OP VAKANTIE IN DE MIDI-PYRÉNÉS, naar overzicht Midi-Pyrénées.
Met gemiddeld meer dan 2000 uur zon per jaar is de Midi-Pyrénées één vin de streken in Frankrijk. waar de zonbestraling het sterkst is. Op het grootste gedeelte van het grondgebied van deze streek worden 60 tot 80 dagen per jaar temperaturen waargenomen van meer dan 25°C. De Midi-Pyrénées kan wat dat betreft concurreren met de Middellandse Zeekust en het Rhônedal.
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Het weer Plaatsen om te leren en zich te vermaken Tot in het oneindige
Elke zomer een vallei Een boottocht van een uur, een dag, een week Uitstapje in een kuuroord
Over water    
    

Het weer 
Het voorjaar valt zeer vroeg en geeft al een voorproefje van de zomer. Dit is het jaargetijde dat bij trekkers en wandelaars het meest geliefd is. Als er nog sneeuw ligt op de toppen van de Pyreneeën komt het koren al boven op de heuvels van Gascogne en krijgen .de boomgaarden van de Tarn-et-Garonne al roze tinten. Tussen begin. april en eind juni liggen de gemiddelde maximumtemperaturen tussen 16°C en 24°C.
In juli en augustus
is het hier overheersend zonnig en warm. De gemiddelde minimumtemperaturen zijn al hoog en variëren 's morgens tussen 13°C en 15°C. In de loop van de dag lopen de maximumtemperaturen gemiddeld op tot 26°C-28°C. Maar 's nachts is het buiten heerlijk koel.
De nazomer is vaak heerlijk zacht en warm,
 

met prachtige dagen met een paarsblauwe hemel. In het prachtige septemberlicht bedragen de maximumtemperaturen 21°e­25"C. Ook in oktober blijven, deze temperaturen bijzonder zacht, met gemiddelde maximumtemperaturen van 16°C tot 19°C.. Ideaal om er even tussenuit te zijn als de anderen aan het werk zijn!


Plaatsen om te leren en zich te vermaken   

Er zijn verschillende plaatsen in de regio Midi-Pyrénées waar men terecht grote ogen kan opzetten. Bijzonder intelligente maar toch verstrooiende werelden die zich onderscheiden door de schitterende manier waarop ze zijn opgezet en hun bijzonder interactieve manier om wetenschappelijke nauwkeurigheid, puur amusement  en nieuwe presentatietechnologie te combineren.

In Tarascon-sur-Ariège,
 

bevindt zich het, Parc dè l'Art Préhistorique waarin onze verre. Voorouders uit het rendierjagertijdperk (-15.000 tot' -10:000 voor onze jaartelling) op grandioze wijze herleven. Men kan hier verder proberen vuurstenen werktuigen te maken, en met een werptuig te schieten.
Dit museum vormt
een uitstekende introductie, voor de grotten met muurschilderingen van deze streek en u kunt er door middel van moderne reproductietechnieken wonderen bekijken die anders ontoegankelijk zouden zijn, zoals de "Dune des pas" van de grot Niaux waar drie kinderen duizenden jaren geleden hun voetstappen hebben achtergelaten.

In Saint-Jean-du-Bruel,
 

aan de voet van de tempeliersteden van de Larzac is Noria, l'espace de l'eau gelegen,met 11 themazalen in een oude molen uit de 13e eeuw. De bezoeker kan hier de raderen van een watermolen aan de gang brengen, zijn eigen gewicht in water zien, met waterpistolen schieten en met fluitjes allerlei interessante verschijnselen produceren... Allemaal zeer interessante en vermakelijke. bezigheden, waarbij een zeer actueel, onderwerp behandeld wordt: het water,. in alle betekenissen van het woord.

De magie van:
 

de natuur komt tevens tot uiting in Saint­Léons, bij de meren van de Lévezou, het vaderland van Jean-Henri Fabre, de insectoloog. In dit dorpje in de Aveyron is
Micrópolis, de stad van de insecten
,
geopend. Dit vormt het vervolg op het avontuur van. de film Microcosmos, die geheel, in de Aveyron is opgenomen. Micropolis is de eerste plaats in Europa waar men de bezigheden en gewoontes van insecten kan leren kennen.

Er wordt gebruik gemaakt van vivariums,
 

aangrijpende reconstructies, endoscopische 'camera's, optische illusies en verrassende technieken: dit oneindig kleine is een fascinerende wereld, net. als trouwens het andere uiterste: het oneindig grote. Hierbij kan men denken aan het. Legendarische, zeer gespecialiseerde
Observatorium van de Pic du Midi
 
dat tegenwoordig 's zomers en 's winters voor het publiek toegankelijk is. Na 15 minuten in een zweefbaan vanaf de plaats

La Mongie
 

komt u op bijna 3.000 m hoogte op open panoramische terrassen waar een museumruimte gelegen is. Hier worden de wetenschappelijke activiteiten van het Observatorium gepresenteerd: studies van de zon, de sterren en de planeten, observatie van de Aarde d.m.v., ruimtesondes, de hoofdmomenten uit de geschiedenis van de Pic, geanimeerde maquettes van de TBL-telescoop, de grootste van Frankrijk, coronografen, diasporama's, enz.
Dit interstellaire zwerven kan men ook doen in een heel ander kader: dat van de

Ferme des Etoiles
.
 

Deze bevindt zich op een heuvel in het departement Gers, en is ingericht met zwembad, en chambres d'hôtes en wordt gefinancierd door de astrofysicus Hubert Reeves.  Hier kan men deelnemen aan rondleidingen in het planetarium, nachtenlang. sterren bestuderen met muziek en cursussen astronomie volgen.
We kunnen de reis voortzetten in Toulouse, in de veel succes hebbende
"Cité de l'Espace",

waar een maquette van de Arianeraket op ware grootte staat. Op de 4 hectare van de stad kan elke bezoeker zelf van alles ontdekken: hij kan op reis gaan in het oneindige, een raket lanceren vanuit de controlekamer, in het prototype van het uit Rusland afkomstige Mirstation klimmen en onder de enorme bol van het

Terra-Dome
 

een duizelingwekkende reis van 4,5 miljard jaar ondernemen, een film zien in het grote planetarium, enz,: niet alleen leuk om een bepaald wetenschappelijk gebied te leren kennen, maar ook. om na afloop het gevoel te krijgen dat men eindelijk iets van de taal van het heelal begrijpt.
Om bij te komen van al deze emoties kunnen we op weg gaan naar Carmaux, waar in een oude, bovengrondse mijn

Cap'Découverte
 

gelegen is; de eerste europese multifunctionele recreatiebasis.
Deze beslist uitzonderlijke plek is vooral belangwekkend vanwege zijn afmetingen, 230 m diep, diameter van 1,3 km, en door zijn prachtige inrichting. Een meer om in te zwemmen en watersport te beoefenen, een synthetisch skigebied, skatepark, fietshaven, ,fitnesscentrum, openluchttheater, ruimte voor "grote 'festivals", geheugenpool, mijnmuseum, park met graafmachines, dinosaurustuinen, enz.: men kan zich in dit enorme, boomrijke en zacht glooiende amfitheater wijden aan alle denkbare sportieve; ludieke en culturele activiteiten.Tot in het oneindige   

De sfeer van de Aubrac

is die van het absolute, de ascese, het essentiële. Op deze hoogvlakte heeft men het gevoel in het licht te baden, de hemel aan te raken, midden in het groen te zwemmen. Met een lichte tred volgt men de wegen die dit plantaardige koninkrijk moeiteloos doorkruisen, mediteert men voor de koepels van het dorp Aubrac alvorens uit te rusten in de schaduw van een oeroud beuken woud of een herdershut waar kaas gemaakt wordt.

De koeien van het Aubrac-ras,
 

koninginnen van deze plek, worden door iedereen toegejuicht tijdens de "transhumance” de jaarlijkse tocht naar de hoger geleden bergweiden, waar narcissen, blauwe klokjes, wilde tulpen en duizenden andere bloemen groeien en waar watervallen en meren liggen die aan de wolken lijken te hangen, in de holte van schitterende kale bergtoppen.
In de winter krijgt de Aubrac-vlakte een andere allure
als de vier wintersportcentra van de Aveyron actief worden (Laguiole, Brameloup, Lacalm, Aubrac). Dan kan men de langlaufskies en raquettes onderbinden en zich naar de maagdelijke horizon begeven, alsof de wereld pas ontstaan is.

Op enkele honderden meters van Millau
 

bevinden zich de uitgestrekte Causse du Larzac en de Causse Noir. Hun enorme overhangende rotsen staan als haviken tegenover elkaar, klaar om zich op de Gorges de la Dourbie te storten.
Op de plateaus, met aan de dag tredend kalksteen,
bevinden zich jeneverbesstruiken en altijd klein blijvende groene eiken, droge grasvelden die het lievelingsvoer van de schapen zijn, op kapellen lijkende kaasmakerijen bedekt met leisteendaken. Deze landschappen komen in de Midi-Pyrénées, in de Aveyron, in de Lot, in de Tarn-et-Garonne steeds weer terug.

Zijn de kalksteenplateaus
 

sober, teder, droog of majestueus? Waarschijnlijk allemaal tegelijk. Ze delen met de Aubrac de gave hun soberheid te vertalen in een onvergelijkelijke rijkdom. Op deze gronden, waar niets de blik tegenhoudt, voelt men zich namelijk geheel vrij, en een beetje eeuwig.


Elke zomer een vallei - Vallée de la Dordogne   

Aan de noordpunt van het departement Lot stroomt de Dordogne, een rivier die zich duidelijk thuisvoelt in dit luxueuze landschap waarin het water, de stenen en de geschiedenis zich op een onnavolgbare wijze vermengen.
De weg volgt nauwkeurig de rivier,
waarlangs boten vroeger wijn, leder en kastanjes naar Bordeaux vervoerden. De Dordogne getuigt op actieve wijze van de Honderdjarige Oorlog en nodigt u uit stil te staan bij de tere wirwar van kleine vestingstadjes: Carennac, Floirac, Creysse. Maar ook de wijde amfitheaters, Montvalent, en de rotswanden die soms hun schaduw op een dorp laten vallen, Gluges, zijn het bekijken waard.

En als de Dordogne ons even loslaat,
 

is dat om ons in staat te stellen een bezoek te brengen aan de bastide Bretenoux, Souillac met zijn Byzantijns uitziende abdijkerk, het middeleeuwse Martel en de verlichte grotten van Lacave of om ons, waarom ook niet, de gelegenheid te geven via het kalksteenplateau naar Rocamadour te rijden.

Vallée de l'Aveyron
 

Voordat deze rivier bij Montauban uitmondt in de Tarn, laat hij ons allerlei bezienswaardigheden zien die stuk voor stuk fotogeniek zijn. In Rodez is deze rivier heel rustig en weegt niet op tegen de magistrale klokkentoren van de kathedraal. Hij stroomt dan verder tot aan de koninklijke bastide
Villefranche­de-Rouergue
temidden van ronde bergen boordevol panorama's, stroomt langs Belcastel, één van de mooiste dorpen van Frankrij), vermijdt Najac, de verbazingwekkende bastide die midden in de bomen ligt. Enorme ronde, bosrijke bergen kondigen vervolgens de Gorges de l'Aveyron aan. Dit is de rivier die flirt met het beslist weelderige

Saint-Antonin-Noble-Val
 

en langs de oranjekleurige klif wanden van de prachtige dorpen Penne en Bruniquel loopt. Aan het eind van de overhangende kalkrotsen loopt deze rivier verder rustig naar Montauban, stad van Kunst en Geschiedenis.
Twee andere valleien zijn:
Vallée du Tarn en Vallée du Lot

Een boottocht van een uur, een dag, een week   

Vanuit een boot krijgt men een hele andere blik op de Midi­Pyrénées. Het riviertoerisme, een oppermachtig tegengif tegen stress, wordt steeds populairder. Er bestaan verschillende formules om op een ontspannen wijze op ontdekking uit te gaan.

De onstuimige Garonne,  

belangrijkste rivier in de Midi­Pyrénées, heeft een hartstochtelijke relatie met Toulouse. De oevers van deze rivier zijn tegenwoordig één van de meest geliefde recreatiegebieden van de inwoners van deze stad. Zo kan men op de Garonne een rondvaart maken zodat men alle pracht van deze stad van het water af kan bekijken: beschaduwde kades van baksteen, de Port de la Daurade, de Academie voor Beeldende Kunsten, de Pont Neuf die gebouwd werd in de 76e eeuw; het Hótel-Dieu St-jacques (op de Wereldlijst van Monumenten), de Prairie des Filtres, ...
Het Canal du Midi
is net als de Garonne een goede vriend van Toulouse. Deze unieke waterweg, die aan het begin van de 17e eeuw door Pierre-Paul Riquet werd aangelegd, loopt van de rand van de Middellandse Zee naar Toulouse, waar hij overgaat in het

Canal de Garonne
 

die op zijn beurt weer een verbinding vormt met de Atlantische Oceaan, in totaal 360 km bevaarbare waterwegen. Langs het 13 km lange
Canal de Montech
,
dat het Canal de Garonne in Montauban met de rivier Tarn verbindt, kan een tocht gemaakt worden. Vanuit een huurboot, een rondvaartboot, een varend hotel of varende camping kan men zien hoe de zachte schaduwrijke oevers en de 328 kunstwerken met ouderwets uiterlijk, bruggen, sluizen, enz., zachtjes voorbijglijden, waardoor stress en spanning ineens wegvallen en kleine genoegens ervaren worden: werkelijk schitterende dorpjes, gastvrije aanlegplaatsen, sluiswachterhuizen vol bloemen, gevarieerde landschappen, jaagpaden om over te fietsen...
Alsof het niet op kan heeft het kanaal verbinding met twee rustige rivieren die ook bevaarbaar zijn:

de Baïse en de Lot.  

De bevaarbare Baïse vol mooie bochten doorsnijdt, tussen Valence-sur-Baïse in het departement Gers en Buzet in Aquitaine, de Gers en zijn dalen, benadrukt de pracht van de Cisterciënzer abdij van Flaran en weerkaatst het zonnige erfgoed van Condom.
Rondvaartboten en woonboten
komen elkaar ook tegen op de rivier Lot, die 65 km betoverend parcours biedt. Vanaf Saint-Cirq-Lapopie zakt de rivier tussen witte rotswanden door naar de wijngaarden van Cahors en vervolgens naar Luzech een kleine actieve stad met een rijk verleden. In Albi kunnen op de Tarn originele boottochten in zgn. gabaren, houttransport­scheepjes, gemaakt worden, waarna men aan de voet van het bisschoppelijk paleis van Montauban de boten van het Canal de Garonne ontmoet.

Uitstapje in een kuuroord   
Het kuurtoerisme in de Midi-Pyrénées,

gestimuleerd door een constant streven naar kwaliteit, incarneert de combinatie van therapieën die om hun doeltreffendheid erkend zijn, hypermoderne installaties en een natuurlijke geneeskunde die altijd de mens als uitgangspunt neemt.

Al sinds de oudheid
 

komt men in de Midi-Pyrénées vanwege de talloze kuuroorden, die hier profiteren van een fantastisch klimaat en de zuivere berglucht. Elk jaar komen omstreeks 80.000 personen in deze steden van de Pyreneeën een kuur van 21 dagen doorbrengen, waar men allerlei ideeën heeft om de kuur gasten en hun begeleiders een plezier te doen.
De klassieke kuur,
zoals die door de dokter om een therapeutische reden wordt voorgeschreven en dan ook in Frankrijk door de verzekering wordt vergoed, is in de Midi-Pyrénées vooral gespecialiseerd in keel-, neus- en oorziekten bij kinderen, chronische aandoeningen (reuma, artrose), lichamelijk letsel en storingen in de stofwisseling zoals zwaarlijvigheid.

Alle mensen, hoe oud ook,
 

die iets aan hun gezondheid willen doen, vinden hier als antwoord op hun behoeften korte kuurvakanties (worden niet door de verzekering vergoed). Vooral de arrangementen met de naam ':4qua­Pyrénées" vormen een bijzonder originele formule die 6 dagen lang medische verzorging, logies en wandelingen in de Hautes-Pyrénées combineert.
Noemenswaard zijn verder ook de weekenden
"Tonic Détente" van Ax-Ies-Thermes, de 3 dagen "Forfait bien-être" van Luchon, de "Semaine Détente" van Barèges en de "Cure Vitalité" van 5 dagen van Cauterets.

De kuuroorden werken niet alleen op geneeskundig
 

en preventief gebied, maar zorgen ook voor plezier en recreatie. Kuurwater­zwembaden, hydromasserende douches, whirlpools, stoombaden, caldariums, enz.: de hele familie kan profiteren van deze ontspannende wateractiviteiten, die men hier samenvat onder de term "thermoludisme". Ze zijn bijzonder geschikt om na het skiën of wandelen te doen en zijn à la carte toegankelijk, zodat iedereen eraan kan meedoen, ongeacht de tijd of het budget dat men beschikbaar heeft. In plaatsen die geheel gewijd zijn aan kuren en kuurwaterrecreatie zoals Balnéa in Génos­Loudenvielle, kan men de verrassende inventiviteit van de thermosludieke instellingen bewonderen.

Sinds een paar jaar hebben de steden
 

en de mensen uit de kuurbranche bijzonder hun best gedaan om de faciliteiten, de infrastructuur en de thermale producten te bevorderen, maar ook om de kwaliteit van de geboden accommodatie en de omgeving te verbeteren. Bewijs voor dit kwaliteitsstreven is dat de kuuroorden van Midi-Pyrénées onlangs, met hulp van het Franse normaliseringsinstituut AFNOR, NF-normen opgesteld hebben: deze zijn op nationaal niveau door de gehele beroepsgroep overgenomen.

Tegenwoordig stellen de investeringen
 

de kuuretablissementen van Midi-Pyrénées in staat de bezoekers te ontvangen in ruimten die niet alleen modern maar ook heerlijk om in te vertoeven zijn, waar de zichzelf controlerende procedures aan de eisen op het gebied van sanitaire veiligheid beantwoorden en waar de gezondheid van jong en oud een levensbron vindt.
De Midi-Pyrénées is de 4e "kuurstreek" en telt 77 kuuroorden, die prachtige zijn gelegen en waar men  recreatie kan vinden.

Over water   

Op de meeste rivieren van Midi-Pyrénées

kan men met kano's en kajaks varen en genieten van geïmproviseerde zwempartijen aan de stenige oevers. In het hart van het departement Aveyron bevinden zich, in de Monts du Lévézou, een aantal enorme blauwe vlekken: dat zijn de meren van
Pareloup, Pont de Salars en Villefranche de Panat.
Ze hebben prachtige stranden en verschillende honderden hectares helder water waarop men talloze watersporten kan beoefenen (zeilen, surfen, jetski, kanoën, zwemmen, boottochten, enz.). Minstens evenveel plezier heeft men in de

Montagne Noire,  

waar de grote meren van Saint­Peyres en la Raviège zijn gelegen, waarvan de grillige omlijning zich in het Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc aftekent. In de Pyreneeën vindt men een aantal bergmeren die het blauw van de hemel weerkaatsen: de meren van
Lourdes en Génos-Loudenvielle
in het dal van de Louron, waar men kan vissen, waterfietsen, kanoën en zelfs parapenten.
In de Haute-Garonne, vlak bij de bastide van Revel, kan men zwemmen en varen op het stuwmeer van Saint-Ferréol, 400 jaar geleden aangelegd om het Canal du Midi van water te voorzien. Dit meer is gelegen op een beslist idyllische plek, met zandstrandjes, lanen die omzoomd zijn door zeedennen, Engelse tuinen met watervallen en fonteinen.  

** Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels.Frankrijk.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets