NARBONNE, ligt in het departement Aude.  Narbonne, ooit een Keltiberische nederzetting, werd in 118 v.C. als Narbo Martius in een Romeinse kolonie omgezet en werd later hoofdstad van de tussen 125 en 118 v.C. ingerichte provincie Gallia Narbonensis. Omstreeks 400 werd de stad bisschopszetel. Van 462 tot 720 resideerden er Visigotische koningen. Van 720 tot 759 was Narbonne in handen van de Moren. Pippijn de Korte veroverde de stad op hen.  
Naar overzicht
Languedoc-Roussillon.  
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    
 

In 1320 maakte een plotselinge wijziging van de loop van de Aude een einde aan de havenfunctie. De stad herleefde pas in de 20ste eeuw dankzij de wijnhandel.

Marktplaats
 

De stad is een belangrijke marktplaats, wijn en heeft keramische, chemische en voedingsmiddelenindustrie; in de nabijheid, in Malvési, is een verrijkingsinstallatie voor uranium.

Aartsbisschoppelijk paleis
 

Is thans museum voor schilder- en beeldhouwkunst en archeologie. Het is een versterkt kasteel met drie torens uit de 13de–14de eeuw. Het stadhuis werd in de 19de eeuw toegevoegd.
 
Narbonne, kathedraal St JustDe gotische kathedraal St. Just  

Met de bouw van de St. Just Kathedraal werd begonnen in het jaar 1272. Zij kwam in de plaats van 3 kerken die ongeveer op dezelfde plaats stonden: een Latijnse Basiliek, een Constantijnse Basiliek en een Karolingische Kathedraal.
De Kathedraal werd gewijd aan de martelaren,
de H. Justinus en de H. Pasteur. Zij werd in 1587 geconsacreerd door de Aartsbisschop van Narbonne, Kardinaal Francois de Joyeuse.

Het is één van de meest opmerkelijke spitsboog monumenten,  

=Gotische architectuur, uit de 12de –15de eeuw. De Kathedraal heeft de vorm van een Latijns kruis. Alleen het Koor, het bovenstuk van het kruis, is afgebouwd. Met het transept, de armen van het kruis, is men destijds begonnen evenals met het schip, het onderste deel van het kruis. In de 17de eeuw zijn verschillende pogingen ondernomen de bouw te voltooien.
In 1840 is Violet-le-Duc,
een beroemd architect, die veel monumenten in Frankrijk heeft gerestaureerd of verfraaid, begonnen met de bouw van een versterkt portaal, doch de werkzaamheden zijn nadien gestaakt.

De "Saint Just"  

kan met recht trots zijn op de indrukwekkende afmetingen van haar Priesterkoor, 40 m. breed, 60 m. lang, maar is ook één van de mooiste gotische monumenten die men kan bewonderen.
De gewelven zijn 41 m. hoog
en worden alleen in de hoogte overtroffen door de Kathedraal van Beauvais,  48 m. en door de Kathedraal van Amiens, 42 m.

Hoofdaltaar
 

Het indrukwekkende baldakijn van het altaar wordt door zes Korintische zuilen, gemaakt van vleeskleurig marmer uit Caunes, Aude, ondersteund. Het is ontworpen door de beroemde Franse architect E. Hardouin-Mansart en gebouwd door Lauzel in 1694.
Orgel
Op 2e Oktober 1721 verwoestte een brand koorstoelen wandkleden en het orgel uit de 14de eeuw. Het huidige orgel een werkstuk van Moucharel werd in 1741 voltooid en 1927 gerestaureerd. Het heeft 68 registers.
 
Koorstoelen
 

Deze werden gemaakt en geplaatst in 1780. Het aantal van 131 stuks geeft de belangrijkheid van het Kapittel aan.Rondgang door de kerk. We beginnen rechts na de ingang
. 

Saint Etienne kapel
Hier ziet u: een schilderstuk uit de 17de eeuw, dat de Heilige Etienne voorstelt; gebeeldhouwde tombe uit de 16de  eeuw, oorspronkelijk afkomstig uit Beieren en een Piëta, Moeder van Smarten, uit de 17de eeuw, uitgevoerd in verguld hout.
Wijwaterbak
Is  uit de 10de eeuw. De buitendeur hier ter plaatse, geeft toegang tot de kloostergang. Tegenover deze deur een kapelletje gemaakt van wit marmer. Achter het hekwerk een beeld van de H. Maria, in grijze steen, uit het jaar 1525.Oorspronkelijk stond dit monument op een brug in Narbonne. Na het slopen van de brug in 1889 werd het geheel naar de Kathedraal overgebracht. Drie eeuwen lang werd dit beeld vereerd door de inwoners van Narbonne,onder de naam van O.L. Vrouw van de Brug.

Sacristie 

Aan de buitenkant 2 wandkleden van Aubusson, voorstellende op de ene "de overwinning van David op Goliath" op de andere  "het bezoek van de Koningin van Saba aan Salomon". Tegenover de sacristie een Credens,  dientafel waarop de benodigdheden voor de H. Mis gereed lagen , gemaakt van smeedijzer met purperkleurig marmeren blad.
Sint Michaël schilderij
Links van de sacristie. Is van Antoin Rivalz, 1667 - 1735, voorstellend St. Michaël die de opstandige engelen verjaagt. Twee wandkleden uit de 17 eeuw, "De Boodschap aan Maria” en “De geboorte van Christus". De ramen dateren uit de 15e eeuw. Hiertegenover de graftombe van Kardinaal Aartsbisschop Pierre de Jugie, gemaakt van marmer en steen. Beschadigd in de revolutie.

Kapel van Maria Boodschap  

In 1350 gebouwd als Kapittelzaal van de St. Just, werd zij in 1510 verbouwd tot kapel en toegewijd aan Maria Boodschap.
4 Schilderstukken:

De Aartsengel Rafaël en Tobias,  van Nicolas Fournier 17de  eeuw; De gestorven Christus, door de H. Johames ondersteund, wordt betreurd door de H. Maria en Maria Magdalena", eveneens gemaakt door Nicolas Fournier; Judas knielend voor Jozef gezant van de Farao,  gemaakt door Fornier in 1655; De dood van de H. Franciscus Xaverius" uit de 17de eeuw.
 
H. Hart kapel  

Hier ziet u wandkleden van Aubusson, voorstellend: De H. Petrus en de H. Paulus en De doop van Prins Diem door Paus Alexander VI. Het altaar dateert uit het einde van de 17de eeuw. Hiertegenover bevindt zich de graftombe van Bisschop Vervins.
Kapel van O. L. Vrouw van Bethlehem
Tot 1789 was dit de parochiekapel. Een prachtig Mariabeeld, gemaakt van Oosters marmer uit de 140 eeuw. Daaronder een hoogreliëf uitgevoerd in steen eveneens uit de 14de eeuw, voorstellende de ingang van de hel In het midden is de duivel gezeten op een troon. Aan weerszijden daarvan een kookketel waaruit de van pijn verwrongen gezichten van verdoemden komen. Rechts voert een wagentje nieuwe verdoemden aan.

H. Drie Eenheid Kapel 

Twee schilderstukken van Gamelin uit de 17de eeuw: De Heilige Helena" , De Heilige Lodewijk en de Kruisvaarders. Hiertegenover het praalgraf van Bisschop Guillaume Briconnet (1514).
Sint Martinus kapel
Met een schilderstuk van Charles Valoo, voorstellend: De opwekking van Lazarus . Hiertegenover de graftombe van Bernard de Farges. De fresco's zijn uit de 14 eeuw.

O. L. Vrouw van Salette 

Met een zeer mooi tabernakel uit verguld hout.
Sint Jozef
Een mooi praalgraf van Jean de Seigneuret de la Borde, een weldoener van de Kerk, gestorven in 1607.  Hiertegenover een beeld van O.L..Vrouw van Goede Raad, uit de 16 eeuw.

H. Theresia van Avila 

De hoge kerkramen rond het koor stammen uit de 14 en 15 eeuw.
U bent nu rond geweest en men kan nu gaan naar:

De kloostergang
 

Deze werd gebouwd tussen 1349 en 1417. Zij bestaat uit 4 galerijen met grote gewelven. De steunberen zijn versierd met bizarre voorstellingen, die als hemelwaterafvoer dienen.

Office de Tourisme:

Narbonne et sa région, Place Salengro , tél. 04.68.65.15.60, télécopie : 04.68.65.59.12, -  Ville fleurie 2 fleurs.  -  Email : office-tourisme.narbonne@wanadoo.fr

Camping Le Relais de la Nautique   
11100 Narbonne. Tel (33) 04 68 90 48 19. Fax (33) 04 68 90 73 39.
Mooie camping. Goed gelegen. Toilethuisje bij de plaatsen is uniek.
De camping ligt aan een binnenzee, Etang de Bages et de Sigean. De fam. Schutjes is eigenaar en beheerder.
Men ontvangt een enveloppe met informatie voor elke deelnemer.
Supermarkt: ri Perpignan de A9.
Route naar Narbonne:
Camping af en weg oversteken. Door rijden tot aan rotonde, men komt daarbij onder spoorlijn door. Op rotonde  RA. Nu weer doorrijden tot aan rotonde en daar LA. Men is dan aan het Canal de la Robine.
Andere route. Camping uit, RD, rotonde RD, in Narbonne RA, RA, boulevard Dr. Ferrout.

Afstand naar Narbonne is 5 km. 

In Narbonne is voldoende parkeergelegenheid aan Canal de la Robine en wel aan de Cours Mirabeau. Bezoek aan de ST. Just Kathedraal van Narbonne is aan te bevelen. Achter in de kathedraal kan men informatie over de kathedraal verkrijgen, in het Nederlands.

Route naar de abdij Fontfroide:
van camping LA ri. Narbonne . Bij Narbonne ri. Lezignan (113). Na brug over spoorlijn LA, weg 613. Na 6 km LA, Abdij de Fontfroide staat overal aangegeven. Bezoek is alleen mogelijk met Frans sprekende gids en wel  van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.  -   In de zomer doorlopend van 9.30 tot 18 uur.  -  Er ligt bij de balie een Nederlandstalige handleiding.  -  Internet: http://www.fontfroide.com/

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
    

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets