PROVINS, dep. 77 Seine-et-Marne, heeft haar landelijke en schilderachtige karakter  bewaard.
Naar regio overzicht Île de France.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    
 

Provins, kerk Saint-Quiriace en Tour de CesarDe door korenvelden omgeven stad heeft haar landelijke en schilderachtige karakter bewaard. Het vreedzame, met veel rozen versierde stadje beschikt over rijke sporen uit het verleden: Een van zijn leenheren, Edmond van Lancaster, maakte de hier geteelde rode roos, die toen nog heel zeldzaam was, beroemd.
Deze broer van de Engelse koning
nam deze bloem op in het wapen van het Huis Lancaster, maar het geslacht York verkoos de witte roos. Pas veel later werd het conflict om de Engelse kroon tussen deze twee Huizen 'La guerre des Deux-Roses' genoemd.
Twee grote jaarmarkten,
die door handelslui uit geheel Europa bezocht werden, maakten Provins in de middeleeuwen tot een levendige en rijke stad.

Ville-Haute
 

Zij wordt gedomineerd door de machtige Tour de César
en is aan beide zijden van de steile Rue Saint-Thibault, met uitkragende vakwerkhuizen, samengedrongen op een door walmuren omgeven vooruitspringend gedeelte. In het centrum vormen de oude fontein, het kruis en de oude huizen op de Place du Chátel een schilderachtig tafereel.
Saint-Quiriace:
de op de plaats van een Romeinse tempel opgerichte voormalige kapittelkerk werd niet voltooid. Het schip telt slechts twee traveeën; daarvoor de 15de-eeuwse façade. De koepel op de kruising dateert uit de 17de eeuw. Vroeggotisch koor met omgang.

Tour de César:
 

deze machtige, 44 m hoge donjon stamt uit het begin van de 12de eeuw; het bovenste gedeelte en het dak zijn 16de-eeuws. Op de eerste etage bevindt zich de ruimte voor de wacht; in het hoge gewelf is een opening uitgespaard voor de munitie- en voedselvoorziening van de soldaten daarboven. De torentjes dienden, met uitzondering van dat voor de gouverneur, als kerkers.
Grange aux Dîmes:
dit strenge militaire gebouw uit de l3de eeuw werd een opslagplaats. Het staat boven een ruimte waarin verscheidene ondergronds vertakte gangen bij elkaar komen.

Porte Saint-Jean:
 

het aan het einde van de bovenstad gelegen machtige vestingwerk  beschikte over een wachttoren. Het gebosseerde muurwerk aan de buitenzijde was goed bestand tegen aanvallers. Het verdedigingswerk bestond uit een ophaalbrug, een valhek en een poort. De met torens versterkte wallen tussen de Porte Saint-Jean en de Porte de Jouy zijn goed bewaard gebleven.

Ville-Basse
.
 

Diende de bovenstad als vesting, in de benedenstad verzamelden het volk en de handelaren zich tijdens de jaarmarkten, de geldwisselaars zaten op de Place Saint­Ayoul.

Provins, Saint-Ayoul, musicerende engelDe oude abdijkerk Saint-Ayoul,
 

met zingende engel, werd dikwijls verbouwd en gerestaureerd. Zij beschikt over enkele romaanse elementen, zoals een beschadigd portaal met enige figuren en het transept. In het interieur een groot retabel; houtsnijwerk  in de Mariakapel; kleine Mariafiguur.
In de kloostertoren Notre­Dame-du-Val
bevinden zich nu de klokken van Saint-Ayoul. De toren is het laatste overblijfsel van een kapittelkerk en een klooster. De in de 13de eeuw uitgebreide en verfraaide kerk Sainte-Croix zou in het bezit zijn van een door kruisvaarders meegebracht deeltje van het 'echte kruis'.

De kerk brandde in de 15de eeuw af
 

en werd in de l6de eeuw weer opgebouwd. Zij heeft nog steeds een romaanse toren. Aan de westgevel een renaissanceportaal, aan de noordzijde een laatgotisch portaal. De doopkapel, links van de ingang, bevat een gebeeldhouwd doop bekken. Een mooi Lodewijk-V- hek in het 16de-eeuwse koor. Dubbele omgang.

Hótel-Dieu
 

Het voormalige paleis uit de 11de en de 12de eeuw is ingrijpend gerestaureerd, maar beschikt nog over oude bestanddelen. De kelders staan met een net van ondergrondse gangen in verbinding.

Ancien couvent des Cordeliers:
 

van het voormalige, door Thibaud IV, de 'zanger' en graaf van Champagne, in 1248 gestichte klooster zijn twee galerijen van de kruisgang (14de, 15de eeuw), de gotisch overwelfde kapittelzaal en een kapel bewaard gebleven.
De benedenstad is bezaaid met oude paleizen.

Omgeving
 

Saint-Loup-de-Naud, 8 km ten zuidwesten van Provins:
het schilderachtige, op een vooruitspringend gedeelte gelegen dorp laat in zijn kerk de ontwikkeling zien van het romaans naar het voeggotisch. Onder de voorhal een zeer opvallend portaal uit het begin van de gotiek dat herinnert aan het Koningsportaal van Chartres, een tronende Christus en de evangelisten­symbolen in het timpaan; Maria en de apostelen op de latei; de heilige Loup op de middenstijl; figuren in de schuine dagkanten. In de rechter­absidiool een Mariafiguur uit de 14de eeuw. Een bijzondere doopvont uit de 12de eeuw.

Nogent-sur-Seine, 11 km ten zuidoosten van Provins: kerk uit de 15de, 16de eeuw.

Provins Office de Tourisme
-
 

Chemin de Villecran - BP 44 - 77 482 PROVINS - Tél. : (+33) (0)1 64 60 26 26 - Fax : (+33) (0)1 64 60 11 97 - www.provins.net - info@provins.net

Département Seine et Marne
   
Office de Tourisme: 11, rue Royale  -  77300   FONTAINEBLEAU  -  Tel: 33 (0) 1 60 39 60 39   -  Fax: 33 (0) 1 60 39 60 40  -   E-mail: mdt@tourisme77.net

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets