LA ROCHELLE, is de  hoofdstad van het departement Charente-Maritime, Ligt aan de Atlantische Oceaan. Is een van de schilderachtigste steden aan de Atlantische kust, trok veel kunstenaars aan: Joseph Vernet, Corot, Signac en Marquet; de schilder en schrijver Eugène Fromentin werd hier in 1820 geboren.
Naar overzicht regio Poitou-Charentes. 
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Geschiedenis
Door de zout- en wijnhandel bloeide de stad. Reeds in de 12de eeuw werd zij een vrije gemeente en de aanleg van de haven deed haar nog in betekenis toenemen (14de eeuw).
Tijdens de Reformatie  

werd de stad een toevluchtsoord voor protestanten en ze nam vooral na de Bartholomeüsnacht veel hugenoten op. De belegering van 1572 eindigde in een compromis waarbij de calvinisten godsdienstvrijheid werd toegestaan.
Maar reeds in 1627/1628
werd la Rochelle door Richelieu onder Lodewijk XIII opnieuw belegerd en zo geïsoleerd dat de stad, na 15 maanden tegenstand geboden te hebben, moest capituleren. Alle vroegere privileges werden afgenomen en de stad concentreerde zich voortaan op de ontwikkeling van haar handelsbetrekkingen met Canada en de Antillen. Ze bereikte langzaam het niveau van haar vroegere bloei.
De stad houdt zich tegenwoordig
erg bezig met culturele manifestaties en ontvangt in haar cultureel centrum elke zomer internationale kunstenaars tijdens de Rencontres internationales d’art contemporain.

La Rochelle, Oude haven met de twee torensOude haven
 

De ingang tot de haven wordt geflankeerd door twee machtige torens. De
Tour Saint-Nicolas
verheft zich 28 m hoog boven de zuidelijke oever. Van hieruit werd de verdediging van de haven en een gedeelte van de stad overgenomen. De toren is een kleine vesting op zichzelf: de vijf hoeken zijn met torentjes versterkt en boven het platform verheft zich een vierkante donjon. Het gebouw is een mooi voorbeeld van 14de-eeuwse militaire architectuur. Het bevat drie boven elkaar gelegen achthoekige zalen en talrijke nevenruimten. Uit dezelfde tijd stamt de tegenover liggende

Tour de Chaîne. 

Deze heeft zijn naam te danken aan de dikke ketting die 's nachts de beide torens met elkaar verbond om schepen het binnenvaren in de haven te verhinderen. Het bovenste gedeelte van de toren werd in de 17de eeuw afgebroken. In het interieur staat een model van de middeleeuwse stad. La Rochelle, Tour de la LanterneDe  meer naar het westen staande  

Tour de la Lanterne, zie afb.,  

15de eeuw, diende als verdedigings- en als vuurtoren. Hij wordt bekroond door een achthoekige spits die versierd is met krabbetjes.
 
Stadscentrum
 

Van de Porte de la Grosse-Horloge
,
13de en 18de eeuw, leidt de hoofdstraat, de Rue du Palais, voortgezet als Rue Chaudier, van het havengebied naar het centrum van de stad. Deze straten geven een goed beeld van de voor La Rochelle karakteristieke architectuur.

Het gebouw van de Kamer van Koophandel 

toont aan de straatzijde een gevel met arcaden en op het binnenplein twee zijvleugels, door een elegante zuilengang met elkaar verbonden. Het Paleis van Justitie dateert, evenals de Kamer van Koophandel, uit de 18de eeuw. Het heeft een monumentale gevel met Korintische zuilen en een gebeeldhouwde fries.
In de Rue des Augustins 

bevindt zich het Maison Henri II, het huis van een rijke 16de­eeuwse burger. De gevel is versierd met een loggia en galerijen.
De Rue des Merciers
is interessant vanwege haar typische l6de-eeuwse huizen. Mooie gevels met portretbusten in nissen en versierde dakvensters.

Marktplein
 

Vermeldenswaard zijn hier twee mooie oude huizen. Het ene dateert uit de 15de eeuwen is een vakwerkhuis, het andere is 16de­eeuws en van steen. Rue de I'Escale is een straat met bezienswaardige 18de­eeuwse huizen. Het Maison de Médecin Venette, 17de eeuw, beschikt over een opvallende gevel; deze toont portretbusten van zes beroemde artsen uit de oudheid en de middeleeuwen.

Stadhuis
 

Het werd in de 15de en de 17de eeuw gebouwd en het ziet eruit als een versterking met een wachttoren, kantelen en schietgaten. Er is een interessante façade op het binnenplein. Op de verdieping bevinden zich nissen met beelden die de vier hoofddeugden symboliseren.
In het interieur van het Stadhuis
meubelen en verscheidene voorwerpen als aandenken aan de geliefde burgemeester Jean Guiton die heel lang weerstand geboden heeft aan de belegering door Richelieu.

Musea. Musée des Beaux Arts
 

In het voormalige bisschoppelijke paleis is een galerie ondergebracht met schilderijen uit de vroege Vlaamse School. Er is ook modernere schilderkunst, zoals werken van Corot, Fromentin en Chassériau.
Musée d'Orbigny-Bernon
laat lokaalhistorische documenten zien en interessante keramiek uit de omgeving.
Musée Lafaille
is een zee- en volkenkundig museum en herbergt het natuurhistorische kabinet van de in La Rochelle geboren Lafaille, 18de eeuw.

Kathedraal Saint-Louis
 

Deze is in de l8de eeuw gebouwd door Jacques Gabriel en zijn zoon Jacques Ange; de façade, waarvoor twee torens waren ontworpen, bleef onvoltooid; in een van de kapellen staan interessante votieftafels uit de l7de en de l8de eeuw.

Kerk Saint-Sauveur
 

Een bezienswaardige klokkentoren uit de l5de eeuw is het enige dat van de mooiste kerk van de stad bewaard bleef. Het tegenwoordige schip dateert uit de l8de eeuw.

Verdere bezienswaardigheden 
Het Hôtel de la Bourse:

18de eeuw, waarvan de gevel is versierd met achterstevens van schepen en zeetrofeeën.
Het Stadhuis:
een ringmuur in flamboyant gotische stijl beschermt een renaissancewoning, de geschiedenis van la Rochelle.

Het park Charruyer
 

en de promenade van le Mail.
Het museum van de Nieuwe Wereld,

Musée Nouveau Monde
: herinneringen aan de betrekkingen tussen la Rochelle en Amerika.

Het museum van parfum flacons:
 
een bijzondere verzameling van meer dan duizend flacons.
Het museum Grévin,
grote momenten uit de geschiedenis van La Rochelle.
 
Het protestants museum,
 
Musée Protestant,:
de geschiedenis van het protestantisme in la Rochelle, Aunis en Saintonge.
Het museum van automaten
en modelvoorwerpen: historische poppetjes en bewegende taferelen.
 
Het maritiem museum:
 

een groot aantal schepen rond het Trawlerbassin, meteorologisch fregatschip, zeesieper, visserstrawier, enz.
Het nieuwe aquarium
in La Rochelle: dit aquarium, op een steenworp afstand van de torens van de Vieux Port, op de kade van de rede van de Grote lachten, biedt in een zeemilieu van drie miljoen liter zeewater, de mogelijkheid de fauna en flora van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en Tropische zeeën en oceanen te verkennen. De geavanceerde technologie en de originele mise-en-scène zullen jong en oud bekoren. 365 dagen per jaar geopend.
 
Tochten op zee:
 

hele of halve dagtochten naar de eilanden, île de Ré, île d’Aix en île d’Oleron, tot niet ver van het Fort Boyard en dagexcursies.

Office de Tourisme
:
Place de la Petite Sirène - Le Gabut  -  17025 LA ROCHELLE Cédex  -  Tél. 05.46.41.14.68, télécopie : 05.46.41.99.85,Charente-Maritime (17) - Poitou - Charentes Email : tourisme.la.rochelle@wanadoo.fr  /   accueil@larochelle-tourisme.com  -  Internet: http://www.ville-larochelle.fr en  http://www.larochelle-tourisme.com

Omgeving 
Esnandes
,
12 km ten noorden van La Rochelle,
het plaatsje heeft een interessante kerk die op zichzelf al een bezoek waard is. De mooie façade is een goed voorbeeld van de karakteristieke Romaanse bouwkunst in Poitou. Het bijzondere van deze kerk is echter dat zij in de 14de en de 15de eeuw versterkt werd: er kwamen weermuren met een rond­lopende gang, voorzien van kantelen en machicoulis.

MARANS
 

Jachthaven aan de oevers van de Sèvre Niortaise.  Bezienswaardig zijn: de fraaie voorname herenhuizen langs de waterwegen. Het museum Cappon.

Office de Tourisme
:

62 rue d'Aligre, BP 16 ,
F-17230 Marans  -  tél. 05.46.01.12.87, télécopie : 05.46.35.97.36
. Ville fleurie 4 fleurs.  -  http://www.ville-marans.fr/voir/tourisme/presentation/

Omgeving van Marans
 

De versterkte kerk (12de eeuw) en het huis van de mosselkwekerij in Esnandes. Het graffitimuseum in Marsilly. Het huis van de fauna in Taugon. Het museum van de klederdrachtmutsen in Saint-Sauveur-d’Aunis, Maison de l’Aunis.

SURGÈRES, zie de afbeelding.
 

De stad van Hélène, bezongen door Ronsard. (dichter uit de 16e eeuw).  Bezienswaardig zijn: binnen de ringmuur van het kasteel, de Romaanse kerk met een rijk bewerkte gevel.

Office de Tourisme
:
 

67, rue Audry-de-Puyravault F-17700 Surgères  -  Tel.
+33 (0)5 46 07 20 02  -  Siège Social et bureau d'accueil, 67 rue Andry de Puyravault, B.P. 111, 17700 SURGERES , - Internet : www.tourisme-surgeres.com
Omgeving van Surgeres
het Huis van Landelijke Kunsten in Saint-Germain-de-Marencennes. Het museum van Kunst van gisteren en vandaag in Ardillères.

CHATELAILLON     
Deze gerenoveerde badplaats heeft een mooi zandstrand van drie kilometer lang. Strandclubs voor kinderen, aquatisch centrum, glijbanen, zeilschool en -club, centrum voor thalassotherapie, tennisbaan, hippodroom, casino; bezichtiging van de oesterparken.
Office de Tourisme  
5, av de Strasbourg, B.P. 3
F-17340 Chátelaillon-Plage
, tél. 05.46.56.26.97, télécopie : 05.46.56.09.49,  - Internet: www.chatelaillon-plage.fr

Département Charente Maritime  
Charente-Maritime is een kustdepartement tussen de Vendée en de Gironde, in Poitou. De hoofdstad is  La Rochelle. Het departement wordt doorstroomd door de benedenloop van de Charente.

Office de Tourisme:
Maison du Département  -  85 boulevard de la République  -  17076   LA ROCHELLE cedex 09  -  Tel: 33 (0) 5 46 31 71 71    -  Fax: 33 (0) 5 46 31 71 70
E-mail:  www.evadez-vous17.com

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets