LANGRES ligt in het departement Haute-Marne. Is het oude Andematunum, hoofdplaats van de Gallische Lingonen. Langres ligt in de buurt van de Marne. Musée de l'Hôtel du Breuil de St-Germain met o.a. een zaal gewijd aan de in Langres geboren Denis Diderot. Musée St-Didier, met o.a. Gallo-Romeinse oudheden.
N
aar overzicht regio Champagne-Ardenne.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Romaansgotische kathedraal St-Mammès
 uit 12de eeuw met deels 13de-eeuwse kloostergang en met classicistische façade uit de 18de eeuw. Het interieur, met  twee 16de-eeuwse wandtapijten, is interessant, eveneens de kerkschat. Stadswallen stammen uit de 15de–17de eeuw. In de 19de eeuw zijn ze gerestaureerd met vele torens en poorten. Er zijn nog diverse huizen in renaissancestijl.

Het gebied rond Langres
 
ligt op het kruispunt van drie regio's: Bourgondië, Champagne en Franche-Comté. Het ligt vlak bij de waterscheiding tussen Middellandse Zee, het kanaal en de Noordzee. Vele grote rivieren als de Maas, de Seine en de Marne vinden hier hun oorsprong.

In het westen
ligt de dichtbeboste hoogvlakte van Langres, ook wel Montagne genoemd. In dit groene, glooiende gebied liggen dorpjes, met een Bourgondische sfeer langs snel stromende riviertjes vol forel.

De dorpen in het noord-oosten,
 
de Bassigny, verraden de invloed van de Lotharingse architectuur. Het gebied Vingeanne in het zuid-oosten doet denken aan Franche-Comté.

Eén van de 50 mooiste steden van Frankrijk;
12 vestingtorens, 7 poorten en 3,5 km vestingmuren 
Met zijn hoge omwalling, indrukwekkende vestingtorens en vele kerktorens verrijst Langres als een trots fort aan de poorten van de Champagne en de Bourgogne.

Overzichtsfoto van LangresVolg  de 3,5 km lange rondweg op de wallen,
 

die in de loop der eeuwen gespaard is gebleven, en geniet van het grootse panorama: in het oosten gaat het in trapsgewijs omlaag, naar het meer van La Liez en het Marnedal tot de Vogezen. Soms kunt u zelfs de contouren van de Berner Alpen ontwaren. In het westen, voorbij de groene Bonnellevallei, gunt het plateau van Langres u een blik op zijn hagen en beboste hellingen.
Begeef u in het labyrint van straatjes
en overdekte passages, en laat u vertellen over de geschiedenis van de stad. Monumenten uit de Oudheid, het mozaïek van Bacchus en levendige sculpturen, getuigen van het Gallo-Romeinse verleden. Het stratenpatroon en de imposante kathedraal in stijl van Cluny roepen de Middeleeuwen in herinnering.

Uit de Renaissance dateren
 

statige herenhuizen, waar de gegoede families uit Langres een inspirerend onderkomen vonden. De lessen uit de Oudheid zijn door de klassieke architectuur met groot raffinement in praktijk gebracht.
Ten tijde van de Contrareformatie
vestigt zich een groot aantal religieuze orden in Langres. Veel van de gebouwen met een monumentale architectuur die zij achterlieten, zijn tegenwoordig in gebruik als openbare instellingen.

Als laatste getuige
 

van de ontwikkeling van krijgstechnieken, waarmee deze vestingplaats sinds waarschijnlijk de 3de eeuw werd versterkt, is het strenge citadel uit de 19e eeuw aan een tweede leven begonnen en ontvangt nu gezelschappen en houdt culturele manifestaties.
Langres is als een levend kunst- en geschiedenisboek.
De stad heeft zich altijd aangepast aan de loop van de geschiedenis, en is daarbij trouw aan zichzelf gebleven. Misschien daarom voelt iedereen zich hier thuis én welkom!

KATHEDRAAL SAINT-MAMMÈS
 

De kathedraal Saint-Mammès werd tussen 1150 en 1196 gebouwd in het centrum van de kanunnikenwijk. Men vindt er een vernuftige combinatie van laat Romaans Bourgondische invloeden met de eerste uitdrukkingen van gotische elementen. Openingstijden: alle dagen, van 8:00-19:00 uur.
Kloostergang
Vlak naast de Kathedraal staat de kloostergang, begin 13e eeuw, waar nog twee galerijen te zien zijn, elk met 4 traveeën met prachtig bewerkte kapitelen en sluitstenen. Sinds 1991 herbergt de binnenplaats een modern werk van François Bouillon.

Zomerevenementen:  

Julie en augustus, orgelconcerten, zondag om 17.00 uur, door de vereniging van orgelvrienden – gratis. 
Bron
: site van Langres


Office de Tourisme
:
Square Olivier Lahalle - place Bel'Air - B.P. 16, 52200 LANGRES , tél. 03.25.87.67.67, télécopie : 03.25.87.73.33, - Email : tourisme.langres@wanadoo.fr  - 
http://www.tourisme-langres.com   -   Mail : info@tourisme-langres.com

Informatie
 
**
Een goede kaart is: Pays de Langres et des 4 Lacs, met in het NL informatie

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties
online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets