SOISSONS, werd hoofdstad van de Suessioonse Galliërs, een Romeins garnizoen, in 486 door Clovis veroverd. Daarmee begon het Frankische tijdperk.
Naar overzicht regio Picardie.
 
Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Elk Frans schoolkind kent de anekdote van de vaas van Soissons:
Clovis zou een soldaat het hoofd ingeslagen hebben, nadat deze met opzet een vaas gebroken had die aan de bisschop van Reims teruggegeven had moeten worden. Soissons werd de hoofdstad van het koninkrijk Neustrië, kwam daarna echter, evenals het Île-de-France, weer bij Frankrijk.
Door de invasies gedurende de laatste oorlogen  

hevig geteisterd, moest de stad bijna helemaal opnieuw worden opgebouwd. De beroemde gebouwen werden ingrijpend gerestaureerd.
Soissons, reeds van verre te herkennen aan de slanke torenspitsen van de Saint-Jean-des-Vignes, is tegenwoordig een agrarische markt en een centrum van industrie en toerisme.

Kathedraal Saint-Gervais-et-Saint-Protais. Zie:
Afbeeldingen van cathédrale saint-gervais-et-saint-protais de ...   
De in de 12de eeuw begonnen kathedraal werd grotendeels gebouwd in de 13de eeuw en pas in de 14de eeuw voltooid. De kerk werd na de Eerste Wereldoorlog zorgvuldig gerestaureerd, waarbij ook de in de 18de eeuw verminkte façade gedeeltelijk betrokken werd.
De zuidelijke transeptarm
beschikt nog over een galerij, maar de rest van het gebouw heeft opstanden met drie verdiepingen, scheibogen, triforium en lichtbeuk. De noordelijke transeptarm is rijker gedecoreerd. Het charmante, onversierde schip wordt verlicht door hoge vensters boven het triforium. In het in 1212 voltooide koor komen voor het eerst lancetvormige bogen voor. De zuidelijke transeptarm, in 1177 begonnen, is harmonieus opgebouwd met omgang en galerijen. De tegen het transept
aangebouwde

Opstandingskapel
 

uit dezelfde tijd heeft twee verdiepingen (bovenste gedeelte verbonden met de galerijen van het transept).
In de noordelijke transeptarm bevinden zich een mooi roosvenster en een Aanbidding van de herders van Rubens, als dank van de schilder aan de franciscanen van Soissons dat zij hem hebben verzorgd.
Aan de andere kant van de Place Fernand-Marquigny
zijn nog enkele restanten van de romaanse kerk Saint­-Pierre-au-Parvis te zien.
Adres: 23 Rue des Déportés et Fusillés, 02200 Soissons, Frankrijk.  Telefoon +33 3 23 53 10 36

Voormalige abdij Saint-Léger 
De in het midden van de 12de eeuw gestichte abdij werd door de protestanten geplunderd en in de Eerste Wereldoorlog beschadigd. De in de 17de eeuw gedeeltelijk weer opgebouwde kerk is van oorsprong 13de-eeuws, evenals de kruisgang. Het altaar staat boven een crypte uit de 12de eeuw, met een apsis uit de 13de eeuw. De gerestaureerde kloostergebouwen herbergen het
Musée d'Archéologie et d'Art
talrijke Gallo-Romeinse vondsten uit de omgeving o.a. een zilveren schotel; werk van Houdon, Largillière, Courbet, Boudin en plaatselijke kunstenaars. De 13de-eeuwse kapittelzaal beschikt over beeldhouwwerk.
Het dichtbij gelegen Stadhuis is gevestigd in het Palais de !'Intendance, dat uit de 18de eeuw dateert.

Voormalige abdij Saint-Jean-des-Vignes
 

De in de 11de eeuw gestichte abdij is rijkelijk voorzien van giften van koningen, vorsten en prelaten. Zij had zwaar te lijden van verscheidene oorlogen én van een bisschop die de abdijkerk liet afbreken om het materiaal te gebruiken bij de restauratie van de kathedraal.
Vanwege de vele protesten
zag hij er ten slotte vanaf de façade en de torens neer te halen. Het achtergebleven roosvenster en de lege vensteropeningen vormen een merkwaardig decor. Er zijn ook nog gedeelten van de grote en de kleine kruisgang en voorts de mooie refter uit de 13de eeuwen de daaronder gelegen kelder alsmede de woning van de abt uit de 16de eeuw (daar bevindt zich nog enig beeldhouwwerk).

Voormalige abdij van Saint-Médard
 

Van het in de tijd van Merovingen en Karolingen belangrijke kloostercomplex, gelegen aan de rechteroever van de Aisne, resteert nog slechts de preromaanse crypte. Daarin bevonden zich de graven van de heilige Médard en van de beide van Clovis afstammende koningen Chlotarius en Sigebert.

Omgeving
 

Septmonts, 7 km ten zuidoosten van Soissons:

ruïnes en toren van een door hoge bomen omgeven burcht uit de 14de eeuw.
Oulchy-le-Château, 20 km ten zuidoosten van Soissons:
hier zijn restanten van een versterkt grafelijk kasteel te zien; de kerk (kapitelen) is romaans van oorsprong.

Office de Tourisme

Aisne (02) - Picardie - Nord - Pas de Calais / 16, place Fernand Marquigny - BP 216, 02205 SOISSONS  / tél. 03.23.53.17.37 / télécopie : 03.23.59.67.72 / Courriel : officedetourisme@ville-soissons.fr / Site internet : http://www.ville-soissons.fr

** Uw accommodatie  
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets