LORRAINE ANDERS, Lorraine, de citadel van Europa, ligt op het kruispunt van de grote Europese verbindingswegen en heeft in de loop der tijden met vele invasies en doortrekkende legers te kampen gehad. Deze soms gewelddadige vermengingen hebben de streek echter een rijk erfgoed opgeleverd. 
Naar regio overzicht Lorraine
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
 
    

Geschiedenis   
Op reis door de tijd vindt men langs de wegen vele tekens, bijvoorbeeld Zoals Gallo- Romeinse vindplaatsen, Bliesbruck-Reinheim, Metz, het aquaduct van Jouy, Grand, en sporen van bijzondere mensen, zoals in het kleine dorpje Domrémy in de Vogezen, waar de legendarische Jeanne d'Arc werd geboren, die het Goddelijk bevel kreeg "de Engelsen uit Frankrijk te verjagen".
Tegenwoordig kan men in Domrémy
haar geboortehuis en 'een Johannieter centrum bezoeken, alsmede het Johannieter museum in Vaucouleurs.

Stanislas,  

de weldoener van de Lorraine, liet zijn sporen na op de bouwkunst in Lorraine. Een andere belangrijke figuur is
Robert Schuman, de Vader van Europa,
die na drie oorlogen te hebben doorgemaakt, Frankrijk nader bracht tot Duitsland en een van de grondleggers was van de “voorouders” van de Europese Unie, Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.
Tegenwoordig brengt Lorraine

nog steeds mensen van wereldniveau voort, zoals sportmensen als Michel Platini, schrijvers als Jean Vautrin (Prix Goncourt) en de zangeres Patricia Kaas.  

Stenen geheugen   
De Renaissance huizen in Marville
,
rijkelijk gedecoreerd met beeldhouwwerk en bas-reliëfs, Hattonchâtel, "het balkon van de Maas", zonder meer één van de mooiste dorpjes in Lorraine samen met Rodemack, en het Place Duroc met z'n huizen, met bogen in Pont-á-Mousson.
Op de vesting van Châtel-sur-Moselle,
sedert 1072 in bezit van de graven van Vaudémont, hebben in de loop der tijden velen een begerig oog laten vallen. De economische activiteiten zijn van grote invloed geweest op de bouwstijl van steden en dorpen.

Zo hebben de zoutmijnen hun sporen nagelaten 

in de bouwstijl van Marsal en Vic-sur-Seille. De wijnbouw heeft de stijl van de huizen in Toul beïnvloed. Door heel Lorraine vindt men lint bebouwing.
Het eco-dorp Ville-sur-Yron, tussen Metz en Verdun,
is er een mooi voorbeeld van met Ville-aux-Prés dat een echt straatbeeld geeft met z'n "usoirs", een soort voorerf, waarachter de verspringende voorgevels te zien zijn, een korte muur langs de straat en een lange aan de zijkant. Het voorerf was de natuurlijke doortrekking van het boerenbedrijf naar de straat toe, waar mest, hout en kleine landbouwwerktuigen werden opgeslagen.

Tuinen   
Een honderdtal parken en tuinen in Lorraine zijn vanaf mei voor het publiek opengesteld. Er is een verbazende verscheidenheid aan tuinen: groentetuinen, bloementuinen, kloostertuinen, zoals die van de abdij van Autrey met z'n subtiele kleurstellingen en de tuin van Jovillers of die van Saint Clément, waar tegenwoordig het Hôtel de Région van Metz is qevestigd. Openbare of privé tuinen, stadstuinen of tuinen op het platteland..
De in 1994 geopende Jardins de Callanes
bezit een indrukwekkende collectie planten voor de zure grond en twee honderd vijftig verschillende soorten beide.
Een andere recente creatie
is de tuin van Berchigranges met de kwekerij, waar oude rozen, primula's narcissen, rotsplanten en vaste  planten zijn te vinden. In de tuinen van de badplaatsen Vittel, Contrexéville en Plombières-les-Bains is het heerlijk wandelen in de voetsporen van beroemdheden als Guy de Maupassant en Alexandre Dumas.

In Lorraine verfraaien tuinen
 

en kastelen elkaar wederzijds. Haroué, het meesterwerk van Boffrand, is een "paleis in de natuur". Er is geen zichtbare scheiding tussen het groen en de stenen van het park en het dal van de Madon. Stanislas besteedde veel tijd aan dit park, net als aan het park bij het kasteel van Fléville, één van de meest indrukwekkende kastelen van Oost-Frankrijk.
Maar het Pare des Bosquets in Lunéville
lag hem het meest aan het hart. In Gerbéviller vormen twee 17e eeuwse bouwwerken één harmonische eenheid met het groen: het rode paviljoen en een zeldzame, kunstmatige grot versierd met beelden en mozaïeken. De art nouveau, Jugendstill,  is ook in Gerbéviller vertegenwoordigd met een tuin waaruit duidelijk de grote belangstelling rond 1900 voor de tuinbouw blijkt.

Het in 1714 op de ruïnes  

van het feodale kasteel gebouwde Château de la Grange in Manom was het eigendom van de markies van Fouquet. Achter het kasteel ligt een groot gazon waarlangs de zeldzame plantensoorten goed uitkomen en voor het kasteel leidt een lange laan met lindebomen naar een vijver waarin een eilandje ligt met een neoklassieke tempel tussen cipressen. Vanaf het terras achter het kasteel van Pange (18e eeuw) aan de oever van de Nied, hebt u een schitterend wijds uitzicht.
Het park van het Château des Monthairons,
gelegen aan de brede Maas, werd bijzonder gewaardeerd door een kluizenaar waarvan de kapel en de woning nog te zien zijn. Ook is er een groot reigersnest waaraan het zijn naam te danken heeft (héronnière'- Monthairons). 
Metz
bijgenaamd de groene stad, tuinstad en winnaar van de Europese bloemenprijs, biedt meer dan dertig kilometer uitgezette wandelingen.  

Land van de herinneringen   
De veldslagen in dit grensgebied met z'n talloze internationale begraafplaatsen behoren ook tot het erfgoed van de streek. De Lotharingse begraafplaatsen (Douaumont, Romagne sous Montfaucon, Thiaucourt, Saint-Avold, Andilly) houden de herinnering aan deze bloedbaden levendig met lange rijen kruizen en de gedenkplaten langs de wegen herinneren aan de hinderlagen en de executies.
Hier bloeit de rode klaproos
van de "Dormeur du Val" van Rimbaud. De strategische geografische ligging was een staaltje naar de hand van militaire    bouwmeesters als Vauban (Longwy, Montmédy, Thionville, Toul, Verdun, Bitche), Séré de Rivières (Villey-le-Sec, Troyon,  Vaux, Douaumont, Fort d'Uxegney, Fort de Bourlémont) en Maginot: de verdedigingswerken van Fermont en van Hackenberg.

Soms is de verschansing
 

minder opvallend maar toch niet te verwaarlozen: versterkte boerderijen en kerken, alleenstaande verdedigingswerken, loopgraven in het struikgewas, geheel van de kaart geveegde dorpen. Binnen een straal van 30 kilometer biedt
Metz voorbeelden van alle verdedigingssystemen:
overblijfselen van een Romeins fort uit de 3e eeuw, resten van middeleeuwse forten langs de Maas en de Seille, door Vauban ontworpen vesting 19de eeuwse forten. Vestingwerken uit de Duitse bezetting, de zgn. Festen. De monumenten ter herdenkingen van de doden in de dorpjes zijn bijzonder indrukwekkend en overal zijn musea over vestingen (Montmédy), 1870 (Gravelotte), 1914-1918 (Mémorial de Verdun), het verzet (Thionville), gemeentemuseum in Saint-Dié.  

Tijden van de kathedralen   
Lorraine is een paradijs voor liefhebbers van kathedralen.
De kathedraal Saint-Étienne in Metz
wordt beschouwd als één van de mooiste gotische bouwwerken van Frankrijk. Hij werd gebouwd tussen 1215 en 1522 van steen uit Jaumont. Het middenschip is 42 meter hoog en er zijn 6500 vierkante meter gebrandschilderde ramen (Herman de Munster, Valentin Bousch en Mare Chagall), de hoogste en lichtste kathedraal van Frankrijk.
De gebrandschilderde ramen
geven een goed overzicht van de geschiedenis van deze kunst van de 14e tot de 20e eeuw. De ramen meten 424 m2 per stuk, de grootste gebrandschilderde ramen van de wereld. Dit gaf aanleiding tot de bijnaam "Lanterne du Bon Dieu", de lantaarn van de Heer.

In het dwarsschip van de kathedraal Saint Étienne van Toul
 

is een schitterend gebrandschilderd  raam te zien uit de 16e eeuw, dat de kroning van de Heilige Maagd voorstelt. De bouw van de kathedraal begon in 1221  en de voorgevel is rijk gedecoreerd. En u kunt er de schitterende architectuur van de bisschopskapel en het klooster van de kathedraal bewonderen.
Ook de kathedraal Notre-Dame in Verdun
heeft een fraaie kloostergang, een schitterend bouwwerk waar de Romaanse en Gotische stijl harmonisch samengaan.

Lorraine bezit een bijzonder rijk erfgoed 

aan kerken en religieuze gebouwen waaronder:
* de basiliek van Avioth met het Mariabeeld, een parel der gotiek,
* de Premonstratenzer abdij in Pont-à-Mousson, 18de  eeuw,
* de basiliek Saint- Maurice in Epinal ,11de - 15de  eeuw,
* de Romaanse basiliek Saint- Pleirre-aux-Nonnains de Tempelierskapel,
* de abdijen van Saint-Clément en Saint-Vincent in Metz,
* de priorkerk van Cons-la-Granville, de abdij van Saint-Mihiel,
* de versterkte kerken van de Maas en het Pays Messin, maar ook
* de abdijen van Senones, Moyenmoutier, Etival, en
* de Romaanse kerken van Champ-le-Duc en Mont-devant-Sassey.
* Sillegny heeft mooie muurschilderingen.

In het noordelijk gedeelte van het departement Meurthe-et-Moselle
is een unieke metalen kerk die in 1990 op de monumentenlijst werd geplaatst: de kerk Sainte-Barbe in Crusnes. Lorraine telt ook vele synagogen waarvan de meest opmerkelijke die van Lunéville is, gebouwd in 1787.

Kunst en Kunstenaars   
De spectaculaire vernieuwde belangstelling voor Georges de La Tour, geboren in Vic-sur- Seille, geeft een goed beeld van de kwaliteit van de kunstenaars van de Lorraine, die profiteren van de uitstraling van het Hertogdom. Alleen al voor de 17e eeuw zijn behalve de schilder van het clair obscur, Jacques Bellange. Claude Gellée bijgenaamd de Lotharinger, Jacques Callot te noemen.
Ten tijde van Stanislas schitterenden
naast de bouwmeesters de beeldhouwers en goudsmeden Mique, Guibal, Jean Lamour. In de 19e eeuw was Jules Bastien-Lepage bijzonder beroemd, evenals Emile Friand, die door het publiek werd herontdekt dankzij het jaar van de School van Nancy.

De hedendaagse schilderkunst 

van Lorraine (Jacquot, Giguet, Weisbuch) zet deze luisterrijke traditie voort. Lorraine speelt een rol in veel romans over de oorlog van 1914-1918 (Dos Passos, Genevoix, Erich Maria Remarque), en schonk zelf in de 19e eeuw de literatuur ook schrijvers als Maurice Barrès, de gebroeders Goncourt, de dichter Charles Guérin, Erckmann-Chatrian. De grote geschiedkundige Lucien Febvre (les Annales) komt uit Nancy, Fernand Braudel uit het departement Meuse. De Prix Goncourt 1989 « Un grand pas vers le bon Dieu » Jean Vautrin is geboren in Pagny-sur-Moselle.
Het Musée des Beaux-Arts in Nancy
Het oudste museum van de Stad Nancy en het enige geklasseerde  museum van Lorraine. Gelegen tussen de oude en de nieuwe stad. Dit museum van schone kunsten geeft een overzicht van de bouwkunst en de stedelijke ontwikkeling van Nancy. Sedert de oprichting in 1795 breidt het museum voortdurend, haar collectie uit. U krijgt hier een overzicht van de kunst in Europa van het einde van de 14e eeuw tot heden, zowel schilderkunst als beeldhouwwerken en grafische kunst, evenals een buitengewone collectie glas van Daum.

Het mooiste van de art nouveau   
De "Ecole de Nancy", de School van Nancy, was een beweging van grote artistieke vernieuwing rond 1900. Enige tientallen kunstenaars en industriëlen onder de bezielende leiding van Emile Gallé, Louis Majorelle, de gebroeders Daum, Eugène Vallin en Victor. Prouvé, hebben Nancy gemaakt tot een van de belangrijkste centra voor Art Nouveau in Europa. Deze kunstenaars stonden open voor alle mogelijke inspiratiebronnen, van oriëntalisme tot barok, zowel het plantenrijk als de wereld van de wetenschap.
Zij herschiepen het stedelijk landschap
en het decor van het dagelijks leven: glaskunst en keramiek, meubels, smeedijzer, glas-in-lood ramen, boekbinderij, borduurwerk, goudsmederij, gedrukte stoffen, beeldhouwwerken, schilderkunst, bouwkunst...

Na de erkenning van Gallé en Majorelle  

op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1889, wekte de School van Nancy de belangstelling op van kunstverzamelaars uit die tijd en al gauw ook van het grote publiek, waarvoor deze creaties in feite bedoeld waren. De kunstwerken waren meestal mooie gebruiksvoorwerpen. de vrucht van een "verbond" tussen de kunst en de industrie, waarbij de vakkundigheid van de ambachtsman niet werd vergeten. De kunstenaars wisten een wankel evenwicht tussen moderniteit en traditie te bewerkstelligen en kozen voor "kunst voor allen" in dienst van hun sociale ideaal en de noodzaak van rentabiliteit van hun bedrijven.
Emile Gallé   
Was keramist, glasblazer, meubelmaker en botanist en voorzitter van de Société d’Horticulture van Nancy. Hij putte zijn inspiratie uit natuurlijke vormen. Zijn esthetisch gevoel en technisch meesterschap maakten hem tot de bezielende leider en oprichter van de School van Nancy. Zijn creaties zijn tegenwoordig zo gewild, met name in Japan, dat ze van bijna onschatbare waarde zijn. Een uitspraak van hem is “Mijn wortels liggen diep in de bossen”.

Het museum van de school van Nancy en de tuin   
Gevestigd in de vroegere woning van de mecenas Eugène Corbin. Het museum bezit een van de mooiste Art Nouveau collecties van de wereld, met kunstvoorwerpen en meubilair. De ruimten in het museum zijn zo ingericht dat de bezoeker een beeld krijgt van de intimiteit van het werk van de kunstenaars en van de interieurs rond 1900.
De soorten bloemen en struiken in de tuin
van het museum geven een goed beeld van de tuin aan bet begin van de 20e eeuw. Drie gerestaureerde monumenten staan in deze tuin, een rond aquarium-paviljoen, een grafkapel met een lelie van geëmailleerde zandsteen en de deuren van de werkplaats van Emile Gallé.

Muziek in de Lorraine   
Lorraine bezit een bijzonder erfgoed op het gebied van de muziek. Van Gregoriaanse gezangen tot de hedendaagse muziek, via de religieuze muziek van de drie Bisdommen en het hof van de hertogen van Lorraine, en niet te vergeten de zo vruchtbare 19e eeuw, getuigenissen van muzikaal Lorraine zijn zeer talrijk.
Met meer dan 1000 orgels,
600 in Moselle, neemt Lorraine de tweede plaats in op de Franse ranglijst voor het aantal instrumenten. Al in de 18e eeuw onderscheidde de streek zich door de traditie van de orgelbouw.

In Mirecourt  

werden behalve kerkorgels ook draaiorgels/handorgels gebouwd. De productie van de Serinette een miniatuur orgeltje, dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de muzikale opvoeding van kanaries, ontwikkelde zich snel. In de 19e eeuw was de gouden eeuw voor deze tegenwoordig verdwenen nijverheid, met straatorgels, dansorgels en orgels voor draaimolens.
Het Maison de la Musique Mécanique
herbergt één van de mooiste collecties in Frankrijk. In Jarny bevindt zich het bijzondere Musée de l'Art Forain et de la Musique Mécanique (kermis en mechanische muziek).
 
Lorraine viert feest  
De Lotharinger ziet er misschien koel uit maar hij is dol op feest. Veel feesten zijn traditioneel van aard, zoals het mirabellenfeest (Metz), het narcissenfeest (Gérardmer), Carnaval (Sarreguemines), Sint Nicolaas (Nancy, Saint- Nicolas-de-Port, Epinal, ... ), Kerstmis (Kerstmarkten in Metz, Nancy, Epinal, Plombières ... ), middeleeuwse feesten zoals in Rodemack...
In Lachaussée
laat men elk jaar in november het meer leeglopen waardoor men getuige kan zijn van ouderwetse beelden van de visserij; in een gigantisch net worden karper, zeelt, baars en snoekbaars gevangen. Er wordt een enorme markt voor streekproducten gehouden en een vismarkt in het Etang de Lindre in het Pays du Saulnois.

Aan geestelijk voedsel ontbreekt het niet  

met het Volkstheater, dat in een natuurlijke omgeving speelt (Bussang), de voorstellingen van het Théâtre de Metz, het oudste nog draaiende theater van Frankrijk, het filmfestival Fantastic ' Arts (Gérardmer), het Italiaanse filmfestival (Villerupt), het Arabische filmfestival (Fameck), de vrolijke voorstellingen van "les Larmes du rire" (Epinal), de Biennale de l’Image (Nancy), het internationale geografiefestival (Saint-Dié), de boekenfestivals (Metz, Nancy) en het Boekendorp in Fontenoy- la-Joûte.

Traditionele kunstvormen   
In Lotharingen vindt men veel zandsteen en zand. Het is bovendien rijk aan water en hout en weet goed van deze grondstoffen gebruik te maken.
Lorraine, land van kunstnijverheid,
dat al in de 16e eeuw uitblonk in de borduurkunst, in Mirecourt (Musée de la Broderie), maar ook in Lunéville, waar de laatste borduursters deze kunst nog beoefenen voor de haute couture.  
 
Het aardewerkproductie 

kwam in Lorraine tot bloei in de 18e eeuw. Lunéville (1724) en Saint-Clément (1757) waren door heel Europa beroemd om hun "chinoiseries", hun goud en levendige kleuren. Niderviller (1735) onderscheidt zich door de productie van groepen en beeldjes van grote kwaliteit. De grote in 1790 opgerichte fabriek van
Sarreguemines
was vooral bekend om z'n majolica en -- - (Moulin de la Blies, Musée Techniques Faïencières, en de Jardin d'Hiver in het Museum van Sarreguemines). Longwy heeft een historisch en artistiek verleden. steeds naar nieuwe technieken en creativiteit. Daarom is de stad nog steeds befaamd om haar reliëfemail en kristal.

Fonkelend kristal  
De glas- en kristalindustrie behoren tot de zeer oude tradities van Lorraine. Sinds de tijd van de "heren-glas- blazers" zijn de methodes niet veranderd; de kristallen voorwerpen ontstaan door zorgvuldig blazen waarna ze door de meester met de hand worden gegraveerd.  
Baccarat, Daum, Saint-Louis ....
de namen zijn beroemd en staan voor grote luxe. Sedert 200 jaar is de creatieve glasblazerij van Baccarat tezamen met het talent van beroemde kunstenaars het symbool van perfectie. Baccarat leverde in de 19e eeuw kristal aan de Koninklijke en keizerlijke hoven van Perzië, Rusland, Duitsland, Italië en Egypte en wordt tegenwoordig nog steeds over de hele wereld geëxporteerd.

Saint-Louis
, de oudste kristalfabriek van Frankrijk, 

geniet de eeuwige jeugd. Al meer dan 400 jaar produceert de fabriek van Saint-Louis schitterend gekleurd, geslepen, gegraveerd of met goud gedecoreerd kristal. Na Emile Gallé, leider van de School van Nancy, gaf Antonin Daum de glasmassa haar adelbrieven.
In de kristalfabriek van Daum
 wordt dit kostbare materiaal verwerkt tot de schitterende collecties, net als aan het begin van de eeuw, geïnspireerd op de plantenwereld. De kristalfabrieken in Lorraine fabriceren zowel traditioneel als modern glaswerk, waardoor de streek over de hele wereld bekend is om z'n geraffineerde tafelcultuur.

Belangrijke streekmusea   
Ontdek in de streekmusea van Lorraine de nijverheid die de streek hebben gemaakt.

Bier
 

Er was voor het eerst sprake van bier in Oost-Frankrijk in het Neolithicum, 4000 v.C. In de Gallo-Romeinse tijd werd het een drank maar pas in de 11de eeuw legden de monniken zich toe op fabricage van mout en bier. De bloeitijd van de brouwerijen was tussen 1870 en 1914. Tegenwoordig is Lorraine nog de derde bierproducent van Frankrijk.
Musea in: Stenay, Ville-sur-Illon, Saint-Nicolas-de-Port en Lucey.

Hout
 

Al in de Middeleeuwen waren de bossen van groot belang voor de ontwikkeling van de nijverheid in Lorraine: in het Pays du Sel putte de zoutwinning de bossen uit en ze verdwenen volledig. In de streek rond Saint-Dié  gebruikte men hout voor de winning van zilverhoudend lood. In de 17e eeuw exporteerde Lorraine hout naar de benedenloop van de Rijn.
Musea in: Celles-sur-Plaine, Hennezel Clairsy, Soucht, Mirecourt, Le Grand Valtin en in Saulxures-sur-Moselotte.

Papier
 

De papierindustrie van Lorraine staat voor kwaliteit met bekende merken als Clairfontaine en Velin d’Arches waar scholieren zo dol op zijn.
Museum
in Epinal.

Steenkool
 

In de 16e eeuw kende men al steenkool maar pas in de 19e eeuw werden de mijnen Saint Charles en Wendel in Petite-Rosselle voor het eerst op industriële schaal geëxploiteerd. De familie De Wendel was eigenaar van de grootste concessies.
De jaren 60 betekenden
het einde van de steenkool van Lorraine vanwege de hoge prijs daar de steenkool op grote diepte gewonnen moest worden.
Museum in Petite-Roselle.

IJzer
 

De exploitatie van ijzererts kende een grote bloei met de verschijning van cokes, sinds 1769 in Lorraine gebruikt in de eerste hoogovens. De reconstructie van Europa na de tweede wereldoorlog betekende een opleving die haar hoogtepunt bereikte in de jaren 50. De mijnen van Lorraine staan bekend als moderne en efficiënte mijnen.
De mondialisering
van de handel bracht echter grote schade toe en de staalindustrie van Lorraine had erg te lijden van de crises van 1975. Het betekende het einde van de ijzermijnen.
Musea
in Aumetz en Neufchef.

Staalindustrie
 

In 1880 bepaalde de komst van de Thomas-converter het lot van de staalindustrie van Lorraine dat haar hoogtepunt kende in 1929. In die tijd 1everde Lorraine 1/4 van het gietijzer en 2/3 van het staal in Frankrijk.
Na de tweede wereldoorlog
vestigde de staalindustrie zich dichter bij de Franse kust vanwege de goedkope importerts. Tegenwoordig is de staalindustrie sterk geautomatiseerd en beschikt over laboratoria die hoogwaardig onderzoek doen.
Museum
in Jarville-la-Malgrange.

Zout

Minstens 1250 jaar voor onze jaartelling werd er al zout gewonnen in het dal van de Seille. Sindsdien is de productie ononderbroken in Lorraine.
Tijdens de Merovingers
waren Vic, Mayenvic, Marsal en Dieuze al bekend en in die tijd werd ook zout gewonnen in Rosières aux Salines. Zout is onregelmatig verdeeld over het Franse grondgebied en betekende macht. In de 13e eeuw legden bisschoppen en abdijen beslag op deze rijkdom. Later werden ze verplicht die rijkdom veilig te stellen voor de Hertogen van Lorraine.
In de loop van de 20e eeuw
zijn praktisch alle zoutmijnen van Lorraine, gesloten. De Compagnie des Salines in Varangéville is de laatste nog werkende zoutmijn en de grootste raffinaderij in Frankrijk. Museum in Marsal.

Textiel
 

De textielnijverheid van Lorraine is vooral gevestigd in de dalen van de Vogezen. In de 18e eeuw importeerden handelaars Amerikaanse katoen en verkochten geweven producten.
In de 19e eeuw werden de handweefgetouwen
vervangen door mechanische weverijen. Dat betekende het einde van de huisnijverheid en tegenwoordig leveren de bedrijven in de Vogezen bijna de helft van de Franse gesponnen en geweven productie.
Museum in Ventron in de Vogezen.

Streekgerechten   
De bossen leveren ook smakelijke gerechten: ragout van wild zwijn, hert of ree, met bessen of paddestoelen, truffels van de Côtes de Meuse, cantharellen eekhoorntjesbrood, morieljes ... , konijn in mirabellengelei.
De plaatselijke veeteelt
levert een keur van beroemde vleeswaren: pastijen en patés, bloedworst, speenvarken in gelei, pekelspek, spek, worsten en hammen en verse kaas, soms met tuinkruiden, of belegen, zoals de géromé, Munsterkaas of de brouère en de vachelin.
Een gastronomie die het ritme van de seizoenen volgt.
Zacht fruit zoals de aardbeien uit de Val de Metz, frambozen uit Toul en aalbessen uit de Meuse, bosbessen uit de Vogezen, kwetsen en natuurlijk de amberkleurige of purperen mirabellen, de ambassadeurs van de streek, wordt verwerkt in verrukkelijke snoeperijen en desserts  en de bekende eau-de-vie de mirabelle.

Bier heeft in Lorraine haar plaats gevonden 

en wordt gebruikt in vele gerechten. La Route de la Bière in Lorraine is een verleidelijk circuit langs interessante plaatsen zoals het Musée Européen de la Bière in Stenay, het grootste biermuseum ter wereld. Bij al deze heerlijke gerechten drinkt men wijnen als de gris de Toul (AOC), of witte Wijnen van de Moezel en de Côtes de Meuse. En als u niet meer weet wat u moet kiezen, vraag dan advies in het restaurant om u de weg te wijzen op de menukaart. Gezelligheid en hartelijke ontvangst zijn geen ijdele begrippen in Lorraine.

Zoetigheden uit de Lorraine   
Theetijd is het moment om zich te buiten te gaan aan de zoete verrukkingen van Lorraine: makronen van Nancy, die lekkernijen van eiwit, suiker en amandelen, of de zachte makronen van Boulay, waar Generaal de Gaulle zo dol op was, en aalbessen confituren zonder pitjes uit Bar-le-Duc, bijgenaamd "het kaviaar van Lorraine", bergamote uit Nancy, met het Label Lotharingen, krakelingen en visitandines uit Nancy, de onvermijdelijke madeleines van Commercy of de minder bekende maar daarom niet minder smakelijke madeleines van Liverdun, de dragée van Verdun en ijs uit Plombières.

Bosbessen,  

mirabellen, kwetsen, aalbessen worden gebruikt voor knapperig gebak, maar ook voor de heerlijke confituren van Lorraine, samen met de beroemde honing van de Vogezen of de aardbeien van Woippy. In Metz, Nancy, Longwy en Verdun bieden chocolademakers vondsten die een omweg waard zijn.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets