MENDE, is de hoofdstad van het departement Lozère, regio Languedoc-Roussillon, gelegen aan de Lot, op 731 m hoogte in het Massif Central. Mende, het Romeinse Mimate, was in de middeleeuwen de hoofdstad van de Gévaudan. Het ligt aan' de rivier de Lot, waarover een smalle 14de­eeuwse boogbrug, de Pont Notre­Dame, voert.
Naar regio overzicht
Languedoc-Roussillon.   Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

aaa

Mende, fragment van het koorgestoelte in de kathedraalHet stadje heeft tijdens de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw veel te lijden gehad van aanvallen van de protestanten, met name die onder leiding van de gevreesde kapitein Merle, 1548-1590. Het plaatselijk museum, het Musée Ignon­Fabre, herbergt o.m. Gallo-Romeinse vondsten en volkskunst uit de omgeving.

Kathedraal
 
Het huidige bouwwerk dateert grotendeels uit de 14de eeuw; de klokkentorens zijn in de 16de eeuw gereedgekomen. In het begin van de 17de eeuw is het bouwwerk gerestaureerd; omstreeks l900 werd een voorhal toegevoegd. Het roosvenster dateert uit de 17de eeuw.
De kerk heeft een buitengewoon rijk interieur:
17de­eeuwse gebeeldhouwde koorbanken, acht wandtapijten uit Aubusson - 1708; .scènes uit het leven van Maria voorstellend -, gebeeldhouwde houten kandelaars, 16de eeuw, aan weerszijden van het hoofdaltaar, en een beeld van een zwarte madonna, 12de eeuw, dat door kruisvaarders is meegebracht. De kathedraal bezat vroeger de grootste klok in de christelijke wereld: de Non Pareille, in de 16de eeuw door de protestanten gesmolten. Alleen de 2 m lange klepel is nog te zien, onder het 17de-eeuwse orgel.

MendeDE GESCHIEDENIS VAN DE STAD 
Vanaf de heuvels boven de stad ontdekt u een charmante oude stadskern liggend rond de monumentale gotische kathedraal. De alomtegenwoordigheid van de kathedraal is ook de sleutel bij de ontrafeling van de geschiedenis van Mende , zij symboliseert de almacht van de bisschoppen. Zij verklaart ook de oorsprong van deze pelgrimsstad die gegroeid is om het graf van de Heilige Privat
De ons bekende geschiedenis van Mende begint
 in de III - de eeuw. In die periode bevolkten de GABALES de Gévaudan en was hun waarschijnlijke hoofdstad ANDERITUM, het huidige JAVOLS. De barbaarse Alemannen vallen het land van de Gabalen binnen , die zich verschansen in het fort van Grèzes . Er niet in slagend de Gabalen te onderwerpen , vraagt CHROCUS , chef van de Alemannen , aan Privat om zijn volk aan hem uit te leveren.

Privat , bisschop van de Gabalen,  

weigert deze schandelijke daad en wordt vermoord dichtbij de grotten van de Mont Mimat, waar hij zich teruggetrokken had om te bidden. Privat wordt vervolgens een zeer bekende heilige en de pelgrims die naar zijn graftombe trekken maken de ontwikkeling van de stad mogelijk.
In de middeleeuwen
bevordert de geografische ligging van Mende, kruispunt tussen de Languedoc en de Auvergne, de commerciële en ambachtelijke ontwikkeling van de stad. Het wordt een rijke en machtige stad. Niet later dan de X- de eeuw heeft het bisdom zijn zetel in Mende .

In de XII- de eeuw wordt de bisschop Aldebert III van Tournel 

meester van de stad en bouwt de stadsmuur om Mende .Hij onderwerpt zich aan de koning van Frankrijk Louis VII.Hierdoor verkrijgt hij de gunst van Louis VII , die hem per Bulle d'Or, Gouden Oorkonde, de tijdelijke macht over de stad verstrekt. De bisschoppen die hem opvolgen breiden hun invloedszone verder uit, altijd in de schaduw van de macht van de Franse koningen...
In 1307 tekenen de bisschop en de koning
een overeenkomst waarin de Gévaudan in 3 zones verdeeld wordt: de landerijen van de koning , de landerijen van de bisschop en de gemeenschappelijke landerijen. De bisschop wordt aldus Graaf van de Gévaudan en zal dat blijven tot aan de Revolutie.

Mende is een geestelijk vorstendom
 

De stad maakt sombere tijden door tijdens de godsdienstoorlogen. Ondanks de Protestantse Reformatie die een deel van de bevolking van de Gévaudan bekeert tot het protestantisme , blijft Mende trouw aan het katholieke geloof. Haar devies wordt daarom " De duisternis heeft mij niet overwonnen", en zo ook haar blazoen " De Stralende Zon" .In 1479 verovert de Hugenoot Kapitein Mathieu Merle de stad , decimeert de geestelijken en vernietigt in 1481 de kathedraal.
In 1721 wordt de stad geteisterd door de pest,
overgewaaid vanuit Marseille. Deze verschrikkelijke epidemie is één van de oorzaken voor het vernietigen van de stadsmuren " opdat de lucht beter circuleert".

Mende wordt hoofdstad van de Lozère tijdens de Revolutie
 

De XIX - de eeuw , een wisselvallige eeuw , is de eeuw van vooruitgang. Mende is de hoofdstad van het departement en is de eerste departementshoofdstad die straatverlichting krijgt .
De XIX - de eeuw is ook de eeuw gedurende welke de stad langzaam afglijdt in de vergetelheid . De textielindustrie raakt in verval om uiteindelijk in de XX - de eeuw te verdwijnen.

De Moderne Tijd.
 

Mende is voornamelijk nog steeds het administratieve centrum van het departement. Dit stadje, van een ouderwetse provinciale charme, verrast diegenen die het leren kennen. Mende is de XXI - de eeuw ingegaan, terwijl het zijn waardigheid behouden heeft: het biedt alle voorzieningen van een moderne stad en aan hen die dat willen de mogelijkheid om daar gebruik van te maken. Steeds meer mensen raken onder haar charme , de bevolking is sinds 10 jaar aan het groeien en universiteiten en andere opleidingsinstituten hebben verkozen zich hier te vestigen. Dit geldt ook voor milieuvriendelijke industrieën. Wij nodigen u uit om voor uzelf te zien waarom mensen deze plek sinds millennia hebben uitgekozen om hun geschiedenis te schrijven.

Bron
: Afb. + Geschiedenis van de stad: site van Mende. Bevat nog veel meer informatieve gegevens!
Office Municipal de Tourisme de Mende et des Gorges du Tarn:
 
B.P. 83 - Place du Général de Gaulle, 48000 MENDE , tél. 04 66 94 00 23, télécopie : 04 66 94 21 10, -  E-mail :
informations@ot-mende.fr,   -  Internet:   www.ot-mende.fr - ook in het NL!

Département Lozère     
Dankzij zijn ligging op de bovenste rang van het grote natuurlijke amfitheater uitkijkend over de Middellandse Zee, ontvangt de Lozère als eerste de warme zonnestralen die over de Languedoc- Roussillon strijken. lopend over de afgeronde toppen van de Mont-Lozère, de Margeride of de Cevennen, ervaart de wandelaar bier het intense en rustgevende gevoel dichter bij de hemel te zijn. Hier vindt u de kalmte en het heldere water van de bronnen van de Tarn en de Jonte, beroemd om hun indrukwekkende kloven, een van de mooiste bezienswaardigheden die de natuur in Europa heeft gevormd.
De Lozère biedt een rijke verscheidenheid aan natuurschoon,
in wonderbaarlijke, door de geologie gebeeldhouwde landschappen. Met de kalksteen van de uitgestrekte hoogvlakten van Sauveterre en Méjean, hebben de bewoners hun boerderijen gebouwd, gekenmerkt door hun opvallende afmetingen en indrukwekkende hooggewelven.

Met de vulkanische basaltblokken van de Aubrac,  

hebben zij hun "burons" opgericht, schuilhutten om de herders te beschermen en het vee te melken als de "burie", de geduchte westenwind over de vlakten blaast. De getuigenissen van het houwmeesterschap van onze voorouders zijn overal in dit land te vinden: van de Gallo-Romeinse ruïnes, die nu weer in ere worden hersteld, tot de gotische kathedraal van Mende, van de Romaanse kerken in de Margeride tot de protestantse tempels in de Cevennen, van de eenvoudige gemeenschappelijke broodovens tot de kruisen in de dorpen; voortdurend heeft de mens sporen achtergelaten van de evolutie van de Lozère.
Tegenwoordig staat de Lozère open voor Europa

en is het departement, dankzij de grondig gemoderniseerde communicatiemiddelen, gemakkelijk bereikbaar.

Niettemin blijft de Lozère echter het symbool 

van een goed bewaard natuurjuweel, waar 73000 inwoners werken aan hun toekomst in een combinatie van tradities en modernisme. De boeren zetten de traditie van de landbouw in de bergen voort, met de ontwikkeling van een productie gebaseerd op kwaliteitslabels. De ambachtslieden bewerken hout en steen en een ieder die bezoekers ontvangt, in de hotels, de herbergen, de campings en de vakantieverblijven in de boerderijen, biedt de bezoeker een warm onthaal en deelt met genoegen zijn liefde voor deze streek.
Voor actieve en ontspannende vakanties,
terug naar de wortels van het bestaan, voor ware gezinsvakanties, of eenvoudig voor een uitstapje in de landschappen van de Lozère, bent u bier heel natuurlijk welkom.
Zie zeker ook

Office de Tourisme
14, boulevard Henri Bourrillon  -  BP 4  -  48000   MENDE  -  Tel: 33 (0) 4 66 65 60 00   -  Fax: 33 (0) 4 66 49 27 96
E-mail: cdt.lozere@france48.com    

Informatie
 

* De belangrijkste brochure is Terre de Lozère, Bienvenue NL. U vindt hierin: Basaltlandschap de Aubrac; granietlandschap de Margeride; kalklandschap de Tarn en de Jonte en het dal van de Lot; Leisteenlandschap en granietlandschap de Cevennen en de Mont-Lozère; Natuuractiviteiten; Maaltijden en overnachtingen en Praktische informatie. Achterin een coupon voor aanvrage van 9 andere brochures
* Terres de Lozère, Tourist sites is een uitstekende toeristische kaart voor dit gebied met o.a. Gorges du Tarn, Parc National des Cevennes en Mont-Lozere.
* Op de kaart Randonnée pédestre GR en LOZERE vindt u 20 uitgezette routes.
* De brochure, 75 pag., Loisirs Nature en LOZERE, Fr, bevat alle belangrijke adressen. Achterin vindt u een bestel coupon voor 10 verschillende brochures!
* Zoekt u een camping vraag dan de brochure Terres de Lozère, Campings.
* Brochures zijn ook via internet te bestellen. Klik aan Commandez les brochures.

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via
Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets