WETENSWAARDIGHEDEN
Naar overzicht Midi-Pyrénées.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Terug naar de middeleeuwen Bastiden Villes et Pays d'Art et d'Histoire
Parcs Naturels Régionaux Fabrieksgeheimen  

Terug naar de middeleeuwen   
Afgezien van plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn zoals Conques, Moissac en Rocámadour, zijn er in de regio Midi-Pyrénées nog een groot aantal charmante stadjes die nauwkeurig laten zien hoe men leefde in de Middeleeuwen, een tijdperk dat nogal bewogen was en bouwkundig gezien zeer interessant. Al zwervend en kaartlezend komt men in dorpjes die de benaming “mooiste dorp van Frankrijk" mogen voeren.
In deze streek zijn 30 van deze dorpjes gelegen, verspreid over de 8 departementen.

Voorbeelden hiervan zijn:
 

*
in het departement Aveyron: Estaing, Belcastel, Sainte-Eulalie-d’Olt, Brousse le Chàteau
* in het departemet Tarn­et-Garonne: Bruniquel, Latizerte, Auvillar
* in het departement Ariège: Camou en Saint-Lizier  Lautreç, Puycelci
* in de Tarn: Càstelnau-de-Montmiral
* in de Gers: Montréal-du-Gers en Sarrant 
* in de Lot: Saint-Cirq-Lapopie, Autoire, Löubressac en Carenac .

Stuk voor stuk 

hebben ze het nobele uiterlijk van een middeleeuws stadje met een kasteel met torens, vestingwallen en abdijen, kerken met Romaanse kapitelen, kleine bochtige straatjes, braadovens en fonteinen, met keien belegde bruggen, met bloemen getooide huizen, die gebouwd zijn met ter plekke gevonden steen, rode of okerkleurige zandsteen, hazelnootkleurige leisteen, witte of blonde kalksteen, naar gelang de vindplaats.
De benaming "mooiste dorp van Frankrijk"
mag alleen gevoerd worden als het dorp aan zeer strenge eisen voldoet en wordt niet voor altijd gegeven, zodat deze dorpjes zich tot het uiterste moeten inspannen om hun karakteristieke eigenschappen te behouden. Uit de ligging en bouwwijze van deze dorpjes spreekt ook een steeds veranderende, onverwachte, buitenissige sfeer.

Bastiden   

Enkele van deze dorpen, bijzonder karakteristieke weerkaatsingen van een tijdperk dat vervuld was van godsdiensttwisten en geschillen tussen landeigenaren, zijn tevens "bastiden", vestingstadjes, en hebben als zodanig een aantal speciale eigenschappen.
Dat is bijvoorbeeld het geval van
* Najac
,  

   dat op een spectaculaire wijze op een bergkam boven de Avreyron is gelegen, van
* Sauveterre-de-Rouergue

   dat een plein heeft. dat wordt afgesloten door bogen, van
* Castelnau-de-Montmiral

   dat in de 13de eeuw gebouwd werd door graaf Raymond ,VII. van Toulouse, of bijvoorbeeld
* Montréàl-du-Gers

   dat waakt over de schatten van de Gallo-Romeinse villa van Séviac.

Overigens zijn nog een groot aanta
l
andere bastiden van de Midi-Pyrénées een omweg waard, zoals:
* La Romieu en Fourtès in het departement Gers,
* Montpezat-de-Quercy in de Tarn-et-Garonne,
* Villefranche-de­Rouergue in de .Aveyron,  


* Cordes-sur-Ciel in de Tarn,
* Mirepoix in de Ariège, Revel en
* Saint-Pélix-Lauragais
in de Haute-Garonne.

Verder kan, het aangenaam zijn de
bezienswaardigheden  

onderweg wat nauwkeuriger te bekijken. Wij noemen bijvoorbeeld de Mozarabische en Syrische motieven van het klooster van de kathedraal van * Saint- Lizier,
de slakvormige ligging van de straatjes van * Sarrant,  


de Pelgrimstuin van * Làuzerte, die de vorm heeft van een levensgroot ganzenbord,
de geheel ronde markthal van * Auvillac;
de mooie Romaanse kapel van Puycelsi waar het Office de Tourisme is gehuisvest.
Kortom, op veel manieren kan uit de stenen gelezen worden hoe een stadje er vroeger uitzag.

De "Villes et Pays d'Art et d'Histoire"   

In de regio Midi-Pyrénées zijn 7 steden en streken houders 'van dit label' dit door het Franse Ministerie van Cultuur wordt verleend, en wel:
*  Figeac et Montauban (Villesd'Art et d'Histoire)
*  Toulouse, Lectoure en Cahors (Villes d'Art)
*  de bastiden van Rouergue (Pays d'Art et d'Histoire), waaronder Villefranche-de­Rouergue, Najac, Villeneuve d'Aveyron en Sauveterre-de­Rouergue. 


*  de Dordognestreek (56 gemeenten).
In het kader van de overeenkomst met de Franse Staat, hebben deze steden en  streken elk hun eigen begeleider, en hebben een programma met specifieke acties opgesteld.
Zo zijn de interesante bezichtigingen onder leiding van gidsen een uitstekend middel om het opmerkelijke erfgoed van deze steden en streken te ontdekken, in de meest volle, rijke, ware zin van het woord.

De "Parcs Naturels Régionaux"
    

Zijn open, levend, op de toekomst gericht en hebben ,niets van ivoren torens. Het gaat hierbij om landelijke gebieden met een natuurlijk, cultureel en menselijk erfgoed dat opmerkelijk maar kwetsbaar is, en dat door de plaatselijke deelnemers beschermd en verbeterd wordt zodat het zich harmonieus en duurzaam kan ontwikkelen.
In de regio Midi-Pyrénées zijn 3 regionale natuurparken
gelegen waar men probeert een kwalitatief hoogstaand toerisme te bevorderen dat goed in het dagelijks leven van de inwoners is opgenomen en op participatie en ontdekking is gericht.

Het Parc National des Pyrénées
 

ontvouwt zich van oost tot west over meer dan 100, km, en  vormt een waar uittretksel van de specifieke rijkdommen van de Pyreneeën. Hier bevinden zich alleen al 6.000 gemzen; 6 Beren en 12 paren slechtvalken.
Wat de  flora betreft, zijn er, velden vol Pyreneese sterhyacinten, zeldzame lelies, tere ramondies.
Verder leven er ook zeldzame dieren in de natuurreservaten waarvan er twee in de Ariège zijn gelegen, die, van Orlu en die van de Mont-Valier. In de Hautes-Pyrénées lijkt het reservaat van. Néouvielle wel een paradijs dat opgehangen is tussen bergtoppen en meren.

Het Parc
Naturel Régional des Graitds Cansses, 315.640 hectare.
Strekt zich,uit over het gehele westelijke gedeelte van het departement Aveyron.
Het omvat de streek rond
Millau, de Causse du Larzac, de Causse Noir en de Gorges de la Dourbie, het dal en de oevers van de Tarn, de Causse de Séverac, de hoogvlakte van Lévezou en de streek rond Roquefort.

In dit schitterende gebied  

kan men met vele traditionele activiteiten kennismaken: zo kan men een typische schaapskooi uit de streek van de "causses" bezoeken waar de schapen de melk geven waar Roquefort uit gemaakt wordt, men kart er kanoën, bergen beklimmen en zwemmen in de zuivere wateren van diepe canyons: flaneren op de goed bewegwijzerde wandelpaden, lokale producten proeven (honing, koekjes, enz.) die het label "Parc Naturel Régional" dragen of de vale gieren en monniksgieren (met een ,vleugelwijdte van 3 meter! Bewonderen die met succes, opnieuw in 'de Gorges de la Jonte, zijn uitgezet.  

Het Parc Naturel. Régional du Haut-Languedoc
, 260.000 hectare 

Is in de departementen Tarn en Hérault; gelegen en vormt als het ware, een enorm balkon dat uitkijkt op de hellingen van de Lauragais en de wijnbouwstreek van de Lalfguèdoc.
Hier liggen prachtige grote wegen in schitterende bossen.
Het is er heerlijk rustig en er zijn bijzonder veel vogels. Het gebied wordt doorsneden door een waterscheiding, waarbij het water aan de ene kant naar de Atlantische Oceaan en aan de andere kant naar de Middellandse Zee stroomt. De streek is dan ook uitzonderlijk gevarieerd: afwisselend,groen en droog met heidevelden en beukenbossen, weidevelden en vennen.

Al deze contrasten kunnen met name gezien worden 

in het enorme, met weiden omgeven dal van de Monts de Lacaune, op het Plateau de Sidobre met bizar gevormde granietblokken en verder in de Montagne Noire waar talrijke bergstroompjes water toevoeren aan het bassin van St-Ferréol dat op zijn beurt het Canal du Midi van water voorziet.

Het
Parc Naturel Régional ,des Causses du Quercy, 176.000 hectare 

Bedekt een gedeelte van het departement. Lot. Dit park vormt een knappe compositie met zowel warme causses, kalksteen plateaus, als frisse dalen, onder andere van de rivieren Lot en Célé.
Hier zijn een aantal grote toeristische trekpleisters gelegen
(Rocamadour, St-Cirq-Lapopie, Gouffre de Padirac): 22 plekken die uit ecologisch oogpunt bijzonder interessant zijn en waar de plaatselijke bouwkunst alle mogelijkheden van de droge stenen  benut. Muurtjes en herdershutjes, fonteinen en wasplaatsen, schuurtjes en molens: de bezoekers staan steeds weer voor nieuwe verrassingen.
De streek wordt langzamerhand voor toeristen geschikt gemaakt
en, sinds het park in 1999 opgezet is brengt men steeds meer wandelpaden, bergstromen en droog weidegebied in de oude staat terug en worden. Kleine bouwwerken worden gerestaureerd. Iedereen kan hieraan meehelpen en in een nuttige en aangename zomervakantie leren hoe men bijvoorbeeld een muurtje bouwt van droge stenen.

Fabrieksgeheimen   

In de Midi-Pyrénées stellen een groot aantal ondernemingen hun fabricageproces open voor de bezoekers. Ze zijn gastvrij en speciaal ingericht voor het publiek en geven rondleidingen die niet alleen leuk zijn om te zien maar ook interessant.

Zo is het beslist de moeite waard  

om te zien hoe een Airbus tot stand komt en hoe de wiskundig geheel perfecte romp en vleugels van dit vliegend kasteel in de hal van de
Aérospatiale
in Toulouse vorm krijgen.
Deze enorme fabriekshal heeft de oppervlakte van 27 tennisbanen en is even hoog als het Vrijheidsbeeld.

Verder kan men in Toulouse,  

tussen drukpersen en rollen papier die ,de grootte van de zuilen van een Griekse tempel hebben, zien hoe de Dépêche du Midi, een groot regionaal dagblad, in elkaar gezet en gedrukt wordt.

In de Tarn bevindt zich het circuit "Sidobre, monde du granit".  

Hier ziet men in één van de grootste granietgroeven van Europa alle afzonderlijke fasen van de granietbewerking (extractie, kloven, slijpen.. .).

Niet ver daarvandaan kan men de aangrijpende wereld van de VOA (Verrerie Ouvrière d'Albi)
opgericht door Jean Jaurès, bezichtigen, waar een aantal bollen gesmolten glas omgetoverd worden tot flessen, een miljoen per dag. En dan de subtiele werkwijzen van de handwerkslieden.

Wij stellen u voor om hiervoor naar de Forges de Laguiole  

te gaan, waar u alles te weten kunt kmen over de fabricage van het typische mes uit deze streek, dat een cultusobject is geworden voor verzamelaars en nog steeds het beste zakmes voor trekkers.

Verder raden wij u aan de faïencerie du Matet  

in Martres­Tolosane te bezoeken, waarde klei tot aardewerk getransformeerd wordt en uit duizenden herkenbare, met het penseel geschilderde motieven krijgt (Saniadetrozen, paraderende ibissen, blauwe boeketten op een gele ondergrond, enz.).

In het atelier Bleu de Lectóure  

kan men zien hoe weefsels met behulp van pastelpigmenten. gekleurd worden en omgevormd worden tot producten die in de woninginrichting of de schone kunsten gebruikt worden. Tijdens uw culinaire omzwervingen moet u beslist een bezoek brengen aan de fabriekjes waar ganzen- en eendenlevers bereid worden, zoals de innovatieve,en vooraanstaande "Comtesse du Barry" in de Gers: producten van kwaliteit die over de hele wereld terecht beroemdheid genieten.

En tenslotte een beetje speleologie voor smulpapen: in Roquefort  

kunnen we in verschillende verdiepingen onder. de grond in de natuurlijke kelders met luchtgaten zien hoe roquefortkaas gemaakt wordt. In dit minerale doolhof ontdekt men hoe deze kaas, die 42 keer met naalden doorstoken wordt, zijn blauwgroene aderen krijgt. Eén van de vele voorbeelden van ondernemingen in de Midi­Pyrénées, waar het geniale van de natuur vaak gecombineerd wordt met de intelligentie van de mens.   

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets