MOISSAC, ligt in het departement Tarn-et-Garonne .  Abdij Saint-Pierre: Volgens de legende werd die  in Moissac door Chlodwig gesticht, maar het is aannemelijker dat de stichter een Normandische  benedictijn was, die in de 7de eeuw naar het zuidwesten van Frankrijk was gekomen.
Naar overzicht regio Midi-Pyreneën.   Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!


 
   
 

Door Saracenen, Noormannen en Hongaren verschillende malen verwoest, kreeg het pas grotere betekenis toen het in 1047 door de abt van Cluny, de Heilige Odilon, met de abdij van Cluny verenigd werd. In het jaar 1180 werd de nieuwe kerk gewijd, het zuidportaal van haar voorhal is bewaard gebleven.
Het is een van de belangrijkste portalen van de Romaanse Languedoc
en een voorbeeld voor veel andere in Spanje en Frankrijk. In het timpaan wordt Christus als wereldbeheerser voorgesteld, omgeven door de symbolen van de evangelisten, door engelen en zijn vierentwintig voorouders. Deze sculpturen beelden de Apocalyps uit. Een handschrift van Beatus uit de 8ste eeuw, waarvan in de middeleeuwen talrijke verluchtigde kopieën circuleerden en waarvan een exemplaar waarschijnlijk in Moissac lag, werd vermoedelijk als voorbeeld voor het timpaan gebruikt.

De trumeau
 
Of middenstijl, van het portaal draagt enkele van de expressiefste en mooiste sculpturen van de Romaanse periode in Frankrijk Hun extase en mateloosheid laat zich nergens meer mee vergelijken, hun theatrale bewegingen lijken versteend en hun gebaren komen voort uit hevige ontroering. Twee profeten met breed geplooide gewaden staan rechts en links van drie paren leeuwen. Hieraan valt bijzonder duidelijk de buitengewone prestatie van Romaanse beeldhouwers af te lezen, die de figuren steeds meer als lichamen dan als puur reliëf gingen beschouwen.
Een bijzondere architectonische prestatie
is de in 1100 voltooide kruisgang. 76 Spitsboogarcaden worden afwisselend door enkelvoudige en door dubbele marmeren zuilen gedragen. Met marmer beklede pijlers in de vier hoeken en in het midden van elke zijde zijn versierd met reliëfs van apostelen en bisschoppen.
De opvallend schuin gevlakte kapitalen
vertonen taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament en uit het leven van enkele heiligen, zoals de Heilige Benedictus en de Heilige Martinus. Naast verluchtigingen uit het boek Daniël, gebeeldhouwd in verfijnd, vlak reliëf, zijn hier ook puur ornamentele werkstukken, die op indrukwekkende wijze getuigen van de grote kunst der Romaanse beeldhouwers.


Het aquaduct (Pont Canal de Cacor)  
 
Ongeveer 1.5 km stroomopwaarts van de haven, niet ver van de samenvloeiing met de Garonne, kruist het Garonnekanaal de Tarn via een majestueus aquaduct, Le pont canal du Cacor.
Het rond 1845 gebouwde aquaduct
is door zijn afmetingen, het lijnenspel en het harmonieus samengaan van de grijze natuursteen van Quercy en de roze baksteen van Toulouse, één van de belangrijkste architectonische monumenten van de streek en van de Franse waterstaatswerken.

De bouwmeester van het aquaduct,
 
met zijn 356 m één van de langste van Frankrijk; alleen die van Briare en Agen zijn langer, was Pierre Gausserand uit Montauban.
Toen in 1930
ten gevolge van de verwoestende overstroming van de  Tarn de oude spoorwegbrug was weggevaagd, werden de treinen van de Compagnie du Midi via een noodspoorlijn met slechts één spoor over één van de - daarvoor verbrede - trekpaden van het aquaduct geleid.


Office de Tourisme:
6 Place Durand de Bredon, 82200 MOISSAC , tél. 05.63.04.01.85, télécopie : 05.63.04.27.10, Email : office.moissac@wanadoo.fr

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets