MULHOUSE, ligt in het dep. Haut-Rhin. Sedert eind 13de eeuw een vrije rijksstad, Mülhausen, sloot zich in 1397 aan bij de Tienstedenbond die in de Elzas werd gevormd om de stedelijke vrijheden te garanderen.aan de Ill en het Rhône–Rijnkanaal. 
N
aar regio Alsace.  
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

In 1515 echter maakte de stad zich hieruit los.
Dat was in een conflict tussen enerzijds de stad en anderzijds de adel en aartshertog Sigismund, de vertegenwoordiger van de keizer in de Elzas, was de bond te zwak gebleken.
De stad sloot een verbond met de 13 kantons
van het Zwitserse Eedgenootschap. Nadat in 1648 bij de Vrede van Münster, ook Vrede van Westfalen genoemd, de Elzas bij Frankrijk was gevoegd, behield de stad haar zelfstandigheid; in 1797 sloot zij zich vrijwillig bij Frankrijk aan.

Textielindustrie
 

In 1746 begonnen drie inwoners van Mulhouse, Samuel Koechlin, J.-J. Schmaltzer en J.-J. Dollfus, een fabriek voor de vervaardiging van bedrukte stoffen, de zgn. indiennes, Oost-Indische katoenen stof, fijn gedrukt katoen, en legden daarmee de basis voor de welvaart van de stad.
Textielindustrie, borduurgaren DMC,
bedrukte stoffen,  speelt nog altijd een rol van betekenis in de economie van Mulhouse, dat het belangrijkste industriële centrum van de Boven-Elzas is.

Chemische industrie
 
Is gebaseerd op de kalimijnen ten noorden van de stad. De chemische industrie kwam m.n. in de jaren tachtig in opspraak vanwege omvangrijke lozingen van afvalwater in de Rijn, die leidden tot ernstige vervuiling van het Rijnwater en dientengevolge tot langdurig overleg tussen de Rijnoeverstaten. 
De stad is
een belangrijk grensstation aan de spoorweg Basel–Luxemburg–Amsterdam.


Bezienswaardigheden
 

Mulhouse bezit weinig oude bouwwerken.

Er zijn wat resten van de 14de-eeuwse stadsversterkingen en van het middeleeuwse kasteel dat aan de bisschoppen van Straatsburg behoorde: de Tour du Diable en de Tour de Nesle.
Het Stadhuis, 16de eeuw, aan de Place de la Réunion
heeft een fraaie façade, beschilderd met allego­rische voorstellingen. Rechts ziet men een boosaardig stenen mas­ker, een kopie van de Klapperstein of Pierre aux clabaudeurs, een 12 kg wegende steen. Vroeger werd deze om de hals van kwaadsprekers gehangen, die er dan, gezeten op een ezel, de stad mee moesten rondrijden.
De Raadzaal
op de eerste verdieping heeft een zeer fraai cassetteplafond en glas­ramen met de wapens van Hendrik IV, de Habsburgs, de stad en enkele Zwitserse kantons.
De Temple Saint­Étienne, in de Rue Pasteur,
heeft 14de­eeuwse gebrandschilderde ramen. De kapel Saint-Jean (15de-16de eeuw), in de Grande Rue, herbergt sculpturen, grafstenen, fresco's.

Musée Historique, Place de la Réunion
 

Hier zijn voorwerpen betreffende de prehistorie en de Gallo-Romeinse periode, middeleeuwse kunst, volkskunst, uithangborden, windwijzers en andere voorwerpen van smeedkunst, en documenten e.d. betreffende de stadsgeschiedenis van de 16de eeuw tot 1830 te zien. Ook het origineel van de Klapperstein wordt hier bewaard.
"Fluwelen Bruegel" in het museum
Musée dès Beaux Arts, Place Guillaume Tel! 4
Het museum herbergt interessante schilderijen, waaronder werk van de 'fluwelen Bruegel', Ruysdael en schilders uit de Elzas: Léon Lehmann, 1873-1953, Jean-Jacques Henner, 1829-1905, en Charles Walch, 1896-1948.
Musée de l'Impression sur ÉtojJes, Rue des Bonnes-Gens
In dit unieke museum wordt de techniek van het bedrukken van stoffen belicht en er is een hoogst interessante verzameling bedrukte stoffen te zien, niet alleen uit Mulhouse en Frankrijk, maar ook uit Afrika, Azië, Oceanië.
Er is een aparte afdeling over zakdoeken en sjaals. Ook aan historische interieurs is aan­dacht besteed: bedrukte behangsels, meubelstoffen, enz.

Spoorwegmuseum, Avenue de A.-de­Glehn 2
 

Even buiten de stad ligt dit museum, waartoe ook een brandweermuseum, met 18de-eeuwse handpompen, behoort.
Topstukken zijn de locomotieven
nr. 33 Saint-Pierre, 1844, 60 km/u, en nr.5 Suzanne, 1847,60 km/u,  en het salonrijtuig dat in 1914-1915 Joffre, de chef van de Franse Generale Staf, als werkkamer diende.

Office de Tourisme:
 

9, avenue Foch  -  68100   MULHOUSE  -  Tel: 33 (0) 3 89 35 48 48   -  Fax: 33 (0) 3 89 45 66 16 

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets