PÉRIGUEUX, is de  hoofdstad van het departement Dordogne. Het mooie silhouet van de hoofdstad van de Périgord, tegelijkertijd prefectuur van het departement, gelegen aan de rivier de Isle, wordt beheerst door de beroemde koepels van haar kerken.
Naar overzicht
regio Aquitanië.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

 Deze stad,  waarin verschillende tijdperken samenkomen,
    

ontleent haar naam aan de Gaulois Pétrocorés, die een belangrijke vesting op de linkeroever van de rivier gesticht hadden. Ofschoon zij met Vercingetorix verbonden waren, profiteerden zij van de Romeinse overheersing door hun versterkt kamp te vervangen door het mooie Vésone.

Perigieux, luchtfotoNadat barbaren de opbloeiende Gallo-Romeinse stad verwoest hadden,  
werd zij in de late middeleeuwen door het marktstadje dat zich rondom de abdij Saint-Front gevormd had, verdrongen. De beide bevolkingen sloten zich na een lange periode van rivaliteit in de 13de eeuw bij elkaar aan en bereikten economische bloei. Daarna hadden zij echter te lijden van de Honderdjarige Oorlog, de godsdienstoorlogen, de boerenopstanden en de Fronde.
Périgueux nam in de 16de eeuw aan schoonheid toe
en werd in de 18de eeuw door intendant Tourny, aan wie Bordeaux zoveel te danken heeft, met een fraai panoramaterras uitgerust. De stad liet in de 19de eeuw haar vestingmuren afbreken.

Perigiux: Saint-Front, ca 1120Saint-Front  
Deze kathedraal, vroeger abdijkerk en kapittelkerk, domineert de Isle met haar koepels en toren. Haar 'oosters' karakter werkt wonderlijk in de Périgord. De kerk werd in de 11e eeuw gebouwd, gewijd aan de heilige Front. Hij was missionaris in de Périgord en de eerste bisschop van Périgueux.
De kerk werd na de brand van 1120 veel grootser
weer opgebouwd en was - herinnerend aan de San Marco van Venetië - de eerste van de zich snel naar het zuidwesten, tot Saintes, uitbreidende koepelkerken. Deskundigen van het Romaans in de Périgord zijn het erover eens dat de Saint-Front veel minder belangrijk is dan de Saint-Étienne.

De omstreeks 1173 voltooide 'Byzantijnse' basiliek  

had erg te lijden onder de godsdienstoorlogen en verloor haar oorspronkelijke karakter. Aan het einde van de 19de eeuw werd de kerk onder leiding van Paul Abadie radicaal vernieuwd. De architect van de Sacré­Coeur op Montmartre restaureerde ingrijpend en voegde er, zonder rekening te houden met de mooie klokkentoren uit de 12e eeuw, 17 kleine torens aan toe.
Vóór de kathedraal, onder de toren,
zijn de resten van de oorspronkelijke kerk zichtbaar (begin van de bouw: eind 10e eeuw). Zij grenzen aan een charmant klooster, 12e – 14e  eeuw, dat enige overgebleven stenen van de oude kerk bevat, evenals het verweerde pira­midedak dat vroeger de toren afdekte.
Rondom de kathedraal ligt de schilderachtige oude stad.

Saint-Étienne-de-la-Cité
 

Deze kerk - 11de, 12de eeuw - gelegen in de Cité, dát deel van Périgueux waar oorspronkelijk het Gallo-Romeinse Vésone lag, diende tot 1669 als kathedraal. De kerk is archeologisch interessanter dan de Saint-Front. Zij werd in 1577 door de hugenoten voor een deel afgebroken, reparaties uit de 17de eeuw, en bezat vroeger vier koepels en een klokkenportaal.
Nu zijn er nog slechts twee traveeën die met koepels zijn afgedekt:
de massieve, verweerde en donkere in het schip, en de hoge, versierde en lichte in het koor. Het schip schijnt uit de late 11de eeuw te stammen, het koor uit het tweede kwart van de 12de eeuw. Op de zuidelijke, met een lijst bekroonde muur, een stenen plaat met de data van Pasen tussen 1163 en 1253. Links van het schip is een van mooie sculpturen voorziene boog, 12de eeuw, zichtbaar, waaronder zich het graf van de bisschop bevond.Ruïnes van Vésone
 

Ofschoon de Gallo­Romeinse stad stenen geleverd heeft aan de middeleeuwse bouwheer, zijn er belangrijke sporen bewaard gebleven. Ook de uitzonderlijke Tour de Vésone, hoewel beroofd van zijn dak en roodgroene marmeren bekleding is nog steeds indrukwekkend.
Hier bevindt zich ook de cella
van een aan een beschermgodin gewijde tempel. De resten van een dichtbij gelegen Pompejaanse villa, 1ste eeuw,  zijn volgens klassiek patroon om een binnenhof gegroepeerd. In een park zijn de ruïnes van een amfitheater, 1ste eeuw, geïntegreerd dat vermoedelijk een capaciteit van ongeveer 20000 personen had.

Kasteel Barrière
 

Niet ver daarvandaan verheffen zich de ruïnes van het kasteel Barrière, een middeleeuwse versterking met donjon, vermoedelijk 12de eeuw. Ook het bisschoppelijk paleis werd gebouwd op de resten van een antiek verdedigings­werk.

Het oude Périgueux
 

De tot in de 13de eeuw met Vésone wedijverende Cité Puy-Saint-Front is voor het grootste deel bewaard gebleven.
De oude stadswijk
in de directe omgeving van de kathedraal heeft haar middeleeuwse karakter kunnen bewaren, met haar smalle geplaveide straatjes, de kronkelende steegjes, de meer of minder voorname villa's en renaissancepaleizen.

De machtige, met een weergang, machicoulis

bekroonde en van schietgaten voorziene Tour Mata­guerre werd in 1477 gereconstrueerd. Hij behoorde bij de in de 14de eeuw opgerichte vestingwerken van Puy­ Saint-Front. Een van de mooiste huizen uit het oude Périgueux, op de hoek van de Rue de la Constitution en de Rue du Plantier is het
Logis Saint-Front,
de woongedeelten uit de 15de eeuw zijn door een elegante traptoren ver­bonden; vleugel 16de eeuw.
Mooie renaissancehuizen

in de Rue Limogeanne (op nr. 1, 3, 5). In de Rue des Fargues een huis uit de 12de eeuw; het Maison du pâtissier, 15de, 16de eeuw, in de Rue Eguillerie, nr. 17; het schilderachtige complex Maisons du bord de l'eau in de buurt van de Pont des Barris; de molen van Saint-Front; een vakwerkhuis aan de Quai de !'Isle.

Musée du Périgord, Allées de Tourny
 

Dit in een prachtig gebouw uit het Belle Époque ondergebrachte museum beschikt over interessante verzamelingen op het gebied van de etnografie, de schilderkunst en de faiencekunst; het zwaartepunt ligt echter op de prehistorische kunst en de archeologie: talrijke vondsten uit de prehistorische steenlagen in de omgeving; voorts het beroemde skelet van een man uit het Magdalénien, in 1888 in Chancelade gevonden; heel mooie mozaïeken en stèles.

Ville d'Art et d'Histoire, Capitale du Perigord.
 
2000 years of history for the ancient walled town of Vesunna, lying right at the heart of the Mediaeval - Renaissance town, one of the largest in France, with its cathedral to Saint Front, a UNESCO World Heritage Site, one of the stops on the pilgrimage route to Santiago de Compostela.
To discover
The Périgord Museum, the second largest museum in France devoted to prehistory : Celtic - Roman and mediaeval collections, fine art, the Military Museum with important collections from the 100 Years War to the Resistance. 

Office de Tourisme

26, place Francheville  -  24000   PERIGUEUX  -  Tel: 33 (0) 5 53 53 10 63     -  Fax: 33 (0) 5 53 09 02 50   -  E-mail: tourisme.perigueux@perigord.tm.fr  -  Internet:http://www.ville-perigueux.fr/ 

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets