LES-EYZIES-DE-TAYAC, het plaatsje, gelegen aan de samenvloeiing van de Beune en de Vézère, is beroemd als centrum van de prehistorische grotschilderingen die zich in de kalkrotsen en grotten in de omgeving bevinden. Eyzies wordt wel de 'hoofdstad van de prehistorie' genoemd.
Naar overzicht regio Aquitane.  
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Omgeving van Les Eyzies-de-TayacHet plaatsje zelf bezit een versterkte kerk uit de 12de eeuw, die ook thans nog als een vesting aandoet. Van dit type kerk vindt men er in Zuidwest-Frankrijk zeer veel: zij dienden de bevolking als onderkomen in de periode van de Honderdjarige Oorlog, toen de streek voortdurend bedreigd werd.

Musée National de préhistoire
 
Dit museum is gevestigd in het voormalige slot van de heren van Beynac, dat ingebouwd is in de rotsen en uit de 10de-11de eeuw stamt. Het museum geeft een overzicht van de opgravingen en vondsten in de omgeving. Het geeft voorts op buitengewoon heldere wijze inzicht in de verschillende prehistorische perioden en in de ontwikkeling van artistieke technieken in voorhistorische tijd. Tot de bekendste stukken uit de collectie behoort het vlakreliëf de Venus van Laussel uit ca. 24000 v.C..

Prehistorische vindplaatsen
 
Van 1863 tot 1871 onderzocht de archeoloog Édouard Lartet, die als een der succes rijkste grondleggers van de prehistorische archeologie geldt, in Les Eyzies de grotten van Laugerie Haute en Basse en de abris, schuilplaatsen, van Le Moustier en La Madeleine, waardoor hij in korte tijd de nog steeds geldende periodisering van het Paleolithicum kon definiëren.
Naar de grotten Le Moustier en La Madeleine
werden respectievelijk de culturen 'Moustérien' en 'Magdalénien' genoemd. In 1868 werden te Cro Magnon skeletresten gevonden die van de makers van de grotschilderingen afkomstig moesten zijn: de Cro-Magnonmens, die beschouwd wordt als de eerste vertegenwoordiger van de moderne mens, de Homo sapiens.

Grotte de Font-de-Gaume
 
De grot werd in 1901 ontdekt en bevat talrijke diervoorstellingen - buffels, mammoets, rendieren, paarden -  in oker en zwart en gedeeltelijk ook ingekrast. Zij dateren uit het Magdalénien, het late Paleolithicum, dat gesteld wordt van ca. 15000 tot ca. 8000 v.C..

Grotte des Combarelles
 
De ongeveer 300 diertekeningen in deze grot, die drie dagen voor die van Font-de­Gaume werd ontdekt, dateren uit dezelfde tijd.

Abri du Cap-Blanc
 
Is een kleine schuilplaats onder een rots met in hoogreliëf gebeeldhouwde dierfiguren. Magdalénien.

Roc de Tayac
 
De grotten in deze rots, die tijdens de Honderdjarige Oorlog dienst deden als schuilplaats, herbergen thans een speleologisch museum voor grotonderzoek.

Georges d'Enfer
 
Is een klein dal, rijk aan prehistorische onderkomens. Hier is een zoölogisch reservaat aangelegd, een natuurpark met dieren die gedeeltelijk nog overeenkomst vertonen met hun prehistorische voorgangers.

Gisement de Laugerie-Basse
 
Deze vindplaats uit het Magdalénien be­vindt zich onder een reusachtige overhangende klip en herbergt een klein museum met vondsten die ter plaatse gedaan zijn. In de buurt hiervan de Grotte du Grand Roc, een grot met indrukwekkende natuurlijke rotsformaties, hangende druipsteen pegels, stalactieten,  en staande druipsteenzuilen, stalagmieten.

Gisement de Laugerie-Haute
 
De onderzoekingen op deze vindplaats, begonnen door Lartet, werden tot in de 20ste eeuw voortgezet. De gevonden sporen van bewoning dateren uit het laat-Paleolithicum, dat ongeveer 30000 jaar v.C. begint en 300 eeuwen duurt.Omgeving
 
La Madeleine,
w
at verder van Les Eyzies, op de hoogte van het plaatsje Tursac, met romaanse kerk, bevindt zich de belangrijke vindplaats  waarnaar het Magdalénien is genoemd, vondsten in het museum van Les Eyzies. Nog noordelijker ligt die van Le Moustier, waarnaar het Moustérien, 80000 tot 30000 v.C., is genoemd.

La Roque-Saint-Christophe,
 
9 km ten noordoosten van Les Ey­zies: imposant complex van kalksteenrotsen, met vijf verdiepingen holwoningen.

Saint- Léon-sur-Vézère,
 
14 km ten noordoosten van Les Eyzies: goed gerestaureerde romaanse kerk, 11de-12de eeuw.

In de nabijheid van Les Eyzies ligt ook de grot van Lascaux.  


Office de Tourisme

19, rue de la Préhistoire  -  24620 LES EYZIES de TAYAC-SIREUIL - DORDOGNE - FRANCE  -  Tel : 00 335 53 06 97 05 - Fax : 00 335 53 06 90 79  -  E-mail : contact@leseyzies.com 

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets