LOURDES, ligt in het departement Hautes-Pyrénées. De oude stad en wereldberoemde bedevaartplaats ligt op ruim 400 m hoogte aan de Gave de Pau.
Naar overzicht regio Midi-Pyrénées.  
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Lourdes, gezicht op de basiliekDe ontwikkeling van Lourdes, vroeger een bescheiden marktplaats, tot het drukst bezochte Mariapelgrimsoord ter wereld dateert van na 1858, toen de 14-jarige
Bernadette Soubirous,
dochter van een arme molenaar, in een grot van de nabijgelegen Massabiellerots, achttien maal een visioen zou hebben gehad van een in het wit geklede vrouwengestalte, die zich op 15 maart van dat jaar bekend zou hebben gemaakt als de 'Onbevlekte ontvangenis'.
 
In 1862 bevestigde de bisschop van het diocees Tarbes, 

waaronder Lourdes ressorteerde, de bovennatuurlijke oorsprong van de ver­schijningen en in hetzelfde jaar werd begonnen met de bouw van een kerk - de Basilique supérieure - op de rots der verschijning.
Bernadette
trad in 1866 in bij de Soeurs de la Charité te Nevers. Zij stierf in 1879 en werd in 1925 zalig en in 1933 heilig verklaard.
De Duitse joodse schrijver Franz Werfel publiceerde in 1941 ­nadat hij op zijn vlucht uit nazi­ Duitsland Lourdes had aangedaan ­de beroemd geworden documentaire roman Het lied van Bernadette.

De Mariastad Lourdes
 

trekt per jaar meer dan twee miljoen bezoekers. Vooral in de zomermaanden, als grote menigten pelgrims uit alle windstreken toestromen, wordt de atmosfeer in de stad bepaald door de religieuze ceremonieën, de processies en het fervent beleefde geloof der talloze zieken die hier een wonderbaarlijke genezing van hun kwalen komen zoeken. Een en ander gaat gepaard met een levendige straatnegotie, waarbij vrome marskramers een bonte mengeling van souvenirs, devotionalia en religieuze bric-à-brac aanbieden.

Tot de voornaamste bezienswaardigheden
 

van het heiligdom behoren de
Basilique supérieure,
neogotisch, ingewijd in 1871, de lager gelegen crypte, ingewijd in 1886, en de nog lager gelegen

Basilique du Rosaire,  

gebouwd in Romaans-Byzantijnse stijl, ingewijd in 1889, met de Esplanade des Processions. Uit 1958 stamt de grote, ondergrondse
Basilique Saint-Piex,
die plaats biedt aan 20000 personen. Voorts zijn te bezichtigen de miraculeuze grot, waar de verschijningen plaatshadden, en een aan Bernadette gewijd museum.
Het hoog boven Lourdes gelegen kasteel herbergt o.a. een streekmuseum, het Musée pyrénéen.

Omgeving
 

Saint-Savin, 16 km ten zuiden van Lourdes:

de vroeger tot een benedictijnenklooster behorende kerk stamt uit de 11de en de 12de eeuw en werd in de 14de eeuw versterkt. In het mooie romaanse portaal een timpaan met de zeer zeldzame voorstelling van Christus in priestergewaad,
De kerk herbergt een klein Romaans wijwatervat
met kariatiden, 12de eeuw, dat bestemd zou zijn geweest voor de cagots: een bepaalde categorie paria's in de middeleeuwse maatschappij. Op de 15de-eeuwse orgeltribune drie maskers die bij het orgelspel in beweging kwamen. In de voormalige kapittelzaal bevindt zich thans een klein museum met religieuze kunst.

As first World Centre of Pilgrimage
 

Lourdes welcomes every year 5 million visitors, 700.000 of them are young people. With its 270 actual listed establishment Lourdes is the second town for the greatest number of hotels in France.
Moreover, itis a nice pyrenean city with a very rich cultural and natural heritage. A large range of sport and leisure activities ( White-Water Sports, Horse Ridings, walks, Golf courses, fishing, Skiing and Spa Centres…) are offered to amateurs. Located on the footsteps of mountains.
Lourdes is also a touristic destination and an ideal starting point for the discovery of the Pyrenees

Office de Tourisme
B.P. 17  -  place Peyramale  -  65101   LOURDES cedex  -  Tel: 33 (0) 5 62 42 77 40   -  Fax: 33 (0) 5 62 94 60 95  -  Internet: http://www.lourdes-france.com

** Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels.Frankrijk.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets