De regio Lorraine bestaat uit de departementen Meurthe-et-Moselle,  Vogezen,  Moselle en  Meuse. Het departement Meuse is genoemd naar de rivier de Maas. Meurthe-et-Moselle - Meuse - Moselle - Vosges.  Zie het kaartje. Bron www.tourisme.fr.    Naar regio Lorraine of Lotharingen. Naar stedenlijst Frankrijk.
Nancy en Lotharingen

De stijlvolle uitstraling van Nancy,
dat in het hart van de regio ligt, is te danken aan de hertogen van Lotharingen; zij verrijkten de stad in de 18de eeuw met een aantal fraaie voortbrengselen van monumentale bouwkunst. De stad ligt bovenop een heuveltop op de linkeroever van de Meurthe en kijkt schitterend uit over het zuiden van Lotharingen. De mooiste monumenten van Nancy zijn aan Stanislas Leszczynski, de laatste hertog van Lotharingen, te danken.
Deze koning van Polen
zonder koninkrijk ontving de sleutels van de stad uit handen van hertog Frans van Habsburg. In het tijdperk van de Verlichting onderging het stadsbeeld een metamorfose van een middeleeuws naar een classicistisch karakter. Het beroemde Stanislasplein, met sierhekken van Jean Lamour en fonteinen, is het beroemdste voorbeeld van deze gedaanteverwisseling. Het historisch museum van Lotharingen is ondergebracht in het voormalig hertogelijk paleis. Er is ook een klein museum aan de 'School van Nancy' gewijd, met een opmerkelijk compromis loos, modern interieur. En ten slotte is ook het Museum voor Schone Kunsten de moeite waard.   


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!