MOULINS, is de hoofdstad van het departement  Allier, aan de Allier gelegen. Moulins dankt zijn naam aan de vele molens aan de rivier de Allier, is de hoofdstad van de Bourbonnais, een gebied dat tot 1527 in het bezit was van de graven, later hertogen van Bourbon en daarna aan de Franse kroon kwam.
Naar overzicht
regio Auvergne Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
  
  

In de l5de eeuw beleefde de stad een tijd van grote bloei.
Op uitnodiging van de hertogen Karel I, Jan II, Peter II en zijn gemalin Anne de Beaujeu kwamen tal van kunstenaars naar het hof in Moulins: de Zuid­nederlandse musicus Ockeghem, de beeldhouwers Jean Morel, Michel Colombe en zijn leerlingen Jan van Rouen en Jan van Chartres, en, de belangrijkste van allen, de 'Meester van Moulins', de schilder van de beroemde triptiek in de kerkschat van de kathedraal.
Rondom de kathedraal
ligt de bezienswaardige oude stad. Van het voormalige paleis der Bourbons resteert slechts de zware donjon, 15de eeuw, die door de bewoners van Moulins 'Le mal coiffé' wordt genoemd, vanwege het platte dak dat slecht bij de rest van het gebouw past. De markthal is 17de-eeuws.

Moulins, kathedraal, triptiek van de Meester van MoulinsKathedraal Notre-Dame
 

De voormalige collegiale kerk, 1474-1507, in flamboyant gotische stijl die het huidige koor met kooromgang en rechte afsluiting omvatte, werd in de 19de eeuw met een schip en twee torens in neogotische stijl vergroot. Het 15de­eeuwse deel bevat schitterende glasramen uit de 15de en de 16de eeuw, w.o. een raam gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië, waarop Karel van Bourbon, meestal aangeduid als de kardinaal van Bourbon, Peter II en Anne de Beaujeu zijn afgebeeld.
In de aan haar gewijde kapel
staat een beeld van de zwarte madonna, een kopie van dat in Le Puy, dat eraan herinnert dat Moulins op de pelgrimsroute van Le Puy naar Santiago de Compostela lag.

De kerkschat bevat o.a.
 

de zgn. Bethlehemtriptiek die wordt toegeschreven aan Joos van Cleve, 16de eeuw, een Spaans Christusbeeld in ivoor en - het topstuk - de triptiek van de Meester van Moulins, zie afb.. 
In opengeslagen toestand
toont deze in het midden de Heilige Maagd en het Kind; op de linkervleugel wordt Peter II van Bourbon door Petrus 'voorgesteld' aan Maria en het Kind; op de rechtervleugel gebeurt hetzelfde met Anne de Beaujeu en haar dochter Suzanna, door de heilige Anna.

Moulins, klokkenspel met poppen, jaquemartsMausoleum van de hertog van Montmorency
 

Het monument van Michel Anguier, voltooid in 1653, bevindt zich in een kapel van het lyceum Banville, een voormalig klooster. Hier leefde, verbannen door Richelieu, de echtgenote van Hendrik II van Montmorency, die in 1632 tegen de kardinaalstaatsman in opstand was gekomen en was terechtgesteld. Afgebeeld zijn de hertog en de hertogin, omgeven door symbolische beelden van kracht, vrijheid, moed en geloof.

Musea
 

In het paviljoen van Anne de Beaujeu, dat deel uitmaakte van het kasteel, is het
Musée d'Art et d'Archéologie

ondergebracht, dat o.m. 15de- en 16de-eeuwse beelden, schilderijen uit de 15de tot de 19de eeuw, aardewerk en wapens herbergt. In Yzeure, 1 km van Moulins, is het
Musée Historique du Bourbonnais

gevestigd (foto's, documenten, handschriften betreffende de Bourbonnais, tot eind 19de eeuw).

Overige bezienswaardigheden
 

Het belfort, meer dan 20 m hoog,

heeft een klokkenspel met poppen, jaquemarts. In 1655 en in 1946 werd het door brand geteisterd, maar met financiële hulp van de hele burgerij hersteld.
Het Palais de Justice,
ten noordoosten van de kathedraal, is een fraai 17de-eeuws pand, karakteristiek voor de bouwstijl in de Bourbonnais in die tijd. De stedelijke bibliotheek herbergt waardevolle wiegendrukken en getijdenboeken uit 13de-15de eeuw.

Office de Tourisme
 

Allier (03) - Auvergne  -  11, rue François Péron - BP 641, 03006 MOULINS CEDEX  - Villes et villages fleuris  -  tél. 04.70.44.14.14  -  télécopie : 04.70.34.00.21  -  Courriel : bienvenue@pays-bourbon.com  -  Site internet : www.pays-bourbon.com


Informatie
 

*
Praktische kaarten zijn: Carte Touristique de l 'Allier en En Auvergne il y a plus de châteaux que de volcans.
Met Guide des visites et des loisirs en Allier, Fr. 144 pag, mist u geen enkel adres meer. Bij alle adressen staat een korte beschrijving.
In Destination Allier, Fr. 20 pag. vindt u ook zeker nog goede ideeën.    

Département Allier   
Hoofdstad is Moulins. Het departement wordt doorsneden door een gelijknamige rivier, 410 km, die in het Massif Central ontspringt en bij Nevers uitmondt in de Loire.

Montluçon    
Ligt in het departement Allier, regio Auvergne en wel  aan de Cher. 
Montluçon is de economische hoofdstad van de Bourbonnais. De oude stad ligt rondom het kasteel van de hertogen van Bourbon; de industriële voorsteden strekken zich ver naar het noorden, in de vallei van de Cher, uit.

Vieux-Château
 

Het kasteel werd tijdens de Honderdjarige Oorlog, 1337-1453, gebouwd door Lodewijk II van Bourbon en zijn nazaten. Het is een rechthoekig bouwwerk, aan de stadszijde geflankeerd door een torentje en een zware, vierkante toren met kantelen. In het kasteel zijn de stedelijke musea ondergebracht:
het Musée folklorique,
o.m. een verzameling aardewerk, en het
Musée international de la Vielle, grote verzameling Franse en Italiaanse lieren uit de 17 de, 18de en 19de eeuw.

Kerk Notre-Dame
 

Dit onvoltooide bouwwerk werd door Lodewijk II van Bourbon opgetrokken op de plaats van een romaanse kerk waarvan slechts een absidiool bewaard is gebleven. De kerk herbergt diverse kunstwerken, waaronder een piëta in steen, een schildering op hout uit de 15de eeuwen twee 16de-eeuwse glasramen.

Kerk Saint-Pierre
 

Deze kerk, in de 12de en de 13de eeuw gebouwd, ligt min of meer verscholen tussen de omringende huizen, waarvan er enkele uit de 15de eeuw dateren, Zij bestaat uit een enkelvoudig schip, afgesloten door een transept. De triomfboog die schip en dwars panden scheidt, wordt geflankeerd door smalle doorgangen, 'berrichons' genaamd.
Er zijn twee 15de-eeuwse beelden:
een piëta en een beeld van de heilige Magdalena, gekleed in een kostuum uit de tijd van Lodewijk XII.

Office de Tourisme
 

5 Place Piquand, tél. 04.70.05.11.44, télécopie : 04.70.03.89.91,  -  Ville fleurie 2 fleurs.


** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets