QUIMPER, ligt in departement Finistère. Reeds aan het einde van de 5de eeuw was Quimper de hoofdstad van het toenmalige graafschap Cornouaille. Nu is het de prefectuur van het departement Finistère. De Steir en de Odet komen hier bij elkaar en dragen bij tot het aardige stadsbeeld.
Naar overzicht  regio Bretagne. 
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Quimper beschikt in het oude stadsdeel over veel huizen met uitkragende vakwerk- en met leisteen beklede gevels, Rue Kéréon en Rue Guéodet.

Kathedraal Saint-Corentin.
Afbeeldingen van cathedrale saint corentin quimper 
Deze eigenaardige kerk uit de 13de eeuw werd in de 15de eeuw voltooid en is gewijd aan de eerste bisschop van Cornouaille.
Merkwaardig is de asverschuiving

van het koor ten opzichte van het schip. Men heeft vele redenen geopperd voor deze bouwkundige afwijking: moeilijkheden die tijdens de bouw zouden kunnen zijn opgetreden; de wens een oude, nog bestaande kapel in het godshuis te integreren; misschien ook de gedachte hiermee Christus gebogen hoofd aan het kruis te symboliseren.
De kathedraal heeft hoge torens met spitsen,
die er pas in 1856 in Bretonse stijl opgezet zijn, een rijk versierd portaal aan de westgevel, prachtige vensters uit de 15de eeuw, een orgelkast uit de 18de eeuw, beelden en retabels uit verschillende perioden en een kansel met panelen die het leven van de heilige Corentin uitbeelden, 1679.

Bretons Museum
 

Het voormalige bisschoppelijke paleis, 16de tot 18de eeuw,  ligt direct naast de kerk en is te bereiken via een aardige wenteltrap uit de 16de eeuw. Er bevindt zich een interessant museum met archeologische, geschiedkundige en etnologische informatie, met Gallo-Romeinse vondsten uit de omgeving, alsmede oude meubelen, beelden, houten panelen, oude klederdrachten en faience uit Quimper.

Musée des Beaux Arts
 

Ten noordwesten van de kathedraal vindt men het Stadhuis. In een gedeelte van het gebouw is een belangrijke schilderijenverzameling van Vlaamse, Italiaanse en Franse meesterwerken ondergebracht: schilderijen uit de 16de/17de eeuw van Carracci, Rubens, Jordaens, en uit de 18de/19de  eeuw van Boucher, Fragonard, Oudry, Corot, Chassériau en Boudin;
bovendien werken van
Émile Bernard, Maurice Denis, Paul Sérusier, Meyer de Haan en Maxime Maufra, School van Pont-Aven
Een aparte zaal is gewijd aan de in Quimper geboren dichter Max Jacob, 1876-1944.

Kerk Notre-Dame-de-Locmaria
 

Aan de linkeroever van de Odet leiden prachtige lanen naar het voormalige Gallo-Romeinse dorp Locmaria, dat in de 9de eeuw een abdij bezat. Hiervan zijn echter behalve de mooie kerk nog slechts enkele fragmenten, binnenhoven vierkante toren, l2de eeuw,  bewaard. De kerk rust op pijlers, waarschijnlijk uit het begin van de 11de eeuw, en heeft een voorhal uit de 15de eeuw.Omgeving
Chapelle de Kerdévot
, 9 km ten oosten van Quimper:  

deze charmante kapel dateert uit de 15de eeuw. Een van de mooie retabels in het schip is door een Vlaamse kunstenaar in de 15de eeuw gemaakt. Het geeft op interessante wijze het leven van Maria weer. Naast de kapel is een Calvarieberg met flamboyante nissen te zien, 16de eeuw.

Quilinen, 11 km ten noorden van Quimper:  

het plaatsje loont een bezoek alleen al vanwege zijn opvallende Calvarieberg uit 1550. De sterk verticale compositie bestaat uit twee boven elkaar geplaatste driehoekige sokkels, bekroond door het kruis. Aan de achterzijde de Opstanding van Christus.
Op het platform staan de apostelen
met hun attributen. Het kunstwerk wordt gedragen door consoles met engelkopjes. De kapel dateert uit de 15de eeuwen beschikt over een elegante toren met spitsen. Aan het zuidportaal een indrukwekkende madonna, omgeven door engelen. In het interieur bevinden zich enkele oude beelden.

Saint-Venec, 16 km ten noorden van Quimper:
 

dit dorpje heeft een Calvarieberg die te vergelijken is met de groep in Quilinen. De piramidevormige compositie is hier echter minder uitgewerkt. Ernaast staat een kleine gotische kapel met beelden uit de 15de en de 16de eeuw.
Opvallend is
een polychrome beeldengroep in steen, voorstellende de heilige Gwenn met drie borsten en omringd door haar drie zoons Guénolé, Jacut en Venec.

Guengat, 15 km ten noordwesten van Quimper:
 

het parochiegebied bestaat uit heilige bronnen, een knekelhuis, 1557, een eenvoudige Calvarieberg met een piëta en een mooie gotische kerk uit de 15de en de 16de eeuw.
Prachtige vensters
verlichten het koor van de kerk. Zij stellen het lijden, de kruisiging, de graflegging en de opstanding van Christus voor.
Office de Tourisme
,
Place de la Résistance, 29000 QUIMPER   -  tél. 02.98.53.04.05 - télécopie : 02.98.53.31.33 

Departement
Finistère 

Office de Tourisme: 11, rue Théodore Le Hars  BP 141
9  -  29104   QUIMPER Cedex   -  Tel: 33 (0) 2 98 76 24 77   Fax: 33 (0) 2 98 52 19 19   

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via
Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets