MONTSEGUR, ligt in het departement Ariège.  Montségur is indrukwekkend door het imposante stenen uiterlijk en door de kracht van de kathaarse ziel. Voordat men naar de burcht gaat, komt men door een weiland waar het katholieke leger de vlammen van het geloof van een volk heeft onderdrukt. Dat was in 1244.
Naar overzicht regio Midi- Pyrénées
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    

MontsegurKatharisme
Waarom roepen de katharen, (Gr. catharsis, catarsis, katarsis, katharsis: reiniging van het lichaam, purgatie, of van de ziel),  in ons tijdperk nog steeds zoveel fascinatie op? Het kasteel van Montségur in Ariège en andere plaatsen in de Midi-Pyrénées hebben de sleutel tot het raadsel.
Voordat we met schep en houweel
op zoek gaan naar de schat van de katharen, hier een paar historische toelichtingen: deze christenen waren geen aanbidders van de zon en hadden ook geen bovennatuurlijke krachten. Ze dachten dat onze wereld te verschrikkelijk was om door Godgeschapen te zijn.
Ze geloofden dat de schepping
het werk was van de duivel. Dit geloof was des te opruiender daar het van aardse goederen afzag en de pracht en praal van de katholieke kerk afzwoer. Elke kathaar moest zijn leven lang proberen zijn ziel te bevrijden van de gevangenis van vlees en bloed, om als zuivere geest tot God te komen.

Aan het begin van de 13e eeuw
 
breidde het geloof van de katharen zich in het gehele middeleeuwse Zuid-Frankrijk uit. De paus stelde zich zeer hard op en stuurde een leger om de "ketters" van hun dwaalleer te bekeren. Deze kruistocht veranderde al snel in een oorlog waardoor het kleine koninkrijk Frankrijk het grote Occitanië kon annexeren.
In deze tragedie,
die zich over meer dan een eeuw, van 1209 tot 1321 uitstrekte, was Montségur de zetel van de katharenbeweging. De katharen konden het beleg in de hooggelegen burcht 9 maanden volhouden, maar in 1244 waren ze verplicht zich over te geven en vonden 225 katharen de dood op de brandstapel.

Montségur is het symbool
 
geworden van het verzet van de katharen, maar de boodschap van tolerantie en menselijkheid die door de katharen werd verspreid kan gehoord worden in de andere kastelen van de Ariège, zoals dat van Foix (de graven van Foix waren trouwe aanhangers van de leer van de katharen), het mooie
dorpje Saint-Félix-Lauragais in de Haute-Garonne
waar het eerste concilie van de katharenbeweging werd gehoude, het adelaarsnest Penne du Tarn in kloof van de Aveyron en de bastide Cordes-sur-Ciel. Stuk voor stuk staan deze roemruchte plaatsen voor een ideaal waaraan we alleen maar met nostalgie kunnen terugdenken.  -  http://www.cathares.org/montsegur.html

Office de Tourisme: 
 Village, 09300 MONTSEGUR   -  tél. 05.61.03.03.03 -  télécopie : 05.63.03.03.03  -  Email : info.tourisme@montsegur.org  -  Accueil-Information - Ouvert toute l'année sauf janvier.


** Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels.Frankrijk.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets