IN DE VOLLE NATUUR. Alles is levendig, hoog, licht: geen twijfel mogelijk, we zijn in de Pyreneeën, waar de landschappen een combinatie vormen van grandioos en intiem. Een vogelvlucht over drie beslist bergachtige departementen: de Haute-Garonne (de zuidpunt), de Ariège en de Hautes-Pyrénées.
Naar overzicht
Midi-Pyrénées.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Reizen in het hooggebergte, Midi-Pyrenees Reizen in het hooggebergte
Geologen, cartografen en botanisten hadden er meer dan 200 jaar voor nodig de bergketen van de Pyreneeën te leren kennen, want deze was tot in de 18e eeuw nog grotendeels een witte plek op de kaart.
Daaruit blijkt hoe ingewikkeld deze bergen
 

tussen Frankrijk en Spanje in elkaar zitten en hoe onuitputtelijk creatief de vele bergvormen zijn: toppen die grote delen van de lucht in beslag nemen, fluwelige bergweiden met tere bloemen, nauwe dalen of glooiende hellingen met dorpjes met leistenen daken.

Dalen
 

Die van Ax, Bethmale, Luchon, la Barousse, Aure, Louron, Barèges, Luz­Saint- Sauveur, Val d'Azun,... : al deze kleine gastvrije streken hebben een geheugen dat vast verankerd is in een herderseconomie waarvan de tradities het onvervangbare parfum hebben van pas geschoren gras.
De mensen die men hier ontmoet
zijn het evenbeeld van hun landschappen: trots, onafhankelijk, edelmoedig, twintig kilometer verderop geheel anders maar verenigd door hun liefde voor het land en de solidariteit van de berggemeenschappen.

Flink aantal toppen   

De streek Midi-Pyrénées steunt op het hoogste gedeelte van de bergketen, met een flink aantal toppen van meer dan 3000 m De Pic du Montcalm, 3.077 m, Pic du Balaïtous, 3.146 m, Vignemale, 3.298 m, Pic Long, 3.192 m, Pic du Midi, 2.872 m: aan deze lijst kunnen de adembenemende "cirques'; half cirkelvormige bergkommen, toegevoegd worden.
Deze zijn geslepen door gigantische,
niet meer bestaande gletsjers en vormen zeer typische delen van de Pyreneeën. Het Cirque de Gavarnie met de Mont Perdu als voornaamste top staat zelfs op de wereldranglijst van natuurmonumenten. Toch is het spektakel van het Cirque de Troumouse, zijn wilde buurman, het Cirque d'Espingo in het bergmassief van Luchon en het Cirque de Cagateille bij Aulus ook niet te versmaden.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid van de Pyreneeën:  

de Pont d'Espagne bij Cauterets waar een "festival" van watervallen te zien is, die nu eens wild zijn en dan weer rustig in vloeibare terrassen overgaan.
Het water bevindt zich in de Pyreneeën ook vaak hoog:
de bergmeren, een ander typisch trekje, zijn talrijk en gemakkelijk te benaderen. Het Natuurreservaat van Néouvielle telt er alleen al 70, waarvan de blauwe, azuurkleurige, jadekleurige schitteringen een blijvende indruk achterlaten op het netvlies.

Activiteiten
 

De bruisende verticaliteit van de Pyreneeën geeft energie, doet een aantal aangename activiteiten ontstaan die overal en door iedereen te beoefenen zijn. Men krijgt hier beslist zin om kennis te maken met canyoning, avontuurlijke afdaling in kloven en bergbeken, rafting, afdaling van bergbeken in rubbervlotten, of hydrospeed, zich laten meesleuren door een woeste bergstroom.
Maar hier kan men zich ook in bergbeklimmen specialiseren,
parapente beoefenen of een mooi zwart paard van Mérens bestijgen, een bergwandeling met een nacht in een berghut maken of een ochtend fietsen, tot aan de top van de mythische Col du Tourmalet?. De Pyreneeën vormen een ideaal kader voor sportieve recreatie. Ze zijn ook heel geschikt om op kalme wijze te wandelen en trektochten te maken.
Alleen of vergezeld door een berggids,
op lange-afstandsroutes zoals de GR10 die de kam van de Pyreneeën volgt of op de talloze lussen die in de loop van één dag afgelegd kunnen worden: iedereen kan hier kennis maken met het onbekende, zich interesseren voor het landschap, de uitzonderlijke rijke flora en fauna en het erfgoed van de dorpjes.

Eén en al skiplezier in de Haute-Pyrenees   Eén en al skiplezier  
Hautes-Pyrénées
:
Val d'Azun (110 km langlauf pistes), Cauterets (21 pistes + 36 km langlaufpistes), Luz-Ardiden (32 pistes), Gavarnie-Gèdre (22 pistes), Hautacam (14 pistes + 15 km langlauf pistes), Tourmalet (Barèges-La Mongie : 70 pistes), Campan­Payolle (50 km langlauf pistes), SainHary Soulan (47 pistes), Piau-Engaly (36 pistes), Val Louron (17 pistes), Nistos (48 km langlaufpistes).
Haute-Garonne
:
Peyragudes (43 pistes + 15 km langlaufpistes), Luchon-Superbagnères (26 pistes), Le Mourtis (20 pistes + 15 km langlauf pistes).

Ariège-Pyrénées
:  

Guzet (34 pistes), Les Monts d'almes (16 pistes), Etang de Lers (7 pistes), Plateau de Beille (65 km langlauf pistes), Ax (23 pistes), Ascou-Pailhères (15 pistes), Domaine du Chioula (60 km langlauf pistes), Mijanès-Donezan (10 pistes), Gou/ier Neige (5 km de pistes).
Aveyron
:
Espace Nordique des Monts d'Aubrac 200 km langlauf- en raquettepistes.

Over bergen en dalen  

In de Gascogne en de Lauragais krijgt men op allerlei manieren zin het wat rustiger aan te gaan doen, en zelfs de landschappen hebben beslist bedwelmende kleuren, vooral in het voorjaar.
Gascogne

Welkom hier waar, zoals iedereen weet "le bonheur est dans le pré,  ofwel het leven gelukzalig is. De Gers en de historische Gascogne zijn streken waar bonvivants leefden, waar sommige tradities nog steeds levendig zijn en waar feesten plaatsvinden die net zo zwierig zijn als de uit deze streek afkomstige d'Artagnan.

Men rijdt over wegen  

waarvan de bochten de omlijning van de grillig samengestelde, kaneel- of koekkleurige valleien benadrukken. De hellingen met hun wijngaarden, cipressen en parasoldennen, doorsneden met veelkleurige stukken land en met koolzaad beplante vierkantjes die door het labyrintachtige spel van de bergbeekjes zijn aangelegd, werden op een knappe manier door mensenhanden bewerkt.
Men kan echt vol verbazing toekijken
hoe de boeren zich in deze streek net zoveel om de elegantie van hun beplanting als over de kwaliteit van de producten schijnen te bekommeren. Uit dit alles ademt een positieve sfeer die in harmonie is met de gastvrij uitziende bouwstijl.

De bastiden en de kleine actieve dorpjes,  

de kapitale boerderijen, de stralende hoofdstad Auch, het kasteel van Lavardens, de versterkingen van Larressingle, het op een bergkam uitgestrekte Lectoure, de abdij van Flaran, enz.: elk Gasconse sieraad ligt in een ideale omgeving en baadt zich in amberkleurig licht en Toscaanse zachtheid.

Lauragais
 

Komt tot de zuidwestkant van Toulouse. Hier ontrollen zich weidse, glooiende perspectieven die door de wetten van de harmonie met elkaar verbonden zijn, omzoomd door zijdezacht koren en stralende zonnebloemen. Het is een boerenstreek: de vruchtbare, glooiende heuvels zijn bezaaid met boerderijen met bakstenen bogengalerijen, muurklokken, wiekloze molens en mooie, op een bergkam gebouwde dorpjes.
De Lauragais, oorsprong van de pastel,
is het Luilekkerland waar men van droomt en waar men graag een tijdje zou willen aanleggen.  

** Uw accommodatie  
in de regio Midi-Pyrénées kunt U goed boeken via Region.Midi-Pyr
énées.  Er zijn 438  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

**
Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets