DE MARGERIDE, GRANIETLANDSCHAPPEN De Margeride in het noordoosten van het departement Lozère, leunt aan de westkant tegen de Aubrac. Het is een granietgebied met een in het Paleozoïcum gebeeldhouwd reliëf. Dit gebied behoorde ooit tot de graafschap Gévaudan en heeft een rijk en roerig verleden.
Naar regio Languedoc-Roussillon.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    

Brem velden in de MargerideDichte wouden wisselen af met uitgestrekte heidevelden, prairies en weidegronden tussen 1000 en 1500 meter hoogte. De her en der verspreide, indrukwekkende en door de tijd uitgesleten blokken graniet, vormen een mysterieus en chaotisch landschap, met ruige, ovale en afgeronde steenmassa's in de heidevelden en de bossen.
De granietsteen,
de basis van de architectuur van de ruige en robuuste boerderijen en huizen op de hoogvlakten, geeft aan deze streek een bijzondere charme. De Margeride is een geheimzinnige streek, gevuld met stilte en gemompel. Hij komt tot leven langs de talrijke paden, beekjes en rivieren, zoals de bij vissers populaire Truyère, en tooit zich in de loop van de seizoenen met bloeiende heide en narcissen ...
Het gebied bezit een oneindige rijkdom
aan goed bewaard natuurschoon, uitnodigend tot zowel ontspanning als tal van buitenactiviteiten. Van Marvejols tot Langogne, van Malzieu tot Châteauneuf-de-Randon, biedt de Lozère u de rust van een authentieke en ongerepte streek. 

Van St-Chély-d’Apcher naar Langogne   
Via Malzieu, St-Alban en Cháteauneuf-de-Randon, biedt deze voormalige graafschap Gévaudan tal van plaatsen rijk aan geschiedenis. U ontdekt hier Romaanse kerken, kapellen, klokkentorens met kammen, restanten van oude kastelen en karaktervolle dorpen. De Margeride biedt aantrekkelijke circuits voor de liefhebbers van oude stenen en rustige ritmes in een goed bewaard gebleven omgeving.

Le Malzieu
 

In deze versterkte middeleeuwse stad, aan de oever van de Truyère, zijn tal van historische bouwwerken bewaard gebleven. De oude huizen, torens en vestingwallen zijn nu met veel zorg gerestaureerd. Het stadje nodigt uit tot een wandeling door de straatjes, langs de grote, vierkante donjon, de Tour de Bodon met zijn kantelen of de Tour de Thaler en zijn muren. Er zijn vele toeristische voorzieningen: hotels, restaurants, vakantiedorpen, waterpartijen, visplekken... en een kaasmakerij waar lokale producten verkrijgbaar zijn.

Chateauneuf-de-Randon
 

Dit is een van de mooiste dorpen van de Lozère. Gelegen op 1286 m hoogte op de top van een granietheuvel vol, kijkt het uit over de hele regio. Het dorp bezit een authentieke architectuur en het grote, ouderwets geplaveide plein is werkelijk bijzonder. Het marktterrein wordt gedomineerd door een groot bronzen beeld van Du Guesclin, een held uit de Honderdjarige Oorlog die bier in het Kasteel van Randon in 1380 is overleden. De Engelse Toren is het enige overblijfsel van het kasteel.

Saint-Chély d'Apcher
 

Dit kleine industriestadje in de Lozère is gespecialiseerd in de fabricatie van georiënteerde magnetische platen (bezoek het metaalmuseum, tel.: 04 66 31 29 38. St-Chély dankt zijn levendigheid ook aan de winkels en bedrijven. Bezichtig de stadswal en de klokkentoren.

Saint-Alban
 

was van oorsprong een feodaal fort, gebouwd in het begin van de XIIIde eeuw. Bezoek de Romaanse kerk. De stad, waar de pelgrims naar St-Jacques-de-Compostelle doortrekken, heeft een beroemd psychiatrisch ziekenhuis. Paul-Eluard verbleef in St-Alban. In het schitterend gerestaureerde renaissancekasteel, vindt u met name een opmerkelijke binnenplaats.

Langogne
 

De markthal uit de XVIIIde eeuw, waar vroeger de graanmarkt plaatsvond, schuilt onder een dak van leisteen gesteund door balken rustend op veertien stenen kolommen. Wandelend door de straatjes en over de boulevards, ontdekt de liefhebber van oude stenen bier eeuwenoude deuren, fraaie middeleeuwse constructies en een Romaanse kerk uit de Xde eeuw.
Het grote bergmeer van Naussac,
dicht bij Langogne en omgeven door een fraaie natuur, biedt toeristische wateractiviteiten, hotels, vakantiehuisjes en campings. Bezoek ook de spinnerij van Les Caiquières, waar een historische en levendige presentatie van de wolindustrie wordt getoond, met weefgetouwen die nog worden aangedreven door het water van de Langouyron.

Rieutort-de-Randon
 

Een typerend dorpje in de buurt van de bergkammen van de Margeride en het Meer van Charpal.

Fournels
 

Een granietdorp in het dal van de Bédaule aan de voet van het Kasteel van Brion. Bezichtig ook de kerk met zijn van kammen voorziene toren.

De archeologische opgravingen van Javols
 

De Gallo-Romeinse hoofdstad van Gabale, Gévaudan, werd in de IIIde eeuw verwoest. Twee eeuwen van opgravingen hebben bier vele objecten aan het licht gebracht, waaronder een marmeren Bacchusheeld, fragmenten van kunstwerken, resten van een badhuis, zuilen, enz. U kunt ze nu bezichtigen in het in 1998 geopende Museum van Javols, tel.- 04 66 42 8724.

Bisons en wolven in semivrijheid   
De Margeride, land van brem en heide, tooit zich in de lente met narcissen. Het is ook het land van de koeien in door lage, natuurstenen muurtjes omringde weiden. In de bergen ontspringen enkele rivieren rijk aan forellen. Door het nogal ruige klimaat en de geografie, hebben in deze streek van de beroemde Legende van de Gévaudan zich weer wilde dieren kunnen vestigen in een fraai, natuurlijk decor.

De bisons van de Margeride
 

Op meer dan 1250 meter hoogte, hebben de Europese bisons, 10 000 jaar geleden verschenen maar uit Frankrijk sinds 1500 jaar verdwenen, in de Margeride opnieuw de ruimte en omstandigheden gevonden die zij nodig hebben. Vijfendertig bisons, een geschenk van het Poolse nationale natuurpark van Bialowecza, leven hier nu in semivrijheid op 200 hectaren bos en heide. Het bisonreservaat is in een rijtuig of in de winter in een arrenslee te bezoeken.
Het Maison du Bison
toont de geschiedenis van de bisons met een kleine nagebouwde grot. Een vergelijking met de Amerikaanse bison verduidelijkt de verschillen. Voor de kinderen is er een ludiek gedeelte met interactieve zuilen, puzzels en activiteiten.

De Wolven van de Gévaudan

in het typerende gehucht Ste-Lucie, omringd door een fraaie natuur, heeft de "wolvenman" Gérard Ménatory een geheel aan de wolven gewijd dierenpark gecreëerd. U kunt ze van dichtbij bekijken en de geboorten zien in mei en juni.
In het hart van de oude Gévaudan
 

hebben de wolven, afkomstig uit Europa, Canada en Mongolië, nu weer hun plaats gevonden. Gérard Ménatory heeft met veel enthousiasme aangetoond dat het mysterieuze Beest van de Gévaudan, die hier in de 18de eeuw de streek onveilig maakte, geen wolf  was ... TeL : 04 66 32 09 22 

Activiteiten in elk seizoen  
Ontdekkingen
De rivier Truyère, het symbool van de Margeride, is in heel Europa bekend. Zijn prachtige maar weinig bezochte kloven kunt u desgewenst te voet of met een mountainbike verkennen. Het gehucht Ste-lucie, 400 meter boven de kloof van de Crueize en de Val d'Enfer, "het hel- ledal", biedt een schitterend uitzicht.

Meer Van Naussac
.
 

Het zeven kilometer lange Meer van Naussac, is een bergmeer waarvan de zuiverheid van het water getuigt van de kwaliteit en de ongereptheid van de omliggende natuur. Op en rond het water zijn tal activiteiten mogelijk: bengelsport, zeilen, windsurfen, golven, wandelen, mountainbiketochten, enz. Dit meer is ook een pleisterplaats voor tal van trekvogels.

In de sneeuw
 

Met zijn uitgestrekte bossen en kalme reliëf, is de Margeride bijzonder aantrekkelijk voor langlaufliefhebbers. Naast de gemarkeerde pisten tussen 1200 en 1400 meter hoogte, zijn er ook routes uitgezet voor sneeuwschoen- en hondensledetochten: 50 km aan pisten rond de Barague des Bouviers in St-Denis in de Margeride en 80 km op het Plateau du Roy tussen Rieutort en Cháteauneuf-de-Randon. Hier waant u zich in de sfeer van de pelsjagers in de witte landschappen van het hoge noorden.

Op de paden
 

De Margeride, land van stilte en poëzie, leent zich uitstekend voor tochten te voet, te paard of op de mountainbike over de smalle landweggetjes en de talloze gemarkeerde wandelpaden (GR's) en circuits: de Tour de la Margeride (240 km), het pelgrimspad naar St-Jacques-de Compostelle (GR 65) en paden voor alle moeilijkheidsniveaus.
Tochten op maat,
gedurende enkele uren of meerdere dagen, alleen of met een gids en met of zonder thema, zijn bij uitstek geschikt om de regio grondig te ontdekken, de ongerepte natuur te doorkruisen en de fauna en flora, waaronder zeldzame exemplaren, te observeren.

Aan het water
 

Het Meer van Charpal tussen de toppen van de Margeride op 1300 meter hoogte, nodigt uit tot wandeltochten, bengelen en paddestoelen zoeken in de herfst. Daarna hult dit ongerepte en betoverende bergmeer omringd door naaldbossen, zich met een laag ijs en sneeuw voor de liefhebbers van langlaufen en hondensleden. (Langlaufeentrum van Laubert, Tel.: 04 66 47 72 09) Hotels in Rieutat-de-Randon en L’Habitarelie (Cháteauneuf-de-Randen)
Dichtbij Rieutat-de-Randon en St-Amans,
vindt u een fraai meer bij Ganivet en een hertenboerderij in Fiougage. Tel.: 04 66 47 34 65

Natuurcentrum van Bouviers
 

Op de kam van het massief de Margeride, op de wandelroute GR43, vindt u in Les Bouviers een traditionele herberg, enkele houten chalets te midden van de sparrenbomen, een groepsverblijf en het "Maison des Bouviers" voor de organisatie van uw natuurvakantie. Tel.: 04 66 47 41 54

Bij de rivieren
 

Langs de rivier de Truyère, symbool van de Margeride, en zijn zijtak de Rimeize, vinden de hengelaars hun geluk in het kalme of wildstromende water en kunnen zij zich overgeven aan vele soorten hengelsport (werphengels, aasvliegen, enz.). Deze rivieren zijn het koninkrijk van de forellen, maar u kunt er ook rivierbaarsen en snoeken vinden. Bij het meertje in de Truyère (bij Malzieu) en het meer van St- Léger-du-Malzieu zijn vispaden aangelegd. Tel.: 04 66 47 41 54' Visser bij de Truyère  
Internet http://www.margeride-truyere.com/   - 
Email : ot-ruynes-margeride@wanadoo.fr

** Uw accommodatiein geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels.Frankrijk.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets