HET MARAIS POITEVIN, het hele jaar door ademt de Marais Poitevin, moeras gebied van de Poitou, op het ritme van kilometers waterwegen. Deze vervangen hier de wegen en verbinden mensen en dorpen via een doolhof van mysterieuze kanalen. Het westen, bij Niort, is het rijk van de zogenaamde natte moerassen met een labyrint van waterwegen en een weelderige plantengroei.
Naar overzicht regio Poitou Charentes.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Parais Poitevin bij NiortDeze geheimzinnige vlakte leert men het beste kennen vanaf het water, in gezelschap van een « moeras bewoner ». Die kent alle geheimen van de conches , sloten, en greppels en vaart zijn platboomd vaartuig, plate, behendig met behulp van zijn peddel, pigouille, van dorp tot dorp.
Dichter bij zee ligt het zo genaamde verdroogde moeras.
Dit biedt de wandelaar een open,
weinig bebost landschap, met sloten waar­langs wilgen, sleedoornen, steekbremmen, irissen en riet groeien en dat via uitgestrekte watervlakten uitloopt op de baai van l’Aiguillon dichtbij de Atlantische oceaan. Palingen, snoeken, baarzen, zanders, wulpen, kluten, grutto's en zilverreigers bevolken dit waterland, waarin de rust alleen wordt verstoord door het gekabbel van een bootje of het geklepper van een opvliegende reiger.

Voor natuurliefhebbers 

De moerasdorpjes met hun kades en jaagpaden, hun witte huizen met holle dakpannen bedekte daken waarvan elk een steiger, cale, heeft om aan de oever aan te leggen en de boot, batai, aan wal te brengen.
Zij dragen de namen:
Arçais, Coulon, op de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk, La Garette, Sansais, Bessines, Magné, Courçon, Saint-Hilaire-Ia-Palud, Mauzé-sur-Ie-Mignon, La Grève-sur-Le-Mignon, Le Vanneau, l'Irlau, La Ronde... De Offices de Tourisme, en Syndicats d'lnitiative, VVV's, organiseren rondleidingen te voet.

Voor hen die het moeras willen « begrijpen»
 

 
Het Maison des Marais Mouillés, in Coulon : Hier wordt de klederdracht en de traditionele levenskunst van de moeras bewoners in beeld gebracht, en, met de maraiscope, de belangrijke momenten uit de, reeds in de Middeleeuwen begonnen, winning van gronden uit het zoete en zilte water, aan de hand van beelden, commentaar en een computer gestuurde maquette.

De vogels van het Marais Poitevin
 

Dichtbij de oceaan, in de verdroogde moerassen tot aan de baai van.l'Aiguillon, genieten duizenden steltlopers, wilde eenden en ganzen en andere trek- of standvogels volop van de rust van dit gebied om voedsel te zoeken of een plaats om te rusten of te nestelen.
In het vogelpark
van het Marais Poitevin in Saillt­Hilaire-la-Palud kunnen vogels in hun natuurlijke omgeving worden geobserveerd.

Verdere bezienswaardigheden / doen
 

* La Maison du Cheval, in La Garette: Paardrijden, tochten met aangespannen paarden.
* Een tocht per roeiboot
Een tochtje maken met een platboomd vaartuig of een bootje om de « ziel » van het Marais Poitevin te leren kennen: Aan de aanlegsteigers heeft u de keuze uit een uitgebreide vloot voor tochtjes met of zonder gids van een half uur tot drie uur.

* De moerassen verkennen met een kano of kajak: 

Op veel plaatsen kunt u ook kano's huren. Een sportievere en intensievere manier om het Marais de leren kennen;
* Een tocht met een rondvaartboot maken
Van Pasen tot eind september, met de Collibert. Halve dagtocht met gids, de Sèvre Niortaise op, met doorvaart door twee sluizen.

* Het treintje op luchtbanden nemen 

De Pibalou, zo heet het treintje, leert u op zijn twintig kilometer lange rondrit van alles over de geschiedenis, de fauna, de flora, de geografie van het Marais Poitevin en de architectuur van de dorpjes. Dagelijks van april tot september vanuit Coulon.

    

Het Marais te voet of op de fiets verkennen
Talrijke wandel: en fietspaden zijn aangelegd in harmonie met de groene stilte, langs stoten, greppels, kanalen en sluizen.

Smalle wegen gaan al snel over in 

onverharde paden die te midden van bomenrijen kronkelen. De wandelaar raakt bekoord door het groen en ontdekt liet diepste karakter van het Marais. Rijen essen, wilgen, elzen en populieren omzomen de roerloze sloten, bedekt met een fluwelen dek van kroos, eilandjes, weiden met enkele vredig grazende witte koeien, akkers met courgettes, tuinbonen, « mojhettes», heerlijk zachte witte bonen, artisjokken en uien. Het hele platteland laat een zacht lichtgroen licht doorsijpelen...
Verhuur van fietsen
in Arçais, Coulon, Saint-Hilaire-la-Palud en tochten met gids vanuit CoulIon, La Garette-Sansais, Arçais en La Grève-sur­le-Mignon.

De gastronomie van het Marais
 

Bouilliture of palingfricassée, sauce aux lumas, slakken met rode wijn,. geitenlam met groene knoflook, schaapsbout en boerenham ingewreven met zout en cognac zijn enkele streekspecialiteiten. Zij gaan vergezeld van « mojhettes», witte bonen, gaargestoofd met boter uit Echiré of Pamplie.
De geitenkaasjes
dragen namen als chabis, chabichou of de naam van de plaats van productie: Lezay, Saint-Loup, Bougon. Vers, rijp, hard of zacht, jong of belegen. bij elke maaltijd vormen ze weer een verrassing.
Een tourteau fromager en een sorbet à l'angélique,
vormen een waardige afronding van dit streekmenu, waarbij een lekkere wijn uit het Pays Thouarsais of uit Bouillé-Loretz wordt gedronken.

Festivals en evenementen
 

Derde weekend van juli: Het schilderijenfestival in Magné.
Tijdens de zomer:
Het Marais viert een groot gedeelte van de zomer feest en de verschillende gemeenten zijn overdag en 's avonds geanimeerd, wanneer tradities van vroeger tot leven komen: Drijvende markt in Le Vanneau ; boottochtjes bij avond met met vertellers, toverachtig schippersschouwspel in Saint-Maxire; bruiloften; avondmarkten.
 Eind juli: De. Henry IV festiviteiten.

Informatie
 

Office de tourisme - 31, ruè Gabriel-Auchier – F-79510 Coulon  -  E-mail:
info@marais-poitevin.fr  
en Office de tourisme - 16, rue du Petit-Saint-Jean - F-79000 Niort  -  E-mail:
info@niortourisme.com


Office de Tourisme
van het Groene Venetië
Place de l’Eglise - F-79510 Coulon  -  Tel. +33 (0)5 49 35 99 29
Het Maison Poitou-Charentes
in Parijs biedt arrangementen met verblijf in vakantiedorpen of hotel, fietscircuits van twee tot zeven dagen met overnachting als betalende logé bij particulieren of in hotels; kano- en kajaktochten. - 68-70, rue du Cherche-Midi  -   F-75006 Parijs Tel. +33 (0)1 42 22 83 74 Fax +33 (0)1 45 49 18 24

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets