MONTAUBAN, de naam komt van Mons albanus = witte berg, werd in 1144 door de graaf van Toulouse van versterkingen voorzien. In de 14de eeuw kende de stad een grote bloei; in 1377 werd zij bisschopszetel.
Naar overzicht regio Midi Pyrénées.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

In 1560 gingen de inwoners van Montauban
met hun bisschop Jean de Lettes tot het protestantisme over. Kerken en kloosters werden geplunderd. In 1570 werd Montauban erkend als veiligheidsstad der hervormden. Hendrik van Navarra, de latere koning Hendrik IV, liet de stad extra versterken.
Een aanval, in 1621,
van de katholieke koning Lodewijk XIII werd afgeslagen. In 1628 echter liet Montauban, het laatste bolwerk van het protestantisme, de koninklijke troepen zonder strijd binnen. De stadswallen werden geslecht en de hugenoten werden genadig behandeld.

Montauban, gezicht op de stad en de 14de eeuwse brugDe stad is vrijwel geheel opgetrokken uit lichtrode baksteen.  

In het centrum ligt de Italiaans aandoen de Place Nationale, omzoomd door fraaie bakstenen huizen van drie verdiepingen, met arcaden van steen, die de houten couverts die in 1614 en 1649 door brand werden verwoest, hebben vervangen. De bakstenen brug over de Tarn, 250 m lang is een boogbrug uit het begin van de 14de eeuw.
De versterkte kerk Saint-Jacques domineert het stadsbeeld.
De klokkentoren is eind-13de-eeuws, het schip met zijkapellen is in de 15de eeuw vernieuwd en kreeg in de 18de eeuw een spitsbooggewelf. Van 1629 tot 1739 was de Saint-Jacques kathedraal.
De huidige kathedraal
is een classicistisch bouwwerk van enorme afmetingen. Het koor is zeer diep; de kruising wordt overwelfd door een koepel. In het linkerdwarsschip hangt Ingres' befaamde doek Le voeu de Louis XIII (1824).

Moutauban, Musée Ingres, BourdelleMusée Ingres
 

Het museum is gehuisvest in het voormalige bisschoppelijke paleis, in 1664 gebouwd op de plaats waar al twee kastelen hadden gestaan. Van het tweede, tijdens de Honderd­jarige Oorlog gebouwd op last van 'de Zwarte Prins' Eduard van Woodstock, 1330-1376, oudste zoon van Eduard III van Engeland, zijn nog enkele zalen te zien.
Het museum bevat
 een uitgebreide collectie schilderijen en tekeningen en enkele persoonlijke eigendommen, van de in 1780 in Montauban geboren classicistisch-romantische schilder Ingres (grootste verzameling in Frankrijk), alsmede werken van tijdgenoten, schilderijen uit  Ingres' nalatenschap en aantal werken van een roemde zoon van deze stadsbeeldhouwer Bourdelle, leerling van Rodin.

Office de Tourisme;
 

Place Prax-Paris, B.P. 201 , tél. 05.63.63.60.60, télécopie : 05.63.63.65.12, -  Ville fleurie 2 fleur  -   E-mail : officetourisme@montauban.com,

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets