LE HAVRE, departement Seine-Maritime ligt op de rechteroever van de Seinemonding, aan de voet van het krijtplateau van Caux, en is de op één , Marseille, na grootste havenstad van Frankrijk, overslag van aardolie, containerverkeer, vooral met de VS, en passagiersverkeer , o.a. autoveerdienst op Southampton.
Naar overzicht regio Normandië.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
   
 

De haven
werd op last van koning Frans I vanaf 1517 aangelegd en werd in de 17de eeuw vergroot en verbeterd in opdracht van Richelieu en later van Colbert, die Vauban belastte met de vernieuwing.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog
had de stad zwaar te lijden door onophoudelijke bombardementen, die duizenden slachtoffers kostten en de stad in puin legden.
Van de oude binnenstad,
 

in 1541 gebouwd door de Italiaanse architect Bellarmato, bleef vrijwel niets over. Na de oorlog ontwierp architect en stedenbouwkundige Auguste Perret, 1874-1954, een geheel nieuwe, zeer moderne stad, waarbij hij consequent gebruik maakte van gewapend beton, maar waarin hij het dambordachtige stratenpatroon van Bellarmato spaarde.
Begiftigd met het klassieke Franse maatgevoel,
ontwierp Perret, de leermeester van Le Corbusier, een zeer evenwichtige, maar ook wat koele stad, ruim van aanleg, met voetgangers- en fietsers tunnels en een 160 m lange roltrap.

Le Havre, kerk Saint-JosephSaint-Joseph
 

Perret ontwierp ook de voor zijn bouwstijl karakteristieke kerk Saint-Joseph, 1951-1957, een indrukwekkend bouwwerk van gewapend beton, met een 106 m hoge, achthoekige klokkentoren. De kerk heeft een fascinerend interieur, mede door de grote hoogte en door de veelkleurige vensterramen die voor een diffuse lichtval zorgen. Ook de imposante
Place de l'Hôtel de Ville,

een der grootste pleinen van Europa, is gebouwd naar een ontwerp van Perret. Het sobere
Stadhuis
wordt beheerst door een 72 m hoge betonnen toren. Achter het Stadhuis een interessante moderne kerk van Henri Colbosc, 1964. De Rue de Paris, de mooiste straat van het 18de-eeuwse Le Havre, is thans een belangrijke verkeersader en luxueuze winkelstraat met arcaden.

Musée des Beaux Arts
 

Dit moderne, zeer functioneel gebouwde museum, opgetrokken uit staal, glas en aluminium, ligt bij de ingang van de haven en werd in 1961 geopend door de toenmalige minister van Cultuur André Malraux. Het museum heeft een zeer rijke collectie schilderkunst van de 16de eeuw tot heden: Franse, Hollandse, Zuid-Nederlandse en Italiaanse meesters. Zeer goed vertegenwoordigd zijn de
impressionisten en de Fauves.
Speciaal vermelding verdienen schilderijen, aquarellen en tekeningen van Raoul Duty, 1877­1953, geboren in Le Havre. Ook is er een belangrijke collectie schilderijen van Eugène Boudin.

Musée de l’Ancien Havre
 

Dit museum is gevestigd in een 17de-eeuws huis dat aan de oorlogsverwoestingen ontsnapte. Het is gewijd aan de geschiedenis van de streek en aan het grote verleden van de stad en bezit o.a. prenten, faience en maquettes van schepen. Ook wordt er de brief bewaard waarmee Frans I opdracht gaf tot de aanleg van de haven.

Andere bezienswaardigheden
 

De stad heeft nog enkele oude bouwwerken:
de kerk Saint-François,
16de-17de eeuw, en uit dezelfde tijd de kathedraal Notre-Dame, die gedeeltelijk werd verwoest, maar kon worden gerestaureerd. Het daar dichtbij gelegen

Palais de Justice,
 

18de eeuw, herbergt thans een Natuurhistorisch Museum. Buiten het centrum, in de agglomeratie, ligt de voormalige
abdij van Graville:
abdijkerk uit de 11de-13de eeuw en kloostergebouwen, van oorsprong 13de-eeuws, in de 17de eeuw verbouwd.
Het Musée du Prieuré de Graville
toont steenfragmenten, grafstenen, kapitelen, beelden, van de 12de tot de 15de eeuw, voorts volkskunst en een verzameling maquettes van oude Normandische huizen. Het ten noordwesten van de stad gelegen en bijna aangegroeide

Sainte-Adresse
 

is een badplaats. In de 19de en het begin van de 20ste eeuw was het een trefpunt van schilders als Jongkind, Monet, Bazille, Duf yen Marquet.

Omgeving
 

Harfleur, 6 km ten oosten van Le Havre,

de voormalige haven, dichtgeslibd in de 16de eeuwen in opdracht van Frans I vervangen door die van Le Havre. Harfleur kondigt zich al van verre aan door de spits van zijn mooie kerk Saint-Martin, in flamboyant gotische stijl gebouwd, 15de­ 16de eeuw. Het Stadhuis van Harfleur is gevestigd in een 17de-eeuws kasteel.

Montivilliers, 13 km ten noordoosten van Le Havre:
 

dit stadje groeide rondom een abdij en wordt beheerst door de twee torens van de voormalige abdijkerk, eind 11de ­begin 12de  eeuw. De kerk heeft twee schepen: het ene, Romaans, behoorde tot de vroegere abdij, het andere is in de 16de eeuw, toen de kerk parochiekerk was geworden, toegevoegd.


Office de Tourisme:
 
186 bld Clemenceau, BP 649 , tél. 02.32.74.04.04, télécopie : 02.35.42.38.39,- Email: Office.du.Tourisme.Havre@wanadoo.fr,  -  Internet : http://www.lehavretourisme.com/ 

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets