METZ, is hoofdstad van het departement Moselle,  gelegen aan de samenvloeiing van de Moezel en de Seille. De naam is afgeleid van het oude Mediomatricum, sinds de 4de eeuw bisschopszetel en eertijds hoofdstad van Austrasië, het oostelijke deel van het Merovingische rijk, behoorde sinds 879/880 tot het Oostfrankische, Duitse, rijk. In de 13de eeuw werd het een vrije rijksstad.
Naar overzicht regio Lorraine Lotharingenen.  
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

In 1552 kwamen stad en bisdom, met Toul en Verdun, aan Hendrik II van Frankrijk. Sinds 1871, eind van de Frans-Duitse oorlog, was Metz hoofdstad van het Duitse district Lotharingen. Na het Verdrag van Versailles, 1919, werd het hoofdstad van het Franse departement Mosel1e. In 1944 werd om de aan de samenvloeiing van de Moezel, Moselle, en Seille gelegen stad twee en een halve maand gevochten; op 19 november 1944 trokken de Amerikanen het zwaargehavende Metz binnen.

Metz, kathedraal, raam van ChagalKathedraal Saint-Étienne 

Met de bouw werd ca. 1220 begonnen, waarbij twee hier staande, verschillend georiënteerde kerken - Notre-Dame­La-Ronde en Saint-Etienne - onder één kap werden gebracht. Van de eerstgenoemde is het koor terug te vinden in de huidige kapel Notre-Dame. De kerk heeft twee symmetrische torens uit het eind van de 13de eeuw: de Tour du Chapitre, links, en de Tour de Mutte, rechts. De derde verdieping van laatstgenoemde toren, die tevens het stedelijk belfort is, dateert uit de 15de eeuw. Hier hangt de zware klok, de Dame Mutte, 1605. De naam komt van ameuter, hetgeen 'in rep en roer brengen' betekent. De klok is geen eigendom van de kathedraal, maar van de stad.
Het schip,
ruim 40 m hoog, behoort tot de hoogste van Frankrijk. Een gebeeldhouwde fries, tussen het triforium en de hoge ramen, loopt rondom het gehele interieur.

De kathedraal is beroemd om de ramen,  

die van een uitzonderlijke omvang en kwaliteit zijn. Het schitterende roosvenster in de façade heeft een diameter van 11 m en dateert uit de 14de eeuw. De meeste andere ramen zijn tussen 1521 en 1539 geplaatst, maar ook moderne kunstenaars als Chagall, Villon en Bissière hebben glazen voor de kathedraal gemaakt.
In het sterk verhoogde koor
staat de marmeren Siège de Saint-Clément, een bisschopszetel die uit de Merovingische tijd stamt. In de eerste travee van de linkerzijbeuk, onder een 14de-eeuws raam gewijd aan Notre-Dame-de-Pitié, staat een Romeins porfieren bekken. De rijke kerkschat omvat o.m. de ring van Saint-Arnoult, een vroegchristelijke gouden ring, en een Byzantijnse mantel van rode zijde, eind 11de-begin 12de eeuw, de zgn. mantel van Karel de Grote.

Metz, plattegrond van de kathedraal Saint-ÉtiennePlattegrond van de kathedraal Saint-Étienne 

1 ingang (Portail de la Vierge) 2 Kapel Notre-Dame 3 Portaal Notre-Dame-la-Ronde 4 Tour du Chapitre 5 Tour de Mutte 6 Tourelle de la Boule d' Or 7 Tourelle de Charlemagne 8 Schip 9 Transept 10 Crypte 11 Koor 12 Sacristie 13 Bisschopszetel

Overige kerken
 

De kerk Saint-Pierre­aux-Nonains
,
gelegen op een binnenplaats bij het arsenaal, geldt als de oudste van Frankrijk. Zij behoorde tot een benedictijnen abdij die in de 7de eeuw werd gesticht. Bewaard bleef slechts het schip, dat in de 7de eeuw werd gebouwd op de plaats en met de restanten van een 4de-eeuwse Romeinse basilica.
In de nabijheid ligt de hoogst originele, achthoekige
Chapelle des Templiers,
vermoedelijk 12de eeuw, waarvan zeven zijden een klein venster hebben. De achtste zijde geeft toegang tot het vierkante koor, dat door een apsis wordt verlengd. De schilderingen zijn modern, behalve één, 14de eeuw, in een nis aan de rechterkant.

De kerk Saint-Vincent  

heeft een 18de-eeuwse façade. Op de eerste twee traveeën van het schip na is het interieur gotisch.
De niet ver van de Moezeloever gelegen
kerk Saint-Martin,
begin 13de eeuw, is opgetrokken op Romeinse fundamenten, resten van de eerste stadsversterkingen. De kerk heeft 15de- en 16de-eeuwse ramen en een orgelkast in Lodewijk XV-stijl
De Saint-Eucaire,
12de en 15de eeuw is deels Romaans, de fraaie vierkante klokkentoren, en deels go­tisch, de zijkapellen met spitsbooggewelven.
De Saint-Maximin,
12de en 18de eeuw, heeft een barok portaal
De Sainte-Thérèse-de-l'Enfant-Jésus,
1954 gewijd, is een modern betonnen bouwwerk.

Militaire architectuur
 

De Porte des Allemands,

zo genoemd naar een orde van Duitse hospitaalbroeders die zich in de 13de eeuw in de nabijheid vestigde, die in 1944 zwaar werd beschadigd, toont aan de stadszijde twee ronde torens die behoorden tot de stadsversterking uit de 13de eeuw; de twee van kantelen voorziene torens aan de buitenzijde dateren uit het midden van de 15de eeuw. Eveneens 15de-eeuws is de Tour Camoujle.

Civiele bouwkunst
 

Het Hôtel de Saint­Livier
,
deels daterend uit de 12de eeuw, heeft een door wachttorentjes bekroonde façade. Op de binnenplaats zijn nog een put en een loggia uit de periode van de renaissance te zien.
De Grenier de Chevremont,
in 1457 gebouwd, diende vroeger als stedelijke graanopslag. De zware houten dakstoel wordt gedragen door cilindervormige zuilen.
Bij het Palais de Justice,
18de eeuw, dat een monumentale trap versierd met ijzersmeedwerk bezit, zijn op de binnenplaats twee reliëfs te zien, waarop scènes uit de stadsgeschiedenis zijn afgebeeld.
Aan de Place-Saint-Louis
ligt een aantal oude huizen met booggaanderijen, waarin vroeger de geldwisselaars hun bedrijf uitoefenden.
Aan de Place d'Armes, ontworpen door Jacques François Blondel, 1705-1774, tegenover de kathedraal, liggen het Stadhuis, 18de eeuw, met classicistische voorgevel, en de Hoofdwacht.

Musée central
 

Het museum herbergt een zoölogische en een belangrijke Gallo-Romeinse collectie, deels tentoongesteld in de voormalige Gallo­Romeinse thermen, Merovingisch en Karolingisch beeldhouwwerk en een omvangrijk aantal schilderijen: Franse werken van Clouet, 16de eeuw, tot Bissière, 20ste eeuw, Zuid-Paulus Bril, Van Dyck e.a. en Noord-Nederlandse doeken, Cuyp, Rembrandt, Ruysdael, en werk van Duitse meesters, 15de-16de eeuw.

Office de Tourisme:

Place d'Armes  -  BP 80367  -  57007   METZ Cedex 01  -  Tel: 33 (0) 3 87 55 53 73     -  Fax: 33 (0) 3 87 31 22 46 

Informatie 
* Er is een uitstekende brochure, 48 pag. Lorraine, zo helemaal anders ter beschikking. Van de 24 hoofdstukjes noemen we: De natuur op de voet; Het groene land; De Vogezen in de zomer; Twintig eeuwen geschiedenis en cultuur; Het stenen geheugen; Toeristische kaart van de Lorraine; De tijd van de kathedralen; De belangrijkste streekmusea. Genoeg zo om aan te geven dat u deze brochure beslist aan moet vragen.
* In het midden van bovengenoemde gids zit een Praktische informatie brochure, 20 pag..
* Via internet kunt u drie brochures tegelijk bestellen. Klik de gewenste brochure en de gewenste taal aan.
Guide des Hôtels Restaurants,  is een complete en overzichtelijke hotel gids.
* Goed kaart is MAP Une Lorraine tellement différente

Regio de Lorraine en Comité Régional  

Lorraine of Lotharingen ligt in het noordoosten. Hoofdstad is Metz.  -  Comité Régional du Tourisme:
Abbaye des Prémontés  -  B.P. 97  -  54704   PONT A MOUSSON Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 83 80 01 80     -  Fax: 33 (0) 3 83 80 01 88  -  Internet: http://www.crt-lorraine.fr   -  E-mail: crt@cr-lorraine.fr 

Vestingkerken    
Er is een ongebruikelijke, aangename manier om de Moezelstreek te ontdekken, via de route van de vestingkerken. Deze werden tot de 19e eeuw door de dorpelingen gebruikt om te vluchten of hout en proviand op te slaan, waardoor deze gebouwen de ziel van deze dorpen werden.
Hun silhouet is verbazingwekkend.
Een massieve vierkante toren die op een donjon lijkt, muren met schietgaten en soms een ingerichte vliering boven het schip... Er zijn vandaag de dag een vijftiental vestingkerken te bewonderen in de Moezelstreek, met alle een roerige geschiedenis.

Aangezien het rijke Moezelgebied geen forten bezat 

en in de feodale tijd tot- aan de 17e eeuw door de hertogen van Lotharingen en Luxemburg, de graven van Bar, de koningen van Frankrijk en de keizers van het Heilige Romeins-Germaanse rijk ingelijfd wilden worden, moest men wel zijn dorpskerken versterken. Zij zijn alle gebouwd tussen de 13e en de 16e eeuw.
En zij waren alle hetzelfde lot beschoren:

de bescherming van het dorp garanderen, het Moezeldal en de strategische wegen in de gaten houden, als schuilplaats voor de dorpelingen dienen tijdens een eventuele aanval. En toch, als je wat beter kijkt, zie je dat ze alle zeer pittoresk zijn en een enorme kracht uitstralen waarmee ze ook nu nog het omringende dorp beschermen...

Een uitstapje naar het platteland
 

Voor dit uitstapje met als thema het platteland ligt het ideale vertrekpunt ten zuiden van Metz, in Arry, met de kerk van Saint-Amould.
Deze plek is ronduit prachtig!
Men gaat over de bergtop van Arry, op een hoogte van 386 meter, met een prachtig uitzicht over het Moeseldal en de Rupt de Mad. Men begrijpt onmiddellijk waarom in deze kerk in de 13e eeuw het koor versterkt werd en de gevels van de donjon voorzien werden van schietgaten! Vlakbij, wanneer men de D67 volgt, komt men bij Lony-Mardigny, een dorpje gelegen tussen de boom- en wijngaarden.
De kerk van Sainte-Crois is de enige vestingkerk
van de Moezel met een ronde toren. De Romaanse kerk, die tussen de 14e en 16e eeuw verbouwd werd, heeft ook als één van de weinige vestingkerken zijn schietgat behouden, een lange, smalle, verticale gleuf waardoor men pijlen af kon schieten. in veel andere kerken is deze opening in de loop der tijden aangepast aan de ontwikkeling van de wapens.

De « Sixfine compagnarde »
 

U moet absoluut naar Sillegny gaan om daar de zogenaamde - Sixtine campagnarde te bewonderen. In de kerk van Saint-Martin vindt men fresco's uit 1540 met blauwe, witte, rode, okergele en zwarte kleuren, gebaseerd op het thema van het Oude en Nieuwe Testament. Wanneer men weer het Moezeldal richting Metz afrijdt, moet u even stoppen in
Vaux,
een pittoresk wijnbouwersdorpje, met zijn wasplaats, zijn markthal en zijn kruisbeeld. De kerk van Saint-Remi illustreert hoe de schietgaten in de loop der tijden veranderd werden. Het boogschietersgat werd een schietgat, geschikt voor het schieten met vuurwapens. Voor degenen die van een bosgezicht willen genieten, zijn er verschillende afgebakende wandelroutes die in het dorp beginnen. Dat zelfde is mogelijk in
Lessy,  

een klein wijnbouwersdorpje van waaruit u naar de mont St-Quentin kunt wandelen. Hier staat de massieve kerk van Saint-Gorgon met zijn indrukwekkende vierkante klokkentoren en dikke muren (1,60 m!).

Een etappe in Scy-Chazelles
 

Op twee stappen hier vandaan ligt het plaatsje Scy-Chazelles. De kerk van Saint-Quentin is een juweeltje, dat uitsteekt boven een terras met kantelen en verdedigingswerken en, op de eerste verdieping, een wapenzaal.
Robert Schuman
ligt hier begraven, tegenover zijn huis, dat vandaag de dag bezocht kan worden. Ten noorden van Metz kan men de
kerk van Lorry-lès-Metz (1414)
bezoeken en Saint Clément op het timpaan van de poort bewonderen die de Graoully een nederlaag toebracht. Nog verder noordwaarts vindt u een mooi voorbeeld van een vestingwerk op het platteland (een hooggelegen chevet en een versterkte ommuring rond het gebouw en de begraafplaats) en de kerk van Saint-Brice de Saulny is vooral indrukwekkend door het grote aantal beelden (14e-20e eeuw).
U kunt deze aangename tocht voortzetten
tot aan Norroy met de kerk van Saint-Pierre dat rijk is aan verdedigingselementen (13e-16e eeuw). U moet daarbij weten dat zij werd gebouwd op de grondvesten van een oude Romaanse kerk, zoals blijkt uit een crypte uit de 12e eeuw, die uniek is in de Moezelstreek.

Informatie    
 

De welkomstgids van de Moezelstreek is gratis verkrijgbaar bij leef CDT, (33 (0) 3 87 37 57 80) en de SWUT van de Moezelstreek (33 (0) 3 87 55 74 10).  -  VVV van Ars-sur-Moselie: 33 (0) 3 87 6065 70.  -  VVV van Gorze: 33 (0) 3 87 52 04 57.  -  VVV van Metz. 33 (0) 3 87 55 53 76.   -  VVV van Salagne 33 (0) 87 57 62 43. -  Om te lezen: Françoise Fauré-Audouy, Reis door de Moezelstreek, Dorpjes en vestingkerken, Uitgeverij Serpenoise 2001.

Departement Moselle    
Hoofdstad is  Metz. Het westelijk deel van het gebied wordt doorstroomd door de Moezel, Moselle.
Comité Départemental du Tourisme:
rue du Pont Moreau  -  BP 11096  -  57036   METZ Cedex 1  -  Tel: 33 (0) 3 87 37 57 80   -  Fax: 33 (0) 3 87 37 58 84  -  E-mail: cdt57@cg57.fr

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets