SAINT MALO. Op een rots aan de monding van de Rance gelegen, is Saint-Malo slechts door een smalle straat, Le Sillon, met het vasteland verbonden. Naar overzicht  regio Bretagne. Naar stedenlijst Frankrijk.
    
 

Deze buitengewone ligging drukte een stempel op zijn bewoners en zijn geschiedenis. In de 8ste eeuw trokken de mensen van de nederzetting Aleth, Saint-Servan, naar het eiland. Zij waren in de 6de eeuw door de uit Wales afkomstige monnik Malo gechristianiseerd. Vluchtend voor de Franken en later de Noormannen, vestigden zij zich op het huidige eiland Saint-Malo, dat beter te verdedigen was dan Aleth.

De stad erkende spoedig alleen nog de lokale machthebbers 

en besloot zichzelf en haar privileges te verdedigen, hetgeen tot in de 18de eeuw is gelukt. Zij weerstond Franse en Engelse overheersers en zelfs de ambities van de hertogen: toen Anne van Bretagne eigenmachtig het kasteel wilde versterken, kwam men in opstand.
Aan het eind van de 16de eeuw werd het kasteel,
ten gevolge van de Ligaoorlogen, beleend en werd de stad vier jaar lang een onafhankelijke republiek.

Door de ontdekkingsreizen

van Jacques Cartier, 1491-1557, in New­foundland en het gebied van de St.­Lawrencerivier kwam Saint-Malo tot grote bloei. Beschermd door de machtige versterkingen, bouwden kooplui en reders er voorname stadshuizen en woonden zij tijdens de zomer op luxueuze buitens. Om de vijandelijke handel, met name door de Engelsen, schade toe te brengen werden schepen met zeerovers bemand die onder bevel stonden van moedige stadsbewoners.
Zij kregen van de koning zgn. 'lettres de course' mee
die hun toestonden oorlogs- of handelschepen aan te vallen zonder als piraten te worden behandeld. Eeuwenlang kon Saint-Malo niet overwonnen worden. In de laatste wereldoorlog werd het echter binnen enkele dagen verwoest. In augustus 1944 viel driekwart van de stad in puin. Het grootste deel van de verdedigingswallen bleef evenwel gespaard. Door de bewonderswaardige wederopbouwprojecten kon de trotse stad in oude glorie worden hersteld.

Het kasteel

Door de poort Saint-Vincent bereikt men de Place Chateaubriand, met het hertogelijke, later koninklijke slot. Het is een mooi, versterkt complex uit de 15de eeuw, waaraan in de 17de eeuw de galerij met vier massieve torens werd toegevoegd. De kleine, in ca. 1395 gebouwde donjon behoorde tot de verdedigingswallen. Direct daarnaast staat de beroemde toren
Quiquengrogne of: Quic-en-Groigne,
die in opdracht van hertogin Anne werd gebouwd en waarin een klein wassenbeeldenmuseum met beroemdheden uit Saint­Malo is ondergebracht. In de grote donjon herinnert het

Musée municipal  

aan beroemde personen: Cartier, Duguay-Trouin, La Bourdonnais, Surcouf, Chateaubriand, Lamennais, aan de stads geschiedenis en de rol van de zeelui van Saint-Malo.

Saint-Malo, verdedigigswerkenVerdedigingswerken

Vaak verbouwd en voor een groot deel aan het begin van de 18de eeuw volgens ontwerp van Vauban voltooid, dateren de oudste stukken van de majestueuze wallen van Saint-Malo uit de 12de eeuw, Petits Murs, tussen de Bastion de Hollande, 1674, en de Tour Bidouane, 1652.
Op de bolwerken, omgeven door een klein openbaar park,
staan de beelden van Surcouf, 1903 - zijn uitgestrekte vinger wijst naar Engeland - en van Duguay- Trouin. In het zuiden staan langs de wal aan de voorhaven enkele fraaie redershuizen uit de 18de eeuw. Vanuit de weergang een mooi gezicht op rede en klippen en op de door Yauban versterkte eilandjes.

Op het Île du Grand Bé,  

dat bij eb te voet te bereiken is en waar de Kelten waarschijnlijk hun doden begraven hebben, staat het eenvoudige en eenzame grafmonument van Chateaubriand, die in 1768 in de Rue Chateaubriand, nr.3, werd geboren.Kathedraal Saint-Vincent

Deze kerk, die tussen de 12de en de 17de eeuw in verschillende stijlen werd opgetrokken, is kort geleden gerestaureerd. Sinds 1972 beschikt zij over een hoge, spitse granieten toren. Achter de façade, renaissancistisch en classicistisch, het 12de-eeuwse schip met spitsbogen en kruisgewelven.
Het diepe 13de­eeuwse koor tegen de rotswand
is voorzien van heldere glazen van Jean Le Moal. Andere vensters werden ontworpen door Max Ingrand. Behalve een wijwatervat met siermotieven, 12de eeuw, een madonna die in 1944 beschadigd werd en een doopvont uit de 18de eeuw, verdienen de grafmonumenten van Jean de Chätillon, 12de eeuw, de eerste bisschop van het eiland, en van Jacques Cartier de aan­dacht.

Saint-Servan

behoort evenals Paramé sinds 1967 tot de stad Saint-Malo. Op een rotspunt staat de mooie Tour Solidor, eigenlijk drie naast elkaar gebouwde torens, met schietgaten en kantelen. Binnen herinnert het

Musée International du Long-Cours-Cap-Hornier
 

aan de geschiedenis van de ontdekkingsreizen en de grote zeilschepen. Het dichtbij gelegen Fort-de-la­-Cité, 18de eeuw, werd in de laatste oorlog door de Duitsers tot een bastion verbouwd.

Omgeving

Talrijke luxueuze buitenplaatsen, bekend onder de naam 'Malouinières'. Deze kasteeltjes werden in de 17de en de 18de eeuw door rijke reders uit Saint-Malo gebouwd. De machtige familie Magon de la Lande bezat bijvoorbeeld Le Bosq, richting Saint-Jean-des-Guérets, La Balue, in Saint-Servan, waar de moeder van Chateaubriand woonde, Le Montmarin, Pleurtuit en La Chipaudière, dat in de buurt van Paramé werd gebouwd volgens plannen van Garanjeau en waarvoor Le Nötre de tuin ontwierp.
Het Château de Bonaban en La Gouesnière,
11 km ten zuidoosten van Paramé, in de 18de eeuw door de reder Le Fer de la Sauldre gebouwd, is opvallend door de afmetingen en de inrichting.   

Office de Tourisme
 

Esplanade St-Vincent , tél. 02.99.56.64.48, télécopie : 02.99.56.67.00,  -  Ville fleurie 4 fleurs. -   Email : OFFICE.DE.TOURISME.SAINT-MALO@wanadoo.fr,   -   Internet:  www.ville-saint-malo.fr


** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets