SARLAT-La-Caneda, departement Dordogne, Ondanks een kaarsrechte straat, die de stad geheel doorsnijdt, blijft Sarlat een van de opzienbarendste steden van Frankrijk, een openluchtmuseum van architectuur uit middeleeuwen, renaissance en 17de eeuw.
Naar overzicht regio Aquitaine.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!


 

Deze charmante stad in de Périgord heeft haar oude aanzien bewaard; Zie: Afbeeldingen van sarlat
zij vormt een waar festival van portalen, torentjes, bogen en passages. Evenals in Saint­Paul-de-Vence, in Perouges of op de Mont-Saint-Michel schijnt de tijd er lang vóór de Revolutie stil te zijn blijven staan. Toch is er volop bedrijvigheid in de stad door de markthandel en het toerisme.

Oude huizen in SarlatDe stad nam tijdens de Karolingische periode in betekenis toe,
 

kreeg in de 13de eeuw het recht van zelfbestuur en werd in 1317 bisschopszetel. Deze werd echter in de Revolutie opgeheven. De versterkte stad werd gedurende de Honderdjarige Oorlog herhaaldelijk aangevallen.
Ze kwam korte tijd onder Engels bestuur
en leed hevig onder de godsdienstoorlogen. In de 17de en de 18de eeuw bereikte Sarlat enige bloei, dank zij de kleine adel en enkele gegoede burgers. De vooruitgang stagneerde echter in de 19de eeuw, vooral vanwege haar afgelegenheid. De stad groeide niet verder, werd ook niet gemoderniseerd en behield zo alle historische gebouwen. Onder de Wet op de Sanering van augustus 1962 konden de gedeeltelijk bouwvallige wijken in oude schoonheid worden hersteld.

Sarlat is een stad
 

met veel winkels, beroemd om de ganzenlever en de truffels, specialiteiten van de Périgord. Zij beschikt over enige belangrijke gebouwen, maar haar eigenlijke bekoring ligt in het samenstel van oude panden dat men aan beide zijden van de Rue de la République aantreft.
De korte en brede Rue Bourgeoise, tegenwoordig Rue de la Liberté,
is het centrum van het oude Sarlat, samen met de naburige Place du Peyrou. Ook het westelijke deel van de stad, met de Rue  Rousseau, heeft veel van zijn oorspronkelijke karakter bewaard: oude kloosters, zoals Chapelle des Pénitents blancs, 17de eeuw; een klein museum van religieuze kunst, stadshuizen en de Tour du Guet, l5de eeuw. Met name het westelijk stadsdeel met de kathedraal en de mooie grote huizen nodigt uit tot een wandeling.

Kathedraal Saint-Sacerdos. Zie:
Afbeeldingen van cathédrale saint-sacerdos de sarlat 
De voormalige kathedraal verving in de 16de eeuw een abdijkerk waarvan de prachtige toren en enkele romaanse onderdelen bewaard zijn. Het eenvoudige portaal uit de 17 de eeuw, met middeleeuwse, beschadigde beelden, leidt naar een ruimte met kruisgewelven, die eigenlijk de functie van narthex, het portaal van de kerk, heeft.
Het interieur van de kerk
stamt voor een belangrijk deel uit de 16de eeuw: het vijfhoekige koor en de apsis dateren echter uit vroegere tijd. De Saint-Sacerdos bezit koorbanken uit de 17de eeuwen een orgelgalerij uit de 18de eeuw. De voormalige tweebeukige kapittelzaal, met kruisribgewelf uit de 14de eeuw, herbergt tegenwoordig de sacristie.

Twee schilderachtige binnenhoven
 

met toegang vanuit de rechterzijbeuk, bevinden zich op de plaats van de grote abdij, die bij Cluny hoorde. In de hof van de kanunniken staat de mooie Chapelle des Pénitents bleus, een Romaans werk uit de 12de eeuw dat in de 17de eeuw door een broederschap van penitenten werd verbouwd.
Een doorgang met trap
leidt naar de opvallende Lanterne des morts, Dodenlantaarn, een raadselachtige middeleeuwse toren, afgedekt met een kegel, die ter ere van de heilige Bernardus zou zijn gebouwd toen hij in 1147 hier te gast was. In de buurt van dit in deze streek unieke monument staat het ele­gante Présidial, de koninklijke rechtbank van de l6de eeuw tot de Revolutie.

Maison de la Boétie in SarlatMaison de la Boétie
,  de voormalige bisschopszetel
 

De Place du Peyrou voor de kathedraal is omgeven door de gerestaureerde façade van de voormalige bisschopszetel, renaissancegalerij, gotische vensters, en door het Hotel de la Boétie, een vroeger woonhuis uit het begin van de l6de eeuw.
Hier werd in 1530 Étienne de la Boétie geboren,
later lid van het parlement van Bor­deaux, dichter, filosoof en vriend van Montaigne. De met arcaden omzoomde Rue de la Liberté voert naar het prachtige complex dat wordt gevormd door de Place Maleville en de Place de la Liberté.

Hôtel Maleville
 

Dit fraaie gebouw werd door een  superintendant van Financiën onder Hendrik IV gebouwd. Het heeft aan de Rue de la Liberté een mooie façade, portaal, in renaissancestijl en een hoge toren met een trappenhuis tussen de beide woonvleugels. De achtergevel, die men via een overwelfde passage bereikt, is minder indrukwekkend.
Het Raadhuis,
waarin enkele gedeelten van dit middeleeuwse huis zijn opgenomen, werd aan het begin van de l7de eeuw gebouwd. De kleine toren ervan beheerst de fraaie Place de la Liberté.

Sainte-Marie
 

Tussen de Place de la Liberté en de Rue des Consuls staan de resten van deze parochiekerk uit de l4de en l5de eeuw. Zij werd niet meer gebruikt en is na de Revolutie gedeeltelijk verwoest.

Rue des Consuls
 

Is een bijzonder schilderachtige straat, omzoomd door huizen uit de l6de en de 17 de eeuw, zoals het buitengewoon mooie Hôtel Selve de Plamon, 14de en l5de eeuw. Het Hôtel de Gisson domineert de betoverende Place du Marché-aux-Oies; het werd in de l6de eeuw gebouwd. Het is streng en elegant en bestaat uit twee woonvleugels die door een slanke maar stevige zeshoekige traptoren met elkaar verbonden zijn.

Chapelle Notre-Dame-de-Temniac
, 2 km ten noorden van het centrum van Sarlat
 

ligt met haar romaanse silhouet op een heuvel. Deze sterk verbouwde kapel is in het schip overwelfd door twee koepels. De kapel is nog steeds een pelgrimsoord    


Office de Tourisme:
 

rue Tourny  -  B.P. 114  -  24203   SARLAT Cedex  -  Tel: 33 (0) 5 53 31 45 45   -  Fax: 33 (0) 5 53 59 19 44  -  Vraag om brochure: Sarlat, Kunststad en Historische stad, met Plattegrond van de middeleeuwse binnenstad. -  E-mail: ot24.sarlat@perigord.tm.fr.  / info@ot-sarlat-perigord.fr  -  Internet: www.ot-sarlat-perigord.fr  

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
 ** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets