LOCHES, is de geboorteplaats van de dichter Alfred de Vigny, 1797-1863, is ontstaan uit een vesting die de Capetingen en de Plantagenets elkaar al in de 12de en de 13de eeuw betwistten.
Naar overzicht reio
Centre-Val-de-Loire.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Loches, Porte-RoyalFilips 11 August veroverde Loches
ten slotte op zijn rivaal Richard Leeuwenhart (1205) en sedertdien bleef het kasteel in het bezit der Franse koningen, die het meestentijds als onneembare staatsgevangenis gebruikten.
Een zonniger bestemming
had het kasteel tijdelijk in de 15de eeuw, toen het de residentie was van Agnès Sorel, de officiële favoriete van koning Karel VII. Zij schonk de vorst vier kinderen, maar stierf al vóór haar 30ste jaar: vermoedelijk vergiftigd door de zoon des konings, de latere Lodewijk XI.

Deze gebruikte het kasteel op zijn beurt weer 

om er degenen die hem niet aanstonden in op te sluiten. Behalve in getraliede cellen werden de gevangenen er opgeborgen in houten kooien met tralies, die .voor het vervoer van de gevangenen dienst deden en die bij gelegenheid ook wel aan het plafond van het cachot werden gehangen.
Men gaat de ommuurde,
middeleeuwse Cité binnen door de 13de­eeuwse Porte Royale. De voornaamste bezienswaardigheden binnen de 1 km lange omwalling zijn het kasteel, de donjon, de kerk Saint-Ours, de Tour Ronde, het Martelet en twee musea.

Kasteel
 

Deze Logis royal bestaat

uit twee nogal contrasterende gedeelten: Vieux Logis, 14de eeuw, het oudste, heeft het karakter van een feodaal, middeleeuws slot, Nouveau Logis, gebouwd onder Lodewijk XII, is eleganter, meer versierd, een duidelijk product van de opkomende renaissance.
De Vieux Logis herbergt
o,a. herinneringen aan Jeanne d'Arc, die hier in 1429 Karel VII trachtte over te halen zich in Reims te laten kronen. In de Nouveau Logis bevinden zich o.a. de graftombe met ligbeeld, gisant, van Agnès Sorel, het rijk gedecoreerde oratorium van Anne van Bretagne en een triptiek uit de School van Jean Fouquet.

Donjon, Tour Neuve. Martelet
 

Is gelegen aan de andere zijde van de Cité, vormen tezamen een imposant specimen van fortificatiekunst. De machtige donjon met zijn halfcilindrische steunberen stamt uit het einde van de 11de eeuw.
De Tour Neuve en het Martelet
dateren beide uit de 15de eeuwen werden door Lodewijk XI gebruikt om zijn tegenstanders in op te sluiten, In de Tour Neuve zou kardinaal La Balue, adviseur van Lodewijk XI, tien jaar gevangen hebben gezeten, waarbij hij ook van nabij zou hebben kennisgemaakt met een van de beruchte houten kooien van zijn meester.
In het Martelet,
dat drie verdiepingen cellen bevat, hield Lodewijk XII de Italiaanse renaissancevorst Ludovico - il Moro - Sforza gevangen, nadat hij in 1499 diens hertogdom Milaan had veroverd. De hertog, die zijn cel had versierd met curieuze fresco's en inscripties, stierf in 1508, op het moment dat hij zou worden bevrijd.

Loches Saint-OursSaint-Ours 
Deze kerk, vroeger Notre-Dame geheten, draagt sedert het begin van de 19de eeuw de naam van de abt die het eerste klooster in Loches stichtte, 5de eeuw. De kerk heeft een merkwaardig silhouet: tussen de beide torens verrijzen twee achthoekige piramiden, die aan de binnenzijde de overwelving van het schip vormen.
De kerk dateert in hoofdzaak uit de 11de en de 12de eeuw,
zij is in de 14de en de l5de eeuw verbouwd en in de 19de eeuw grondig gerestaureerd. Het 12de-eeuwse, laat-Romaans portaal is rijk gedecoreerd met gebeeldhouwde palmetten en fantasiedieren. Er is geen timpaan, maar boven de ronding van de booglijsten bevinden zich een voorstelling van de moeder Gods met Kind en een Aanbidding der Wijzen.

Deze sculpturen zijn tijdens de Revolutie 

zwaar beschadigd. In het voorportaal, met Angevijnse overwelving, bevindt zich ook een merkwaardig rond wijwatervat, gemaakt van een Gallo-Romeins altaar.
De kruising
wordt bekroond door een koepel op trompen, die de vierkante kruisingstoren draagt, met kleine hoektorens rondom de spits.
In de crypte bevindt zich een 12de­eeuws fresco.

Musea
 

De ingang van de beide musea bevindt zich bij de Porte Royale.
Het Musée Lansyer
is gewijd aan het werk van de 19de-eeuwse landschapsschil­der Emmanuel Lansyer en bevat voorts een collectie voorwerpen uit het Verre Oosten.
Het Musée du Terroir is een streekmuseum.

Andere bezienswaardigheden
Van de vroegere ommuring van de stad, die vier stadspoorten telde, resteren de Porte des Cordeliers en de Porte Picois, beide 15de eeuw. Tegen de laatstgenoemde is het sierlijke Stadhuis in renaissancestijl aangebouwd.
De Tour Saint-Antoine,
16de eeuw, is een van de zeldzame belforts - in de middeleeuwen in vele, vooral in Zuid-Nederlandse steden gebouwde toren aan of bij een stadhuis of een markthal, waarin de stadsklokken hingen, later ook een uurwerk. - in deze streek.
Het Maison de la Chancellerie
is een renaissancebouwwerk uit de tijd van Hendrik II.

Omgeving
 

Beaulieu-lès-Loches, 1 km, op de rechteroever van de Indre:
het dorp bewaart de ruïnes van een belangrijke abdij, in 1004 gesticht door Foulques Nerra, graaf van Anjou. Van de abdijkerk resteren een prachtige romaanse klokkentoren en het romaanse transept. Koor en schip werden in de 15de eeuw, na verwoesting, herbouwd.
Bij de kerk de Logis des abbés,
met een merkwaardige buitenkansel. De voormalige kerk
Saint-Laurent
stamt uit het eind van de 12de eeuw: romaanse klokkentoren en drieschepig interieur met Angevijnse gewelven.

Tourist Office
of Loches and South Touraine  

Place de la Marne - BP 112  -  37601 Loches cedex  -  Tel : 00 33 2 47 91 82 82  -  Fax : 00 33 2 47 91 61 50  -  E-mail : relations-office@wanadoo.fr  

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets