PAU, hoofdstad van het departement Pyrénées-Atlantiques, aan de Gave de Pau. De stad van Hendrik IV vormt een reusachtig panorama, dat in de verte door de toppen van de Pyreneeën wordt begrensd. Pau, een vroeger bescheiden Gallo-Romeins marktplaatsje, breidde zich onder bescherming van de burcht uit. Naar overzicht regio Aquitaine. Naar stedenlijst Frankrijk.

    

Kasteel in PauHet stadje had in de l4de eeuw veel aan Gaston Fébus te danken, werd in 1450 hoofdstad van de Béarn en beleefde in de l6de eeuw een bloeiperiode, voordat de godsdienstoorlogen grote verwoestingen in het gebied aanrichtten. Met de Béarn werd de stad aan het begin van de 17de eeuw bij Frankrijk gevoegd en Lodewijk XIII vestigde er een gerechtshof. Pau is nu hoofdstad van het departement.

Kasteel en musea

Het indrukwekkende slot, door architecten uit de tijd van Lodewijk Filips en Napoleon III té ingrijpend verbouwd, ligt aan de uiterste rand van een vooruitspringende rots. In de loop van de eeuwen is het kasteel meermalen veranderd, vooral door Gaston de Foix , 15de eeuw, Henri d'Albret en Marguerite d' Angoulême, 16de eeuw. In het kasteel bevinden zich het:
 
Musée national, het Musée Henri IV en een oud Musée Béarnais,
ambachten, geschiedenis, folklore en regionale kunst. Bezienswaardig: mooi 19de-eeuws meubilair, gobelins en wandtapijten uit Vlaanderen, een aan Hendrik IV gewijde verzameling afbeeldingen, het pantser van een schildpad dat als zijn wieg gediend zou hebben. In de buurt van het kasteel verheft zich de toren van een oude kerk, ingesloten in het grote Parlement van Navarra, 18de eeuw.
Musée Bernadotte, Rue Tran
In dit huis, in de stijl van de Béarn, wordt de herinnering aan de in 1763 daar geboren Jean Baptiste Bernadotte levend gehouden. Hij was de latere maarschalk van Frankrijk en koning van Zweden.
Musée des Beaux Arts (Rue Mathieu-Lalanne):
schilderijen met motieven uit de streek van Eugène Devéria, 1865 in Pau gestorven, de heel mooie creatie van Degas Bureau de coton à la Nouvelle-Orléans, 1873, werken van de 16de tot de 20ste eeuw; numismatiek.

Omgeving
Lescar, 7,5 km ten noord­westen van Pau:

de kleine stad, hoog gelegen aan de rand van een plateau boven het Gavedal, was de eerste hoofdstad van de Béarn, oorspronkelijk Beneharnum.
De oude kathedraal Notre-Dame
stamt hoofdzakelijk uit de l2de eeuw, werd echter vele malen veranderd en gerestaureerd.
De Romaanse koorafsluiting
bleef echter gehandhaafd. De zeer ruime kerk bevat interessante kapitelen, een mozaïek uit de 12de eeuwen grafstenen, in de 15de en 16de eeuw diende het gebouw als vorstelijke begraafplaats. Renaissancekoorbanken.
 


Office de Tourisme

Place Royale, (Hôtel de Ville) -  Tél. 05.59.27.27.08  -  Télécopie : 05.59.27.03.21 .  -  Email : omt@ville-pau.fr,  

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!