LE PUY-EN-VELAY, hoofdstad van het departement Haute-Loire aan de Borne. Le Puy is niet alleen een stad, maar ook een landschap - en wel een van de opvallendste in Frankrijk. Uit de brede door hoge plateaus omgeven vlakt; van Limagne steken steile, door erosie gebeeldhouwde vulkaanrotsen omhoog.
Naar overzicht regio Auvergne.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

De stad biedt een wonderlijke aanblik, met haar rode, zich tegen de rotsen aanvlijende pannen­daken en het reusachtige, pompeuze Mariabeeld als bekroning. De al in de 12de eeuw vanwege de geneeskrachtige werking van een 'koortssteen' beroemde stad nam in betekenis toe toen Lodewijk de Heilige in 1254 de zwarte madonna, waarschijnlijk van een kruistocht, meebracht.
Duizenden pelgrims bezochten de stad
 

- tussenstation op de weg naar Compostela ­om het beeld te bewonderen dat in de prachtige, oriëntaliserende kathedraal staat.
De stad heeft haar roem eveneens te danken
aan het mooie kantkloswerk, reeds vanaf de 15de eeuw bekend. Vooral in de 17de eeuw ontwikkelde deze industrie zich. Ongeveer 70000 boerinnen uit de Velay knoopten toen draden op kussens tot kant. Enige kantfabrieken (machinaal) getuigen nog van deze traditie.

Kathedraal Notre-Dame Zie: https://www.google.nl/search?q=cathedral+le-puy-en-
 

Dit gebouw uit de 11de en de 12de eeuw blijft ondanks de beschadigingen een van de mooiste en origineelste in het zuiden van Frankrijk. Het duidelijk door het oosten beïnvloede gebouw staat op een rots en werd in drie etappen opgericht: de op de rots rustende delen tegen het einde van de 11de eeuw, de derde en de vierde travee in het midden van de 12de eeuw, de laatste, op pijlers staande, traveeën tegen het einde van de 12de eeuw.
De westelijke façade
verheft zich boven een grote trap; het polychrome muurwerk heeft vijf rijen arcaden boven elkaar. De trap zet zich onder de voorhal voort. Ter hoogte van de tweede travee sluiten twee Romaanse deuren (houtsnijwerk) twee zijkapellen af. De trap eindigt met een portaal waarin zich de Porte Dorée bevindt. Vanaf dat punt leidden vroeger 18 treden naar het midden van het schip tot vóór het hoofdaltaar, vandaar het gezegde: 'Men treedt bij de navel binnen en gaat er bij de oren weer uit'. Vóór de Porte Dorée, daar waar met de bouw van de kathedraal begonnen werd, staat de Pierre aux Fièvres.

De kathedraal bestaat uit een schip,
 

waarvan de zes traveeën elk met een achthoekige koepel zijn afgedekt, zijbeuken met kruisgewelven, een transept en een recht gesloten koor. De mooie preekstoel dateert uit de 18de eeuw.  Op het altaar bevindt zich een kopie van de beroemde zwarte madonna, het origineel is in 1794 door revolutionairen verbrand.
De fresco's in de twee kapellen
onder de noordelijke galerij zijn De heilige vrouwen aan het graf, midden 12de eeuw, en Het martelaarschap van de heilige Catharina van Alexandrië, midden 13de eeuw. Op de galerij wand van de noordelijke transeptarm bevindt zich een meer dan levensgrote, in harmonische kleuren geschilderde Michaëls­figuur. In de relikwiekapel, noordelijke zijbeuk, derde travee, beeldt een prachtig fresco de Vrije Kunsten uit, einde 15de eeuw.

Onder de kostbaarheden in de schatkamer
 

bevinden zich een Christuskop, koperdrijfwerk, een reliekschrijn, goudsmeedkunst, een pietà uit de 15de eeuw en de interessante Theodulfusbijbel, 9de eeuw, gemaakt door monniken uit Saint- Benoît-sur-Loire.
De 56 m hoge campanile
bestaat uit zeven telkens terugspringende verdiepingen, die bovendien verschillend behandeld zijn.

De fraaie Romaanse Porche du For
 

aan de zuidzijde van het koor dateert uit de 12de eeuw en bezit het oudste gotische gewelf van de streek. De Arabische invloed blijkt uit het honingraatpatroon op de zuilen en de typische opengewerkte bogen.
De Porche­Saint-Jean
staat via een Romaans portaal met het noordelijke transept in verbinding en leidt naar het baptisterium Saint-Jean: een schip van twee traveeën en een apsis met vijf nissen, versierd met Gallo-Romeinse zuilen.

De kruisgang,
 

een prachtig werk uit verschillende perioden, met zijn polychrome arcaden en ruitmozaïek in rood, okerkleurig, wit en zwart, illustreert de invloed van Arabisch Spanje. De booggalerijen, in een rechthoek opgesteld, vijf aan de noord- en zuidkant en tien aan de twee andere zijden, rusten op fraaie, door vier zuilen omgeven pijlers. De vele motieven op de kapitelen en het lijstwerk vormen een rijk geschakeerd repertoire. Een heel mooi Romaanse hek sluit de doorgang naar de kathedraal af.
De Chapelle des marts,
de voormalige kapittelzaal, diende vanaf de l4de eeuw als dodenkapel. Een grote wandschildering stelt de kruisiging voor, 13de eeuw.
Een elegante l7de-eeuwse deur vormt de toegang tot de Chapelle des Pénitents. Boven de eenbeukige ruimte bevindt zich een beschilderd cassettenplafond. Talrijke schilderstukken van regionale kunstenaars en vele processievoorwerpen.

Saint-Laurent
 

Deze voormalige kapel, 14de, 15de eeuw, van een dominicanenklooster heeft een breed schip en een vijfzijdige apsis met smalle vensters. Onder de liggende figuur van Du Guesclin, koor, bevinden zich de ingewanden van deze in 1380 gestorven opperstalmeester. De kapittelzaal ten noorden van de kerk is afgedekt met een op twee pijlers rustend gotisch gewelf.

Chapelle Saint-Michel d'Aiguilhe 
Het op een 80 m hoge vulkaankegel opgerichte gebouw steekt hoog boven de stad uit. Bovenaan bij de trap, uitgehouwen in de rotsen, bevindt zich een Romaanse poort. Vanaf dit punt leidt een weg om de kerk. De oriëntaalse invloed is herkenbaar aan het portaal, met zijn grote gelobde boog. Twee sirenen versieren de latei.
In het hogere gedeelte van de façade,
voorzien van mozaïek, bevinden zich vijf bogen. Rondom het oratorium uit de I0de eeuw liggen de andere ruimten en onderdelen gegroepeerd: schip, kooromgang, façade en toren. De iets lager gelegen octogonale Chapelle Saint-Clair vertoont aan de buitenzijde de in de Velay gebruikelijke boog- en ruit­versiering.

Musée Crazatier
 

Het veelomvattende provinciale museum beschikt over een collectie bouwfragmenten en oude schilderkunst. Bovendien is een ruimte ingericht voor de lokale geschiedenis van het kantklossen (I6de tot 20ste eeuw).

Oude huizen
 

In de straat die van de Tour Pannessac uitgaat liggen mooie huizen uit de l5de, l6de en 17de eeuw. In het smalle steegje Rue du Chamarlenc (nr. 16) staat de Demeure des Carnards (17 de eeuw), trefpunt van een gezelligheidsvereniging van Le Puy; men ziet er twee koppen met horens en dwaze opschriften.

Office de Tourisme:
 

43000 LE PUY-EN-VELAY , tél. 04.71.09.38.41, télécopie : 04.71.05.22.62,  -  Ville fleurie 3 fleurs.  - 
E-mail: info@ot-lepuyenvelay.fr   -  Internet: http://www.ot-lepuyenvelay.fr   
Kijk zeker eens naar "Histoire et Patrimonie".  -  http://www.mairie-le-puy-en-velay.fr/ Ga ook eens naar de stads site en dan naar "Tourisme et Patrimonie".  -  http://www.chateau-lafayette.com/ is een museum.

Departement Haute-Loire    
Ligt in  het oosten van het Massif Central met als  hoofdstad Le Puy. In het zuiden, gekenmerkt door het bergachtige landschap dat diep wordt ingesneden door de Allier en de  Loire.  - 
E-mail : cdt@mididelauvergne.com U kunt hier brochures bestellen.

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties
online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets