SAINT-DENIS, deze basiliek ligt in het departement Seine-Saint-Denis. Werd door paus Clemens I als missionaris naar Gallië gestuurd, werd tegen het einde van de 3de eeuw op Montmartre onthoofd. Hij nam zijn hoofd in zijn handen en begaf zich onder vroom gezang naar Saint-Denis, de plaats die hij had uitverkoren als laatste rustplaats.
Naar overzicht  regio Ile de France.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    
 

Parijs, Saint-Denis, voormalige benedictijner abdijkerk. Gevel, voor 1140Heilige Dionysius 
 Boven het graf van de martelaar werd een kleine kapel opgericht. Zo is volgens de legende de abdij van Saint-Denis ontstaan. Opgravingen toonden aan dat er reeds in de 5de eeuw een Merovingische ,kerk stond. In de 7de eeuw stichtten vereerders van de Heilige Dionysius een abdij volgens de benedictijnse orderegels. Koning Dagobert 1, een van de eerste mecenassen van het klooster, werd hier begraven, gevolgd door een stoet van Franse koningen en koninginnen, tot aan Lodewijk XVII, die hier uit vrees voor het opgehitste gepeupel stiekem in het holst van de nacht begraven werd.

Bedevaartsoord
 

In de eerste helft van de 12de eeuw was Saint-Denis als bedevaartsoord en laatste rustplaats van de Franse monarchie reeds zo belangrijk geworden, dat de abdijkerk de stroom van pelgrims op de feestdagen niet langer kon verwerken. Abt Suger, de legendarische bouwmeester en een van de belangrijkste steunpilaren voor de pas weer sterker geworden Franse monarchie, besloot tot de nieuwbouw van een kerk, die alle vroegere kerken moest overtreffen in schoonheid en rijkdom.

Abt Suger
 

Aanvankelijk slechts als vergroting van de Karolingische kerk die hier eerst gestaan had, ontstond tussen 1136 en 1140 het twee jukken diepe west massief met de façade met de twee torens, die tot op heden onvoltooid gebleven is. In juni 1140 onderbrak Suger het werk aan de westelijke bouw en gaf hij opdracht tot de bouw van het koor, dat op 11 juni 1144 gewijd werd en als de eigenlijke geboorteplaats van de gotiek beschouwd wordt.
Over de architect van dit werk,
dat de maatstaven voor de sacrale architectuur opnieuw bepaalde, is niets bekend. De schepping van de gotiek die zich van hier uit over heel Europa verbreidde, wordt vaak aan de geniale en visionaire abt Suger toegeschreven. Zijn voorstellingen van de heiligende kracht van het licht verwezenlijkte hij in dit koor, dat in zijn luchtigheid en elegantie voorbeeldig werd voor de gehele Noord-Franse gotiek.

Skeletstructuur 

De nieuwe bouwwijze met haar skeletstructuur maakte het mogelijk om af te zien van draagwanden en die te vervangen door hoge vensters waarvan het licht de kostbare inrichting van de kerk deed glanzen. Een dubbele zuilenrij draagt het kruisribbengewelf, dat het koor en de straalkapellen overdekt.
Omdat de kooromgang en de kapellen
zonder draagwanden in elkaar overgaan, werd hier een tot dusverre ongekend harmonisch en luchtig interieur gecreëerd. Niet alleen het koor, maar ook de westfaçade met haar heldere verticale geleding en haar rijke plastiek zetten nieuwe accenten in de kerkelijke bouwkunst.

Parijs, Saint-Denis, kooromgang, Signum Tau uit het verwoeste Passievenster, 1140-1144Sculpturen en de glasschilderingen 

Hier van zijn er uit de tijd van Suger maar weinig bewaard gebleven. Wel bewaard bleven de voorstelling van het Laatste Oordeel in het timpaan van het middenportaal en de wijze en de dwaze maagden als symbolen van de geredden en de verdoemden.

Office de tourisme
: 1, rue de la République  -  93200   SAINT-DENIS  -  Tel: 33 (0) 1 55 87 08 70   -  Fax: 33 (0) 1 48 20 24 11 - E-mail: accueil@stdenis-tourisme.com

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets