ROCAMADOUR, ligt in het departement Lot. Tegen de 120 meter hoog oprijzende rotswand van Alzou vlijt zich een Mariakapel. De bedevaart naar de zwarte madonna was in de Middeleeuwen zeer beroemd.
Naar overzicht
regio Midi-Pyrénées. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
 
   

Eens waren het de pelgrims naar Compostela, op hoogtijdagen wel zo'n 30.000,  die hun kampementen opzetten aan de oevers van de rivier. Nu zijn het vooral Lourdes-gangers, die hier een pleisterplaats maken.

Omgeving RocamadourBedevaartstocht als boetedoening. Afb. Basiliek in La Salette.:  Omgeving Rocamadour. Foto's: Henk Griffioen, Assen 
In de Middeleeuwen kwamen veel bedevaartgangers echter niet op eigen aansporing hierheen; de bedevaarttocht was hen opgelegd als boetedoening. Deze praktijk van kerkelijk recht heeft zich ontwikkeld sedert de tijd van de Karolingers en veranderde sinds de 13e eeuw vooral in Holland in straffen opgelegd door wereldse rechtbanken. Daarvan getuigt de grote trap die van het dorp leidt naar het heiligdom. 

Chapelle de Notre-Dame. Afbeeldingen:
van chapelle notre dame rocamadour 
Deze is  uitgehouwen in de rots en daar staat het beeld van de Zwarte Madonna. Het beeld is uit de 12de eeuw. Er boven hangt een klok uit de 9de eeuw, die naar beweerd wordt uit zichzelf slaat om een wonder aan te kondigen. Een trap links van de kapel gaat naar een 12de eeuwse crypte met de tombe van St. Amadour. Boven de kapel kan men verder naar de kruiswegstaties of naar de muren van het vroegere fort.
Harenkleed
De boeteganger moest bij aankomst in Rocamadour een harenkleed aantrekken met kettingen aan hals en armen. Vervolgens moest hij op zijn knieën de trap omhoog naar een schandpaal. Voor het altaar van de kapel smeekte hij om vergiffenis. Daarboven kreeg hij een verklaring als ware het een kwitantie. Vervolgens kreeg hij het loden pelgrimsteken.

Beroemde bedevaartsgangers
 
Tot de beroemdste bedevaartgangers rekenen zich beroemde heiligen, zoals Bernhard van Clairvaux (1090-1153), Dominicus van Caleruega (1172-1221) en koning Lodewijk IX (1214-1270). Volgens een getuigenis bezocht Raimundus Lullus (1230-1315) eveneens Rocamadour. In 1534 bevestigde de zeevaarder Jacques Cartier op weg naar Canada het vaandel van de madonna van Rocamadour aan de mast van zijn zeilschip als bescherming tegen noodweer.

Tollenaar Zachéus
 
De oorsprong van de bedevaart voert terug tot een legende in oerchristelijke tijd. De tollenaar Zachéus, echtgenoot van St. Veronica,  die later de naam Amator aannam, zou na de dood van Christus als kluizenaar van Jericho naar Gallië zijn gekomen en samen met de heilige Martial het heiligdom hebben gesticht. Hij zou zelf het Mariabeeld uit een boomstam hebben gebeeldhouwd.
In werkelijkheid zou het gratiebeeld
met de op een troon zittende Moeder Gods met het frontaal, niet axiaal op haar knie zittend kind uit het begin van de 12e eeuw dateren. Deze datering past bij de rond 1120 verbreide roem van het genadeoord. De beeldengroep staat sedert 1948 zonder ornaat in een binnenin donkere kapel op het hoogaltaar en wordt door brandende hanglampen omgeven.

Heilige Amadour
 
Toen in 1166 een onbeheerd lijk werd gevonden in een oud graf op de drempel van de Mariakapel, gebeurden daar wonderen. Men geloofde de legendarische kluizenaar van Rocamadour gevonden te hebben. Vervolgens ontbrandde er een strijd tussen de abdijen van Marcilhac en Tulle over de inkomsten van de kapel. In de Frans-Engelse oorlog werd het gebouw verwoest. De protestantse hoofdman Bessonies sloeg het lijk van de legendarische heilige stuk.
Het gratiebeeld en een in de kapel opgehangen klok,
die volgens de legende uit zichzelf ging luiden ter aankondiging van wonderen, bleven gespaard. De huidige kapel is een gebouw uit de 19e eeuw. In een muurschildering in de zijkapel bevindt zich nog een bedevaartlegende. Het gaat daarbij om de votiefgeschenken van de beroemde neef van Karel de Grote, Roland genaamd, die hier zijn zwaard Durandal aan de Moeder Gods opdroeg.

Een ijzeren afbeelding
 
bevindt zich bij het hoofdportaal van de kerk in een kloof in de rotswand. Daaronder ligt een gotisch houten beeld van de Heilige Amadour.

Office de Tourisme

L'Hospitalet , tél. 05.65.33.22.00, télécopie : 05.65.33.22.01,  -  Email : rocamadour@wanadoo.fr  - 
Site internet : http://www.rocamadour.com  -  Foto's: Henk Griffioen, Assen

Omgeving RocamadourOmgeving 
Ten oosten van Rocamadour liggen de grotten van Gouffre de Padirac aan de D673. Een scheur, 100 meter breed en 246 meter diep voert naar de grotten die tot 15 km diepte doorlopen.
Er zijn liften, trappen en platbodems die u over een onderaardse rivier varen door verlichte grotten.
Office de Tourisme
Communes de Lavergne, Mayrinhac-Lentour, Miers, Padirac, Rignac et Thégra, distantes de 3 à 8 km, Padirac-Village , tél. 05.65.33.47.17, télécopie : 05.65.33.47.18 .

** Uw accommodatie in Frankrijk  

kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets