LIMOGES, ligt in het departement Haute-Vienne, aan de Vienne. Dankt zijn grote bekendheid aan zijn email en aan de porseleinindustrie, gevestigd na de ontdekking van kaolien in de omgeving, 1768. Limoges, het Romeinse Augustoritum, werd in de 3de eeuw gekerstend door de heilige Martialis en was sedertdien zetel van een bisschop. naar overzicht regio Limousin. Naar stedenlijst Frankrijk.

    

Kathedraal Saint-ÉtienneDe stad beleefde een belangrijke periode onder de Merovingen en Karolingen.
De emailkunst,
die de stad beroemd zou maken, wordt er beoefend sedert het midden van de 12de eeuw. Van die tijd tot in de 14de eeuw produceerde men, ter versiering van grafplaten en kleine voorwerpen voor de eredienst, email in
twee technieken: émail cloisonné en émail champlevé.
Omstreeks 1500 kwam er een nieuwe techniek tot bloei - het émail peint - die in het midden van de 16de eeuw het hoogtepunt beleefde. Toen men zich kort nadien op massaproductie ging toeleggen, taande de kwaliteit. De verering van de heilige Martialis trok gedurende de middeleeuwen veel pelgrims naar Limoges, dat een rustplaats werd op de route naar Compostela.
Onder Franse kroon

In 1607 kwam de stad aan de Franse kroon. Tot grote bloei kwam zij in de 18de eeuw toen zij door de Koninklijke intendant Turgot werd verfraaid en begunstigd. Hij stichtte er in 1771 de Porselein manufacture die Limoges nieuwe roem zou opleveren. Ook thans heeft de stad nog een belangrijke porseleinindustrie, vrijwel geheel geconcentreerd op serviesgoed.
Ontstaan

Limoges is ontstaan uit de aaneengroeiing van twee middeleeuwse nederzettingen, de Cité rondom de kathedraal, en Le Cháteau nabij het 9de­eeuwse klooster, verwoest in 1791, en het graf van Martialis. Twee middeleeuwse bruggen overspannen de Vienne: de Pont Saint-Etienne, 13de eeuw, een mooi voorbeeld van civiele bouwkunst uit de gotiek, en de Pont Saint­Martial, eind 12de eeuw, die gebouwd is op de resten van een Romeinse brug. De laatste voert naar de schilderachtige Rue de la Boucherie.


Kathedraal Saint-Étienne
, zie afb. boven
Met de bouw van deze gotische kerk, op de plaats van een vroegere Romaanse waarvan alleen een gedeelte van de crypte en het onderste gedeelte van de klokkentoren resteren, werd in 1273 begonnen. Het koor kwam begin 14de eeuw gereed, maar de voltooiing van de kerk strekte zich nog eeuwen uit. De laatste traveeën van het schip en de narthex kwamen pas eind 19de eeuw gereed.
Het portaal Saint-Jean,
de monumentale ingang van de kerk, is tussen 1516 en 1530 gebouwd in flamboyant gotische stijl. Een zeer spits toelopend frontaal reikt tot het grote flamboyante roosvenster. De midden pijler tussen de deuren wordt bekroond door een Christusfiguur.
Op de houten renaissancedeuren
scènes uit het leven van Saint-Martial en van Saint-Étienne (Stefanus).
Ondanks de lange bouwgeschiedenis
maakt het interieur een indruk van grote eenheid van stijl. De uit graniet gebouwde kerk heeft een kruisvormige plattegrond en een uit drie traveeën bestaand koor met kooromgang en straalkapellen. Het kalkstenen doksaal, achter in het schip, is een van de mooiste renaissancevoortbrengselen in de Limousin. Tot de waardevolste werken van de kerk
behoren voorts de drie grafmonumenten in de kooromgang: van Raynaud de la Porte, bisschop van Limoges, 14de eeuw, van bisschop Bernard Brun, 14de eeuw, en van Jean de Langeac, 16de eeuw, dat is versierd met scènes uit de Apocalyps van Johannes en is geïnspireerd op gravuren van Albrecht Dürer.

Saint-Michel-des-Lions
De kerk werd gebouwd vanaf 1364 tot in de 16de eeuw. Zij dankt haar naam aan de twee granieten leeuwen bij een der ingangen. De 68 m hoge klokkentoren heeft een vierkant grondplan en een achthoekige bovenbouw, bekroond door een hoge stenen spits. Het noordportaal van de kerk is flamboyant van stijl. De kerk heeft drie schepen van gelijke hoogte, hallenkerk, en mooie gebrandschilderde ramen uit de 15de eeuw. Zij bewaart de relieken van de heilige Martialis.

Saint-Pierre-du-Queyroix

De kerk, gebouwd in de 12de-16de eeuw, herbergt o.a. een glasraam uit 1510 van Jean Pénicaud, met een voorstelling van de dood en de kroning van Maria, een 13de-eeuwse houten Christusfiguur en een 17de-eeuws retabel.

De crypte

van de voormalige abdij Saint-Martial, in recente tijd bij opgravingen ontdekt op de Place de la République, dateert wat de oudste gedeelten betreft uit de 4de eeuwen herbergt sarcofagen (o.a. die van Martialis ) en een 9de-eeuws mozaïek.

Chapelle Saint-Aurélien
(15de-17de eeuw),
een aantrekkelijk kerkje met een fraaie inrichting: retabels, vergulde houten beelden uit de 17 de en de 18de eeuwen reliekhouders.

Limoges, kistje van emaille, Musee municipalMusée municipal 
Het bevindt zich in het voormalig bisschoppelijk paleis, 18de eeuw. Zwaartepunt van de collectie is het email van Limoges; het museum bezit daarvan ruim 300 stukken, van de 12de eeuw tot heden. Voorts zijn er belangrijke Egyptische oudheden en Gallo-Romeinse vondsten, een mineralogische collectie en schilderijen, waaronder twee doeken van de in Limoges geboren schilder Auguste Renoir (1841-1919).

Musée National Adrien-Dubouché

Dit museum herbergt de op één na, Sèvres, rijkste collectie keramiek van Frankrijk. Het museum is genoemd naar zijn stichter, 1867, die het merendeel van de verzameling bijeenbracht. Geëxposeerd zijn circa 10 000 stukken, aan de hand waarvan een inzicht wordt gegeven in geschiedenis, techniek en productie van aardewerk en porselein.
Tal van culturen uit oost en west
 zijn in de collectie vertegenwoordigd: de Griekse en Romeinse oudheid, China, Japan, Peru, Noord-Afrika en alle Europese landen. Er is een zeer belangrijke collectie porse­lein van Limoges, vanaf het begin (eind 18de eeuw) tot heden. Het museum heeft ook een verzameling hedendaags porselein.


Office de Tourisme:
 
Pavillon du Tourisme - Boulevard de Fleurus  -  Email : ot.limoges.haute-vienne@en-france.com  - 
Internet: www.tourismelimoges.com  |  De stad, ville, Limoges   |   Virtual Visit of Limoges Porcelain National Museum   |   Natioaal Museum van Limoges   |   Vliegveld van Limoges   |   Foto's van Limoges

Informatie
* Goede plattegrond is Plan touristque&Pratique.
De twee brochures Limoges Sites & monuments, 24 pag. Eng en Arts of fire,  20 pag. Eng. zij aanbevelenswaardig.
Met de kleine brochure Où Limoges vindt u zeker het juiste adres voor een hotel, restaurant etc..
Een keur aan folders zijn verder: Musée municipal de l'Evêché Musée de l'Email vlak bij de Cathédrale Saint-Etienne gelegen  ; Musée national de porcelaine Adrien Dubouché  ; Musée des Distlleries limougeaudes en Bernardaud la manufacture.

Departement Haute-Vienne  
Hoofdstad is Limoges waar meer dan de helft van de bevolking woont. Is een hooggelegen plateaulandschap, 260–770 m, wordt doorstroomd door de Vienne. 
Haute-Vienne
in the Limousin is a departement where traditions are still very much a part of daily life. For holiday-makers, a particular attraction lies in the variety of its landscapes, which range from the wooded slopes of the Basse-Marche to the rugged peaks of the Puys and Grands Monts, from the rich green chestnut forests of the Pays des Feuillardiers to the lush valleys, lakes and rivers of Monts and Barrages and the Monts de Blond steeped in legend. 
Here you can savour the beauties
of nature at a leisurely pace - on foot, on horseback or by bicycle. And along the way discover the picturesque charm of little-known villages such as Mortemart, Blond, Le Chalard, Jabreilles-les-Bordes, Nedde, Saint Léger-la-Montagne - and many more.
Lovers of architecture
will be captivated by the sober elegance of abbeys and monastery churches at Le Dorat, Solignac, Saint Léonard-de-Noblat, Eymoutiers, SaintYrieix-la-Perche and Saint Junien. They will be surprised, too, by the number of romanesque chapels, fortified churches, châteaux, rich country retreats and sturdy castels. Not to mention the warm hospitality of the region’s many family-owned inns. Watersport enthusiasts will find all they need at Lake Vassivière or Lake Saint-Pardoux, while twenty fully-equiped resorts offer ideal holidays venues – to simply relax in the sun and get a tan, or spend all your time on a sailboard, in a kayak or a canoe.

Office de Tourisme:

4, place Denis Dussoubs  -  87031   LIMOGES Cedex  -  Tel: 33 (0) 5 55 79 04 04     -  Fax: 33 (0) 5 55 10 88 61
E-mail: cdt87@inext.fr
Internet:  Tourime Haute Vienne   

Informatie
*  Met de brochure Camping Caravaning, Chalets Haute-Vienne en Limousin vindt u zeker een geschikt plekje!

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!