formules aan om dit paradijs voor paardenliefhebbers te ontdekken ... op voorwaarde dat u tijdig reserveert. Wie de koortsachtige sfeer van renbanen verkiest, komt ook ruimschoots aan zijn trekken.
* Info:
Fédération National d’Equitation,


Varen
 

Dankzij een goed ontwikkeld netwerk van waterlopen in Ile-de-France" kunt u vrijwel overal van het water genieten. Verlaat de vaste grond voor een paar uurtjes ... of enkele dagen! Bent u sportief van aanleg, dan kunt u kiezen uit een grenzeloos aanbod: zeilen, kanovaren, roeien, waterskiën, speedbootracen. Doet u het liever rustig aan, dan bevelen wij u een cruise aan
Van Joigny tot in Auvers
op een hotelboot of aan het roer van een plezierboot over het kanaal van Loing waarbij u kunt genieten van de charme van de sluizen rond de vele kleine eilandjes. Niets beter om u te ontspannen!
* Info:
Ligue d’Ile-de-France de Voile Paris; Ligue d’Ile-de-France de Canoë-Kayak in Joinville-le-Pont ; Ligue d’Ile-de-France d’Aviron.

Vliegen
 

Durft u de lucht in om het lappendeken van Ile-de-France vanuit de hoogte te ontdekken? Eén ding staat vast: alle luchtsporten zijn gehomologeerd, geregulariseerd en begeleid, of het nu per vliegtuig, helikopter, parapente, valscherm, deltavlieger, ULM, zweefvlieger of luchtballon is. Wend u tot een van de vele clubs in de streek die u een luchtdoop of een initiatie aanbieden. Welkom aan boord!
* Info: 
Fédération Française de Parachutisme, Paris, internet: www.ffp.asso.fr; Fédération Française de Vol à Voile, Paris. Union des Aéro- Clubs région Ile-de-France ; 

Skeeleren
 

De skeelerkoorts heeft sinds enkele jaren ook Ile-de-France in haar greep. Bent u door het virus gebeten, dan kunt u terecht op de 700 km aangelegde pistes in de streek. In Parijs vertrekt elke vrijdagavond om 22u een skeelertocht aan de
Place d'Italie
met soms wel 20.000 deelnemers, terwijl elke zondag om 14u30 aan de Bastille een parcours voor beginnelingen wordt georganiseerd de moet wel kunnen remmen!).
* Info:
Fédération Françaisede Roller-skating, Bordeaux ; Pari-Roller Internet www.pari-roller.com en www.rollers-coquillages.org

Klimmen
 

Een paar sportschoenen, een minimum aan soepelheid en wat rotsen, meer is er niet nodig voor een eenvoudige en plezierige beklimming. Wilt u het indoor doen, dan kunt u terecht in meerdere prima uitgeruste contra zoals het Centre Mur Mur gelegen aan de rand van Parijs. Wie de buitenlucht verkiest, vindt beslist zijn gading in het bos van Fontainebleau  waar 250 klimtrajecten zijn uitgestippeld.
* Info:
Fédération Française de la Montagne et de l’Escalade, Paris.

Golfspelen
 

U overgeven aan een passie terwijl u een uitzonderlijke site kunt bewonderen: dat is het aanbod van menig golfterrein, gelegen bij prestigieuze historische, toeristische of culturele bezienswaardigheden. U kunt zich, naar believen, in de ochtend toeleggen op uw swing om uw namiddag te wijden aan het bezoek van een kasteel of een abdij.
Fédération Française de Golf
Om alles te weten over het kleine witte balletje kunt u steeds contact opnemen met de Fédération Française de Golf. En om alles te weten te komen over golfen en dat kleine witte balletje kunt u surfen naar de website van Maison de la France, waarin alle praktische informatie op een rijtje staat.
Info:

Fédération Française de Golf en France Golf International di Maison de la France www.franceguide.com


SHOPPING   
Etalages kijken   
Al heeft elke stad wel zijn mooie boetieks, toch blijft Parijs de hoofdstad van de mode. De modecentra liggen daar en regels voor de mode worden daar bepaald. Terwijl de luxe juweliers zaken de mooie place Vendóme hebben ingepalmd, zijn de grote couturiers zich gaan vestigen langs de avenue Montaigne en de avenue François Ier. Zij vormen een ware gouden driehoek of 'triangle d'or'.
De creaties van de jonge couturiers
vindt men in de wijk van le Marais of de Bastille, terwijl de goede adressen van de dure prêt-à-porter in Saint-Germain-des-Prés liggen. Vergeet niet dat in januari en juli, tijdens de grote uitverkoop, de beste koopjes kunnen gedaan worden. Een andere interessante plek is de

Vallée Shopping Village de Val d'Europe:
 

een hele straat met merkwinkels waar oudere collecties aan verlaagde prijzen worden verkocht. Bent u een liefhebber van muziek of boeken, dan hebt u keuze te over. De oude boeken vindt u op de kaaien van de Seine bij aan de borstwering bevestigde kraampjes die elke morgen worden uitgeklapt door de boekhandelaars: een van de meest tot de verbeelding sprekende Parijse tradities.
U houdt van lekkere dingen?
Amateurs van fijne producten kunnen hun inkopen doen in een van de vele regionale handelszaken in delicatessen of op de marktjes in de dorpen van de streek. Voor lastminute geschenken kunt u het best terecht bij een van de vele artisanale winkeltjes of in de boetieks van musea.
Grote winkels
Grootwarenhuizen doken voor het eerst op aan het einde van de 19de eeuw, met de Bon Marché op kop, en bieden vandaag een eindeloze variëteit aan artikelen voor ieders portemonnee. De Galeries Lafayette, met een brede waaier aan producten, de Printemps met zijn prachtige koepel, beide gelegen nabij de boulevard Haussmann, de Bon Marché, très parisien, de Samaritaine, met zijn 19de eeuwse architectuur, en de nieuwkomer Tati met zijn onklopbare prijzen filialen buiten Montmartre. Noteer vooral ook het Centre Commercial International de Val d'Europe, de voorloper van een nieuwe generatie shoppingcentra. Puur winkelplezier!

Antiek en galerijen
 

In Parijs kunnen liefhebbers van prijzig antiek terecht in het Louvre des Antiquaires, in do Village Suisse of in het 6de en 7de arrondissement, in de rue de Verneuil, de rue de Lille of de rue des Saints-Pères.
Voor uitzonderlijke objecten
moet u naar de vlooienmarkt van Saint-Ouen, het grootste antiekcentrum ter wereld. Ook niet te missen zijn de brocantebeurzen die zowat overal in Ile-de-France georganiseerd worden en waar men goede zaakjes kan doen. Gaat uw voorkeur uit naar
echte kunstwerken,
dan vindt u uw gading in de vele kunstgalerijen van de rue Vieille du Temple bijvoorbeeld, Parijs, 4de arrondissement of in kleine kunststeden als Barbizon, Auvers-sur-Oise of Mfily-lá-Forét . Misschien vindt u er wel wat u al heel uw leven zoekt!

UITGAAN    
Op de scène of op het scherm
 
Om alles te weten te komen over voorstellingen in Parijs en omgeving, moet u zich beslist een van de wekelijkse bijbels aanschaffen, de Pariscope ofwel L’Officiel des spectacles, te koop in de kiosk. Er is ook een speciale gids uitgegeven in het Engels te koop: Time Out. U kunt zich ook steeds wenden tot het bespreekbureau van het Office de Tourisme de Paris, 08 36 68 31 12, van Fnac 08 36 68 04 56 of van Virgin 01 49 53 52 90 waar u plaatsen kunt reserveren voor een voorstelling. Voor theatertickets aan onklopbare prijzen doet u best een beroep op de Kiosques-Théâtre, placc de la Madeleine en voor de Gare Montpamasse. Parijs is ook de meest cinefiele hoofdstad van Europa. Men kan er de grote kassuccessen gaan bekijken, maar ook onbekende films uit de hele wereld en de grote klassiekers.
Tafelgeneugten
Heel Frankrijk in een notendop, dat is Ile-de-France met een culinair aanbod voor fijnproevers die gerechten uit alle streken op prijs weten te stellen. De ontelbare gidsen gewijd aan het tafelen leiden u recht naar de tafel van uw keuze.

Typisch voor de streek zijn:
 

de bistrots, tavernes en restaurants aan de oevers van de stromen, waar u pruttelende schotels worden aangeboden met een heerlijke witte wijn. Waar u zich ook bevindt, u bent steeds vlakbij een brasserie die u op elk uur zal bedienen.
Dag en nacht
Gezellige bistrots schieten als paddenstoelen uit de grond terwijl een nieuwe generatie etablissementen nieuw leven blaast in de traditie van de grote cafés. U ontdekt ze al wandelend of leest erover in blaadjes als Lylo, gratis beschikbaar in de bars, met een concertagenda en vele goede tips. De tot in de vroege uurtjes swingende uitgaansbuurten liggen in de quartier Pigalle - altijd al in de mode - of langs de rue Oberkampf

MET DE KINDEREN    
Klein en groot

Reist u met uw gezin? In Ile-de-France is er niets makkelijker dan klein én groot tevreden te stellen. Zeker niet te missen onder do vele gespecialiseerde activiteiten zijn de pretparken die telkens weer succes hebben:
Disneyland Resort Paris
is een feest voor elk kind. Maar uw kinderen zullen ook genieten van een wandeling in de heuvels of van Frankrijks architecturale wonderen... op kinderschaal in het park Franco Miniature,.
Leeuwen, vlinders of bizons?
Een bezoek aan een dierenpark valt altijd in de smaak van kinderen ... én ouders. In het Parc de Thoiry kunt u van dichtbij tijgers, giraffen en leeuwen bewonderen, terwijl de zoo van het bos van Antilly vooral zebra's, chimpansees en lama's onder zijn kostgangers telt. In de zoo van Sauvage leven dan weer kangoeroes, antilopen en dwergherten in alle vrijheid.

In de vlinderserre van La Queue-les-Yvelines
 

zullen vooral de exotische soorten het jonge volkje bekoren. Dat geldt ook voor het spektakel met de arenden in Provins of de Bergerie Nationale waar men pasgeboren lammetjes kan strelen.
Op de boerderij van Gally
leren kinderen brood bakken of steken ze een handje toe bij het melken van de koeien of het scheren van de schapen (in maart). En natuurlijk is er ook nog de Espace Albert Kahn, met zijn indrukwekkende tuinen die geïnspireerd zijn op zowel de Engelse als de Japanse tuinarchitectuur.

Natuur of cultuur
 

Eveneens de moeite waard zijn de openluchtdomeinen waar u kunt sporten en relaxen temidden van de natuur. En tenslotte zijn er de niet te missen,
boeiende musea:
het prehistorisch museum in Nemous, het speelgoedmuseum in Poissy, het luchtvaartmuseum in Le Bourget, de vele kastelen en de animatie... Natuurlijk moeten we hier ook de beroemde

'Cité des Sciences et de l’Industrie'
 

van La Villette vermelden: alle mogelijke experimenten en proeven worden voor kinderen op ludieke wijze uiteengezet in de Cité des Enfants. Er zijn nog honderden andere plekken waar uw kinderen plezier kunnen beleven: informeer bij de toeristenbureaus of raadpleeg de gespecialiseerde publicaties. Voor voorstellingen bijvoorbeeld vindt u alle nuttige inlichtingen in -Pariscope, L’Officiel des spectacles en Paris Môme (te koop in de kiosk).

Regionale openluchtdomeinen    

Relax, sensationeel of sportief... Hoe uw vakantie er ook moet uitzien, u komt zeker aan uw trekken in een van de 12 openluchtdomeinen van Île-de-France. Wel 3000 hectaren groen, rivieren en paden nodigen u uit tot een wandeling of een ontdekkingstocht door de natuur.
Langs de vele waterlopen

staan alle mogelijke vervoermiddelen te uwer beschikking: waterfiets of catamaran, zwaardboot of kajak, roeiboot of surfplank. Ook voor waterskiën en duiken biedt de streek een rijk aanbod. Op de vaste grond is het aangeboden activiteiten gamma zo mogelijk nog breder: golf en minigolf, paardrijden en klimmen, tennis en acrobatisch skaten..
 
Maar niets belet u
 

uiteraard u op het strand neer te vlijen en te genieten van het heerlijk leven in Île-de-France, met het gezicht naar de zon gekeerd, lekker luierend. Voor een all-in verblijf bieden een aantal recreatieparken ook overnachtings gelegenheid aan (campings, hotels ... ).
*  Openluchtdomeinen zijn:
Het domein van Bois le Roi; van Buthiers; van Cergy-Neuville; van Créteil; van Etampes; van Jablines-Annet; van Moisson-Mousseaux UCPA; van Port-aux-Cerises à Draveil; van Saint-Quentin-enYvelines; van Torcy; van Val-de-Seine en van Vaires-sur-Marne

Voor alle informatie     

Internet: www.pidf.com U treft hier: 500 interessante websites; boeiende bestemmingen; suggesties voor wandelingen; kalender met meer dan 2000 evenementen en ideeën voor een geslaagd verblijf in Parijs en/of Ile-de-France.
*  Uitstekende gids is: Rendez-Vous, de gids voor uw verblijf in parijs en Ile-de-Franc, Nl, 53 pag..

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets