KLOVEN VAN DE TARN EN DE JONTE, DE HOOGVLAKTEN EN HET DAL VAN DE LOT. De Tarn ontspringt op 1600 meter hoogte op de Mont-Lozère, departement Lozère. Aangevuld op zijn parkoers door tal van bergbeken, heeft de rivier in de loop van vele duizenden jaren, sinds de quartair, een diepe kloof uitgesleten tussen de huidige hoogvlakten van Méjean en Sauveterre; in het kalkmassief is hierdoor een ware canyon gevormd.
Naar regio Languedoc-Roussillon.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
 
    

TarnVan Ispagnac tot aan Rozier,  
wisselen in de Gorges du Tarn de heldere planiols, kalme waterpartijen, zich af met woest kolkende rajols, stroomversnellingen. De rotswanden, de ravijnen en de grotten waaruit onderaardse rivieren opwellen, geven een ongekende schoonheid aan deze diepe kloof waarvan de steile wanden tot 500 m hoogte reiken. Langs de eenzame huizen, gehuchten en dorpen onthullen de meanders van de rivier een reeks van nauwe doorgangen, diepe valleien en chaotische rotspartijen.
De Gerges de la Jonte,
een van de Mont-Aigoual afkomstige zijrivier van de Tarn, bieden tussen Rozier en Meyrueis gedurende 20 kilometer net zo fraaie landschappen.

TarnDe uitgestrekte hoogvlakten  

aan weerszijden van de Tarn worden de Grands Causses genoemd. Op 1000 m hoogte biedt de Causse Méjean een uitgestrekte steppe van geel gras, fascinerend als een woestijn. Het weidse landschap, bezaaid met eenzame gehuchten met daken van platte stenen en her en der verspreide schuilhutten voor de herders, golft tot aan de horizon.
De Causse du Sauveterre
is een wat minder dor kalkplateau, met in het zuidwesten een groter reliëf. Het wordt begrensd door de Vallée du lot, de meest vruchtbare streek en de "voedingsbodem" van de Lozère. Deze vallei doorkruist het departement van oost naar west, van de Berg van de Goulet (Mont-lozère) waar de lot ontspringt, tot aan la Canourgue. Vele historische overblijfselen, kastelen, vestingen en kerken, rusten in dit slingerende, brede dal met landschappen die wedijveren in variatie en rust. 

TarnIn de valleien en op de hoogvlakten   
Tussen Ispagnac en Rozier, vindt u in de kloof van de Tarn tal van beroemde bezienswaardigheden en typerende dorpjes, gehuchten met hun rug tegen de bergwand, kastelen in ruïne of gerestaureerd, kerken en schilderachtige straatjes.
Verderop verbergt de kloof van de Jonte,
in landschappen van rotswanden, terrassen en stevige muren het Kasteel van Peyreleau, de Romaanse kerk van Le Rozier, huizen die hoog boven de rivier uitsteken en de hangende tuinen van Truel. Het snoer van vredige dorpjes in de meanders van de Lot, bevat vele middeleeuwse overblijfselen; getuigenissen van een sterk door de historische gebeurtenissen beïnvloed verleden.

Ispagnac
 

Is een levendig dorp aan de stroomopwaartse ingang van de Kloof van de Tarn, genesteld in een vallei bezaaid met kersen- en perzikboom- gaarden, aardbeientuinen en binnen- kort wijngaarden dankzij de aanplant van Chardonnay-ranken. De romaanse koepelkerk is een van mooiste in de Gévaudan. U kunt bier de Tarn oversteken via een schitterende, uit de Middeleeuwen stammende brug.

Sainte-Enimie
 

In het hart van de kloven, behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dankt zijn ontstaan aan een in de Vide eeuw gesticht klooster en zijn naam aan Enimie, een Merovingische prinses die volgens de overlevering van de lepra is genezen dankzij het water van de bron van de Burle. U kunt er ronddwalen in de oude, met rivierkeitjes uit de Tarn geplaveide straatjes en de gerestaureerde huizen en pleintjes bewonderen die het dorp opnieuw zijn middeleeuwse sfeer hebben gegeven.

Saint-Chély-du-Tarn
 

Dit fraaie dorpje is een van de mooiste plaatsen in de kloven. Het ligt op de linkeroever van de Tarn, vier km ten zuiden van Ste-Enimie. De schoonheid van dit gehucht is vooral te danken aan de natuurstenen huizen gelegen tegen de voet van de steile bergwanden. De geplaveide straatjes voeren u naar een kleine kapel weggedoken in een natuurlijke uitholling van de rots genaamd de Baume de Cénaretin.

Het Kasteel van Le Caze
 

Het aan de oever van de Tarn in de XVde eeuw in opdracht van Guillaume de Montclar en zijn echtgenote gebouwde kasteel heeft vele uitbreidingen ondergaan: het is voorzien van vierkante en twee ronde torens en aan drie zijden beschermd door een ruime gracht met aan de vierde zijde de Tarn. Het is nu een viersterrenhotel in een groot park met meer dan honderd jaar oude bomen.

Meyrueis
 

Deze kleine stad verscholen aan de oever van de Yonte, tussen de Mont-Aigoual en de Causse Méjan, beschikt over vele aantrekkingspunten: toeristisch kruispunt op de routes naar de kloof van de Jonte en de Causse Méjan, een het hele jaar durende bedrijvigheid met tal van winkels, bedrijfjes en uitstekende hotels.

La Malène
   

Is een voormalig schippersdorp met een bezienswaardig kasteeltje uit de XVIde en een Romaanse kerk.

Castelbouc
 

Met zijn aan de rotswand hangende kasteelruïnes boven een dorpje met rotswoningen.

Cirque de Pougnadoires
 

Bij St-Chély met zijn huizen geklemd tegen de gaten in de rotswanden. Geniet van het wijde uitzicht bij de beroemde Detroits du Pas-de-Souci, bij het dorp les Vignes. Ontdek ook de indrukwekkende afmetingen van de kloof vanaf het "Point Sublime" op de hoogvlakte.

In het dal van de Lot   
La Canourgue

Dit stadje tussen de Sauveterre en het dal van de lot, heeft als bijnaam het Venetië van de Lozère. Bezienswaardigheden: de gerestaureerde middeleeuwse woning op het Place au Blé, de schilderachtige oude herenhuizen en de passages met booggewelven boven het water. De boekjes en kanalen nodigen uit tot wandelen. De kerk is een van de mooiste in de regio. In de vallei van de Urigne, aan de voet van de Sabot de Malepeyre vindt u een g- holes golfbaan (binnenkort 18).

Mende,hoofdstad van de Lozère
 

is een bezoek waard vanwege het fraaie oude centrum, de geplaveide straatjes en pleinen, de oude huizen, de schubvormig bedekte daken en vooral de gotische kathedraal. De constructie van dit bouwwerk heeft zich uitgestrekt van de XVde tot het einde van de XIXde eeuw.
De kathedraal herbergt acht tapijten uit Aubusson,
een beeld van de zwarte maagd van olijfbomenhout uit de XIde eeuw, houten koorstoelen, de imponerende klepel van een nu verdwenen gigantische klok, de zogenaamde Non Pareille ("geen gelijke") met een hoogte van 2,75 m.
De brug Notre Dame over de Lot,
is een meesterwerk uit de XIIde eeuw met drie bogen en twee stroombrekers. Het stadscentrum biedt een netwerk van winkels en dienstverlenende bedrijven en voorziet in het zomerseizoen in tal van evenementen (concerten in de Kathedraal, straatfeesten, sportevenementen zoals de semi-marathon "Marvejois-Mende", enz.)

Marvejols
 

Dit in de XIde eeuw geboren stadje is rijk aan geschiedenis. Het werd verwoest gedurende de godsdienstoorlogen in de XVIde eeuw, doch herbouwd onder Henri IV in het begin van de XVIIde eeuw. Het was de bakermat van de textielindustrie in de Gévaudan.
Uit dit verre verleden zijn drie stadspoorten
geflankeerd door ronde torens bewaard gebleven. Wandelend door de straatjes en over de pleinen, ontdekt u huizen met bijzonder fraaie gevels, smeedijzeren balkons uit de XVIIde eeuw en architectuurdetails uit de renaissance tijd. In het centrum vindt u ambachtslieden, winkels en plaatselijke specialiteiten.

Le Massegros
 

Fraaie huizen in de stijl van Aragon in het had van een waar hoogvlaktedorp.

En verder   

De torens en de donjon van Chanac, de stadsmuur van Villard, het indrukwekkende kasteel met vier torens van St-Saturnin in een bocht van de Lot, de ruïne van het Kasteel van Tournel, de grootste in de Lozère, rustieke kapellen, de resten van een Gallo-Romeins dorp in Cadcule. Lanuéjois  bezit eed Romeins mausoleum uit de IIIde eeuw na J.C. Hoewel de koepel is verdwenen, zijn de afmetingen nog altijd indrukwekkend.
In de omgeving van Mende,
biedt het dal van de Lot fraaie voorbeelden van de traditionele duiventilarchitectuur (orthogonale torentjes midden op de gevel) en de zogenaamde architectuur "van Philibert Delorme' (dakspanten in de vorm van een omgekeerde boot).
Op de wanden van de kloof van de Tarn
leven moeflons en vele vogelsoorten waaronder gieren die hier in de jaren 40 waren uitgestorven maar 20 jaar geleden opnieuw zijn geïntroduceerd met sinds 1992 zelfs enkele monniksgieren. Aan de oevers van de rivier zijn bevers te vinden. In de Lot zijn de forellen en barbelen de meest voorkomende vissen. De opnieuw hier uitgezette "grosgris"slakken hebben inmiddels de vallei veroverd.

Streken waar het dier koning is  
De Gierenbelvédère
op 4 km van le Rozier, in de Kloof van de Jonte, biedt een goed uitzicht op de kolonie van ongeveer 110 wilde gieren. In het aan ben gewijde "Maison des Vautours" wordt de geschiedenis van hun herintrede in de streek gepresenteerd. Erg indrukwekkende is de mogelijkheid om 'live" het dagelijks leven van een gierenfamilie in hun nest te volgen dankzij de camera's. Tel... 05 65 62 69 69

Przewalskipaarden
 

Hogerop de Causse Méjean, draagt de stichting Takh samen met het Wereld Natuurfonds bij aan het behoud van de wilde paarden, afkomstig van de Mongoolse steppen, door te zorgen voor een kudde in het kale steppelandschap op de Méjean.
Op de slakkenboerderij
van Le Moulinet kunt u de wereld van de slakken ontdekken, met de biologische maar ook de gastronomische aspecten.

Grotten, menhirs en dolines  
De sinds de prehistorie door de mens bewoonde Kloof van de Tarn en de hoogvlakten, zijn het land van de grotten (de"baumes", waar vale dorpen hun naam aan te danken hebben) en de "avens".

Dicht bij Meyrueis
 

op de Causse Noir (tegenover de Causse Méjean) kunt u de beroemde roze grot, de Grotte de Dargilan, bezoeken, in 1880 ontdekt door een herder en gedurende acht jaar onderzocht door E.A. Martel, de pionier van de Franse speleologie. Het is een van de mooiste stalactietengrotten van Frankrijk, met over twee kilometer een versteende waterval, een gigantische zaal met chaotische rotsformaties, de "klokkezaal", enz. Tel.. 04 66 45 60 20

Het Aven Armand
 

enkele kilometers verderop op de Causse Méjoan, biedt een unieke verzameling van 400 stalagmieten, ontdekt door Louis Armand, de assistent van Martel. 50 m onder de grond vindt u bier een grandioos schouwspel. In de grootste zaal (35 m hoog, 100 m lang en 60 m breed) bieden de verbazingwekkend gevormde, door het regenwater in het kalk gebeeldhouwde afzettingen, een merkwaardig decor van totems, pijlers, bloemkoolvormige zuilen, steenstapels en andere fantastische beeldhouwwerken met geïnspireerde namen als de Kalkoen, de Tijger, de Palmboom, enz. Tel.: 04 66 45 61 31

In de buurt van La Malène
 

op de weg die de Causse Méjean beklimt, biedt de Roc des Hourtous een grandioos uitzicht op de Kloof van de Tarn. Het Point Sublime aan de andere zijde, op de Sauveterre, draagt zijn naam terecht want van dit "sublieme punt' hebt u een schitterend uitzicht in de Pas du Souci (bij La Malène).

De ruïnes van Montferrand
 

op een hoge rotsformatie in een lus van de Lot, zijn een interessant doel voor een kleine excursie in een grandioze omgeving.

En verder  

De dolmens, menhirs en grafheuvels op de Causse du Sauveterre. U vindt een grote concentratie in de driehoek Chanac - Ste-Enimie - Le Freyssinel, met enkele tientallen exemplaren. De kleine cirkelvormige verzakkingen, dolines genaamd, zijn in het prairielandschap van de Causses, de zeldzame plekken waar op de hoogvlakten landbouw mogelijk is. De lavognes, kleine, cirkelvormige bekkens die tijdelijk door de regen worden gevuld, zijn de enige drinkplaatsen voor de schapen op de droge vlakten van de Causses.  

Activiteiten in elk seizoen  
Te bezichtigen

het informatiecentrum over de hoogvlakten in het Domaine des Boissets . Dit departementale landgoed, schitterend gelegen aan de rand van de Causse de Sauveterre in de gemeente Ste-Enimie, kijkt uit over de Kloof van de Tarn.
Een bezoek geeft een beter begrip
van het traditionele leven van de bewoners van deze hoogvlakten. De verzameling huizen, typerend voor de plaatselijke architectuur, worden omgeven door 300 hectaren heidevelden en bossen. Tel.: 04 66 48 48 85 De traditionele boerderij van Hyelzas op de Causse Méjean TeL: 04 66 45 65 25

Wandelen
 

De hoogvlakten van Méjean en Sauveterre en de hoogvlakte van Mende vormen ideale oorden voor tochten te voet, te paard of op de fiets. Een pad volgt de linkeroever van de Tarn onderin de vallei. Andere paden volgen de randen van de hoogvlakten
en voeren langs buitengewone bezienswaardigheden (de Vase de Sèvres en de Vase de Chine op de Méjoan, het kluizenaarsoord St-Privat bij Mende, enz.). en kom uiteindelijk uit op de Mont-Lozère.

Varen
 

Met hun 43 km bevaarbare lengte, is de magnifieke Kloof van de Tarn bij uitstek geschikt om van dichtbij vanuit een kano of kayak te worden bewonderd. U kunt ze vanaf lspagnac in de hele kloof huren. Vanaf La Malène, kunt u aan boord stappen bij de
gondelvaarders,
die voorheen de enige transportmogelijkheid in deze vallei verzorgden, voor een tocht van acht km tot aan het Cirque des Baumes. Dit immense, door een meander van de rivier uitgesleten cirkelvormige theater verbergt, zoals de naam al aangeeft, vele "baumes" oftewel grotten. De lot biedt eveneens mooie uitstapjes op het water per kano.

Klimmen
 

De klimliefhebbers kunnen de rotswanden van de Kloof van de Jonte te lijf bij Le Rozier en in het Cirque des Baumes (8 km stroomafwaarts van la Maiène). Exploreren
De kloven en hoogvlakten met hun talrijke grotten en gaten vormen een uitnodigend terrein voor beginnende en ervaren speleologen en voor een ieder die meer wil weten over de onderaardse mysteries.

Vissen

De Tarn, de Jonte en de Lot vormen een paradijs voor hengelaars. In kalm of wild water sportvissen, aasvliegvissen; de liefhebbers komen er aan hun trekken...

Gastronomie  
Er is altijd een uitwisseling geweest tussen de hoogvlakten en de vallei. De hoogvlakten, waar de schapen grazen, hebben de kaasfabricatie (de Fédou, de Lévejac en de melkcollecte voor de Roquefort) en het kalfsvlees opgeleverd met producten van hoogstaande kwaliteit.

In la Canourge
 

kunt u zich laten verleiden door een "pouteille", een rundvleesstoofpot verrijkt met varkenspoot en -zwoerd en gekruid met jeneverbessen, of "manouls", enkele uren in witte wijn gekookte kalfs- en schapenpens met wortelen en kruiden.

In het dal van de Lot
 

kunt u proeven van slakkenvlees met paddenstoelen, gekookte of gerookte forellen en boerenkazen van ruwe schapenmelk: de Pérail van Le Valdo, de Lou Pitchou, enz.

En verder
 

De confituren van Ispagnac, het land van de fruitbomen en de vruchten, en het sinds de XIXde eeuw bekende mineraalwater van Quézac met een nationale reputatie.  

** Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels.Frankrijk.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets