RENNES, in de stad stromen de Ille en de Vilaine samen. Rennes werd een verkeersknooppunt en een cultureel en industrieel centrum. Voornamelijk handel en bestuur hebben zich in de hoofdstad van Bretagne gevestigd.
Departement lIlle et Vilaine. Naar overzicht
regio Bretagne.  
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog
deed de plaats tot een grote, moderne stad uitgroeien. Rennes werd door een Keltische stam gesticht en in de middeleeuwen tot een vesting uitgebreid. De hertogen van Bretagne lieten zich hier kronen.
Het parlement van Bretagne,
dat zich verzette tegen de absolute monarchie, had hier zijn zetel. Het was in 1551 gesticht en zetelde vanaf 1561 in Rennes. Het parlement verdedigde met succes de rechten van stad en provincie die Bretagne in het verdrag van 1532 waren toegestaan. Dezelfde rechten probeerde het te beschermen tegenover de Wetgevende Vergadering, die in de jaren 1789 tot 1791 nieuwe decreten had uitgevaardigd.

Geschiedenis
 

Van de grote geschiedenis van de stad Rennes is slechts weinig in gebouwde vorm bewaard gebleven. Een afschuwelijke brand, die zes dagen duurde, verwoestte in 1720 het grootste gedeelte van de binnenstad. Meer dan 100 mensen vielen toen ten offer aan de vlammen en bijna 900 huizen werden verwoest.
De architecten Robelin en Jacques Gabriel
leverden de plannen voor de wederopbouw. Rondom de Place du Palais, Place de la Mairie en Place de la République ontstonden kaarsrechte straten met woonhuizen en panden waarvan de gevels symmetrisch zijn ontworpen. Ze zijn voorzien van arcaden en dakvensters in de stijl van Mansart. In de directe omgeving bevinden zich nog enkele oude steegjes die door de vlammen gespaard bleven, met fraaie vakwerkhuizen uit de 16de en 17de eeuw.

Rennes, paleis van JustitiePaleis van Justitie, afb. links boven 

Tussen 1618 en 1655 gebouwd als zetel van het Bretonse parlement, volgens ontwerpen van Salomon de Brosse, de architect van het Palais du Luxembourg in Parijs. In de 18de eeuw werd de façade door Jacques Gabriel verbouwd: de monumentale trap op de binnenplaats werd vervangen door een Ionische porticus.
Prachtige 17de-eeuwse inrichting, Jouvenet, Coypel, Errard;
zeer bezienswaardig is de grote zaal met een beschilderd cassetteplafond, vergulde lambriseringen en elegante loggia's; ook de moderne gobelins, begin 20ste eeuw, met onderwerpen uit de Bretonse geschiedenis zijn zeer de moeite waard.

Stadhuis en theater
 

Beide gebouwen liggen aan de Place de la Mairie. Het Stadhuis is een van de mooiste gebouwen uit de periode na de wederopbouw van 1720. Het werd door Gabriel ontworpen, 1734-1744, heeft een enigszins barokke façade en een aardig torentje met bolvormige koepel. In de grote nis in het midden van de gevel stond voor de Revolutie een groep bronzen beelden die koning Lodewijk XV omgeven door allegorische figuren, voorstelde.
In 1911 richtte men op deze plaats, enigszins provocerend,
een beeldengroep op die de vereniging van Bretagne met Frankrijk moest symboliseren. Met dit kunstwerk ging het niet veel beter dan met zijn voorganger: het werd in 1932 door autonomen opgeblazen.
Het theater
is een gebouw uit de 19de eeuw. Het beschikt over een moderne plafondschildering uit 1913 die gewijd is aan de Bretonse dans.

Kathedraal Saint-Pierre
 

Een zeer vaak beschadigde, in de 19de eeuw bijna geheel nieuw opgebouwde kerk met rijke interieurdecoraties, 1880. In een van de zijkapellen aan de rechterkant staat een heel mooi retabel uit de Vlaamse School, 16de eeuw, dat het leven van de moeder Gods uitbeeldt.

Basiliek Saint-Sauveur
 

Direct in de omgeving van de kathedraal gelegen; in de 17de en 18de eeuw gebouwd, met een charmant torentje op de kruising en een mooie façade. In het interieur een zeer fraaie preekstoel, die in 1781 door een plaatselijke kunstsmid werd gemaakt. Een groot verguld baldakijn tooit het hoogaltaar.

Saint-Germain
 

Een laatgotisch gebouw uit de 15de en de 16de eeuw, dat opent naar het schip met een dubbel portaal. De kerk beschikt over een preekstoel uit de 16de en een orgelkast uit de 18de eeuw. De vensters dateren uit de 16de eeuw, maar er zijn ook moderne glazen van Max Ingrand.

Notre-Dame
 

Voormalige abdijkerk, gewijd aan de bisschop en schutspatroon van Rennes, Saint-Melaine. De kerk stamt uit de 14de en de 17de eeuw, maar er zijn nog 11de-eeuwse onderdelen aan het schip en het transept te herkennen. In de 19de eeuw werd de toren verhoogd met een achthoekige opzet. In de tegen de kerk aangebouwde abdij vindt men een bezienswaardige kloostergang.

Église des Toussaints
 

Deze kerk, 1624 tot 1651, ligt aan de andere oever van de Vilaine en behoorde vroeger tot een jezuïetencollege. Zij vertegenwoordigt de stijl van de contrareformatie. Op het hoofdaltaar een interessant retabel, 17de eeuw, van marmer en tufsteen, gedeeltelijk verguld, met een opvallende geschilderde madonnafiguur.

Palais Saint-Gearges
 

Dit voorname gebouw is in een strenge, onversierde classicistische stijl opgetrokken. Het was oorspronkelijk bestemd voor benedictijnse monniken van adellijke afkomst, 1670. De lange gevel is aan beide zijden afgesloten met een hoekpaviljoen en beschikt over een lange booggalerij. In de arcaden staat de naam van de non gegraveerd die dit paleis in de 17de eeuw weer liet opbouwen: Magdelaine de la Fayette.Rennes, Musée des Beaux Arts, Georges de La Tour, De pasgeborene, ca. 1630Palais des Musées  

Dit gebouw aan de  Quai Émile-Zola herbergt twee grote musea. Op de begane grond bevindt zich het Musée de Bretagne. Het is een afspiegeling van de Bretonse geschiedenis en volkskunst, een mooie collectie meubelen en nationale klederdrachten, en toont een overzicht van de huidige economische en maatschappelijke problemen van Bretagne. Op de eerste verdieping is het
Musée des Beaux Arts
ondergebracht. Dit museum beschikt over een opvallende schilderijenverzameling
uit verschillende perioden: Tintoretto, Veronese, Jordaens, Christus aan het kruis, Louis Le Nain, De maagd met het wijnglas, Le Guerchin, Carracci, De rust op de vlucht naar Egypte, Rembrandt, Het toilet van Bathseba, Champaigne, Rubens, De tijger- en leeuwejacht, Chardin, Georges de La Tour, De pasgeborene, ca. 1630, Paul Gauguin, Stilleven; voorts werken uit de

School van Pont-Aven,
 

Émile Bernard, Verkade, Sérusier, een aanzienlijke verzameling impressionisten, Jongkind, Boudin, Caillebotte, Sisley; moderne schilderijen, Utrillo, De Vlaminck, Delaunay en Picasso, alsmede een uitstekende verzameling tekeningen, Vouet, Puget, Watteau, Botticelli, Leonardo da Vinci, Dürer en Rembrandt.
Enige vitrines zijn gereserveerd voor Franse keramiek van de 17de tot de 19de eeuwen voor Egyptische, Griekse en Etruskische oudheden.

Rennes, Hotel de Blossac, wenteltrap!Hôtel de Blossac 
Dit aristocratische huis ligt in de buurt van de kathedraal, Rue du Chapitre 6, en bleef bij de grote brand gespaard. Het diende de gouverneurs van Bretagne als residentie. De vestibule van dit 18de-eeuwse huis is omgeven met booggalerijen; er bevindt zich een mooie stenen trap met een fraaie ijzeren leuning, zie afb..

Maison de Du Guesclin
 

In dit prachtige gebouw moet Bertrand du Guesclin vertoefd hebben. Het is echter waarschijnlijk dat het huis pas later ontstaan is. Het dateert uit de 16de eeuwen heeft een opvallende vakwerkgevel met gebeeldhouwde colonnetten en kroonlijsten.

 

Omgeving 
Les Iffs, 26 km ten noordwesten van Rennes:
de kerk uit de 14de en de 15de eeuw verdient de aandacht. Er is vóór de westelijke ingang een reusachtig portaal in flamboyante stijl. In het koor bevindt zich een hoogaltaar uit de 17de eeuw. Er zijn prachtige vensters uit de 16de eeuw; houtsnijwerk, een wijwatervat en een doopvont uit de 15de eeuw.
Kasteel van Montmuran, 1 km van Les Iffs:
twee zware torens zijn van de voormalige vesting uit de 12de eeuw overgebleven. Het woongedeelte van het op de plaats van de vesting gebouwde kasteel is van jongere datum , en verbindt de torens met het poortgebouw, voorzien van een ophaalbrug.
In de laatgotische kapel zijn in een venster scènes uit het leven van de latere oppermaarschalk Du Guesclin te zien. Hij werd hier in 1354 tot ridder geslagen.
  Office de Tourisme 11, rue Saint-Yves  -  CS 26410  -  35064   RENNES Cedex -  Tel: 33 (0) 2 99 67 11 11   Fax: 33 (0) 2 99 67 11 10  -  E-mail: infos@tourisme-rennes.com
  
Departement Ille- et-Vilaine
Departement Ille et Vilaine  (35) 
Comité du Tourisme de Haute Bretagne / Ille-et-Vilaine
Up to 15th June 2000, all those involved in the tourist sector in Ille-et-Vilaine, working jointly with the Tourist Board and the Credit Agricole bank, will treat you as privileged guests thanks to the free eQuinoxe pass.
Office de Tourisme: 4, rue Jean Jaurès  B.P. 60149  -  35101   RENNES Cedex 3  -  Tel: 33 (0) 2 99 78 47 47   Fax: 33 (0) 2 99 78 33 24   -  E-mail: tourisme35-cdt@wanadoo.fr


** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets