LILLE, Rijsel, onvermoede rijkdom. De stad ligt aan de gekanaliseerde Deule en vormt met haar voorsteden en met Roubaix, Robeke en Toureoing, Toerkonje, een uitgestrekte stedelijke en uitgesproken industriële conurbatie, die aan de overzijde van de Belgische grens doorloopt, o.a. Moeskroen.
Naar overzicht regio Nord-Pas-de-Calais.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Lille, bakstenen belfortDe stad dankt zowel haar Nederlandse als haar Franse
naam aan een eiland in de Deule, l’île, ter IJsel. In de 11de eeuw richtte Boudewijn v, graaf van Vlaanderen, hier een burcht op. Gelijktijdig ontwikkelde zich er een handelscentrum dat reeds tegen het eind van de 12de eeuw een stadskeur kreeg.
Dank zij de lakennijverheid
kwam Lille tijdens de middeleeuwen tot grote bloei. De stad werd wegens haar ligging in het zuiden van Vlaanderen verscheidene malen aangevallen door de Fransen. In 1668 werd zij door Lodewijk XIV veroverd en vervolgens door Vauban versterkt. Bij het vredesverdrag van Utrecht, 1713, kwam Lille definitief aan de Franse kroon. Lille is een belangrijke industriestad en een verkeersknooppunt. De stad heeft twee universiteiten.

Kerken
 

Lille, een typische zakenstad, heeft een aantal interessante kerken, maar bezit geen echte hoogtepunten van religieuze bouwkunst.
De kerk Saint-Maurice,
in gotische stijl gebouwd van de 15de tot in de 19de eeuw, is met haar vijf schepen van gelijke hoogte een mooi voorbeeld van een - typisch noordelijke - hallenkerk. In een linkerzij kapel bevindt zich een Christusbeeld uit de 16de eeuw, dat vereerd wordt als Jésus flagellé, de gegeselde Christus.

De ronde kerk La Madeleine,  

tussen 1675 en 1713 gebouwd, met meer dan 50 m hoge koepel, is niet meer als kerk in gebruik.
De kerk Saint-André,
in de eerste helft van de 18de eeuw gebouwd in jezuïetenstijl, diende aanvankelijk de geschoeide karmelieten als kapel. De kerk, waar op 22 november 1890 Charles de Gaulle werd gedoopt, heeft o.a. een fraaie kansel uit 1763, een tabernakel met gedreven zilveren deur, en twee 17de-eeuwse borstbeelden, Petrus en Paulus voorstellend, die met hun barokke vormgeving goed in het interieur passen.

Lille, Porte de ParisMilitaire bouwwerken
 

Door haar ligging op een strategisch punt in Noord­Europa heeft de stad zich, als historische twistappel, van oudsher moeten beschermen tegen aanvallen van buiten. Van de oudste omwalling van de stad resteert de Noble Tour, 1459, een oude donjon, thans gedenkteken ter herinnering aan het Franse verzet. Uit het begin van de 17de eeuw dateren de Porte de Roubaix en de Porte de Gand, die ook tot het verdedigingssysteem van de stad behoorden. De citadel werd door Vauban gebouwd in opdracht van Lodewijk XIV, na diens inneming van de stad, 1668.

Deze citadel, de best bewaarde van Frankrijk,  

gebouwd in de vorm van een regelmatige vijfhoek, is een meesterwerk van militaire architectuur en vormde als het ware een onneembare stad in de stad, waarin door tal van  voorzieningen een van de buitenwereld onafhankelijk leven kon worden geleid. De ruim 31 m hoge Porte de Paris, zie afb., in de voor een stadspoort merkwaardige vorm van een triomfboog, werd tussen 1682 en 1695 gebouwd door Simon Vollant, voor Lodewijk XIV.

Civiele bouwwerken
.  

Lille heeft, architectonisch, een zeer elegant stadsbeeld, dat door de eeuwen heen met grote zorgvuldigheid is behoed en uitgebreid. Het stadsbeeld heeft een zo eigen karakter dat men kan spreken van een
Rijselse stijl,
waarbij zelfs de monumentale nieuwbouw uit het begin van de 20ste eeuw - het Grand Théàtre, het nieuwe beursgebouw en het Stadhuis - harmonieus aansluit. De oude binnenstad van Lille is in de jaren zestig minutieus gerestaureerd.

Van het Palais Rihour, 

gebouwd tussen 1453 en 1467 door Filips de Goede, hertog van Bourgondië, resteren na een brand in 1916 - de Salle des Gardes, de kapel, het hertogelijk oratorium en een fraaie traptoren. Dit paleis, het oudste burgerbouwwerk van de stad, was de residentie van de hertogen van Bourgondië.

Een van de mooiste bouwwerken
 

van Lille is het Hospice Comtesse, genoemd naar Johanna, gravin, comtesse, van Vlaanderen, die het in 1236 stichtte. Het werd eind 15de eeuw, na een brand, herbouwd en in de 17de en de 18de eeuw uitgebreid.
Zeer fraai is de voormalige ziekenzaal,
met houten overwelving en spitsboogramen, 15de eeuw, in het verlengde waarvan een kapel werd gebouwd, 17de eeuw, zodat de zieken vanuit hun bedden de eredienst konden meemaken. Het complex herbergt voorts een

Musée d'Arts et Traditions populaires,
 

dat door zijn inrichting een beeld oproept van een religieuze instelling in de 17de eeuwen van oude Vlaamse interieurs. Uit de eerste helft van de 17de eeuw zijn een paar particuliere woonhuizen bewaard, zoals het
Maison des Vieux Hommes,
1624, en, op de Place Louise de Bettignies, het huis van

Gilles de la Boé,  

1636, met de rijke versiering een mooi voorbeeld van Vlaamse barok. Deze stijl vindt in Lille een hoogtepunt in de
Vieille Bourse,
midden 17de eeuw, bestaande uit 24 huizen, gegroepeerd om een rechthoekige binnenplaats met arcadengalerij. Het gebouw is uitbundig gedecoreerd met kariatiden en atlanten, met guirlandes, medaillons, cartouches en gebeeldhouwde vruchten en bloemen. Lille bezit nog enkele voorbeelden van huizen waarvan de façade als één groot beeldhouwwerk is behandeld. Tot de fraaiste voorbeelden van laat­17de-eeuwse Rijselse architectuur behoort de
Rang de Beauregard
 uit 1687, tegenover de Nieuwe Beurs.In de 18de-eeuwse gebouwen 

is de Franse invloed weer meer merkbaar in de architectuur: het Hôtel d'Avelin en het
Hôtel de Wambrechies
zijn voorbeelden van de hervonden soberheid. De nieuwste architectuur sluit daarbij aan: sober en strak is ook het in 1969 gereedgekomen
Palais de Justice,
gebouwd van beton en glas, met in het interieur enkele verrassende decoraties die er een tinteling aan geven, zoals de gebeeldhouwde muur van de Salle des Pas-Perdus, wachtruimte, en de schitterende moderne wandtapijten.

Musée des Beaux Arts

Het museum van deze stad behoort tot de rijkste provinciale musea van Frankrijk. Het bezit een grote verzameling schilderkunst van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Van de
Vroege meesters
zijn te noemen Jean Bellegambe, triptiek, Dieric Bouts, twee panelen, De hemel en De hel, die waarschijnlijk deel uitmaakten van een drieluik, Bruegel en Jeroen Boseh.
 
Van de 17de-eeuwse Nederlandse meesters zijn 

o.a. vertegenwoordigd Honthorst, Emanuel de Witte, Van Ostade, Van Goyen, Ruysdael en Frans Hals, en uit de Vlaamse School van de 17de eeuw o.a. Jordaens, Rubens en Van Dyck.
De Italiaanse schilderkunst
is vertegenwoordigd door werken van o.a. Titiaan, Tintoretto en Veronese, de Spaanse met enkele werken van zeer hoge kwaliteit, met name van Goya.

Van de Franse schilderkunst
 
17 de tot 19de eeuw, zijn te vermelden David, Ph. de Champaigne, Quentin La Tour, Watteau, Delacroix, Courbet, Boudin en een aantal
Impressionisten,
onder wie Sisley, Renoir en Monet. Aan modernen bezit het museum werken van o.a. Dufy, Léger, Poliakoff en Picasso. Het museum heeft ten slotte een belangrijk prentenkabinet, met o.a. tekeningen van Raphaël, en verzamelingen edelsmeedkunst, sculpturen, ivoren, keramiek, enz.

Omgeving 
Hem, 10 km ten noordoosten van Lille:
het plaatsje heeft een bescheiden kerk uit recente tijd, die uitstekend past in de landelijke omgeving: de Kapel van de heilige Theresia van het Kind Jezus, in 1958 gebouwd door architect Hermann Baur. Zij herbergt o.a. een door de schilder Manessier ontworpen glas­wand in schitterende kleurnuances.
   

Office de Tourisme

Palais Rihour  -  B.P. 205  -  59002   LILLE Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 20 21 94 21   -  Fax: 33 (0) 3 20 21 94 36  -   Internet: http://www.lilletourism.com     -   E-mail: info@lilletourism.com

Departement Nord    

Comité Départemental du Tourisme -  6, rue Gauthier de Châtillon  -  BP 1232  -  59013   LILLE Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 20 57 59 59   -  Fax: 33 (0) 3 20 57 52 70  -   Internet: http://www.cdt-nord.fr   -   E-mail: contact@cdt-nord.fr


** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets