TOURS, is de hoofdstad van het departement  Indre-et-Loire, aan de Loire en de Cher. Tours was in de Gallische tijd de hoofdplaats van het volk van de Turones. Sinds de 3de eeuw was het de residentie van bisschoppen, van wie de bekendste H. Martinus (in 371 tot bisschop gekozen) was; de stad vormde gedurende de middeleeuwen een van de voornaamste middelpunten van cultuur.
Naar overzicht regio Centre Val de Loire
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Geschiedenis. In 1154 werd Tours met het omliggende land, Touraine, deel van het graafschap Anjou onder het Huis Plantagenet, dat ook in Engeland regeerde; in 1205 werd het aan de Franse Kroon getrokken.
Tours nu
Is een belangrijk regionaal centrum en er is belangrijk toerisme.
De stad is zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop en herbergt een universiteit, een conservatorium, een studiecentrum betreffende de renaissance, een academie voor schone kunsten en tal van andere culturele instellingen

Musea 

Hiervan zijn te noemen het
Musée des Beaux-arts
,
ondergebracht in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis, vooral 17de–18de eeuwse schilderkunst, het als museum ingerichte 15de-eeuwse Hôtel Gouin, archeologie, middeleeuwen, renaissance, het Musée de Gemmail, glasmozaïeken, het

Musée archéologique
,  

gevestigd in het Hôtel Babou, 16de–18de eeuw en het
Musée des equipages militaires et du train.

Tours bezit verscheidene historische gebouwen en een groot aantal oude huizen, daterend uit de 13de tot de 18de eeuw, waaronder enkele van hout. De binnenstad Vieux Tours is ingrijpend gerestaureerd.

Tours, kathedraal Sant-Gatien Westgevel 1440-1537Kerken 

Aan de kathedraal St-Gatien is de ontwikkeling van de gotiek te volgen: koor uit de 13de, dwarsschip uit de 14de, schip uit de 15de eeuw, gevel uit 1426–1547; de ramen dateren uit de 13de–15de eeuw. Aansluitend aan de kathedraal ligt de fraaie kloostergang La Psallette, 15de–16de eeuw. Voorbeeld van hoge gotiek is de St-Julien, 1243–1259, behorend tot een voormalige abdij waarvan nog de kapittelzaal en de provisiekamer, nu wijnmuseum, bewaard zijn. De Tour de Guise, 12de–15de eeuw,  is vrijwel het enige overblijfsel van het kasteel van Hendrik II van Engeland, 1160.

Bedevaarstoord 

Het beroemdste bedevaartsoord van Frankrijk is het graf van de heilige Martin of Martinus, de apostel van de Galliërs. Als zoon van een Romeinse volkstribuun, volksleider, in 316/17 geboren in Sabria/Pannonia en in Pavia opgevoed, trad Martin op 15-jarige leeftijd in het Romeinse leger. In deze tijd vond de beroemde manteldeling van Martin plaats voor de toren van Amiens.
Na het doopsel te hebben ontvangen
op 18 jarige leeftijd was hij leerling van de heilige Hilarius van Poitiers. Na enkele jaren van kluizenaarschap op het eiland Gallinaria bij Genua stichtte hij in 361 het eerste klooster op Gallische grond en in heel Europa in Ligugé bij Poïtiers.
Bisschop
In 371 werd hij door het volk gekozen tot bisschop en hij stichtte in 375 het klooster Marmoutiers. Hij stierf op 8 november 397 tijdens een zielzorgreis in Candes bij Tours.

Algemene verering 

Als eerste niet-martelaar verwierf Martin al snel na zijn dood algemene verering, die ook tot uitdrukking kwam in de pelgrimsreizen naar zijn graf. Ter ere van de overleden bisschop werd in circa 470 een basiliek gebouwd, waarin zijn stoffelijke resten werden bijgezet. In totaal vijf pausen maar ook Karel Martel (675-714) en Karel de Grote (768-814) namen deel aan de beroemdste bedevaart van de Middeleeuwen.
Talrijke berichten van genezing
zijn door Gregor van Tours, één van zijn opvolgers op de bisschoppelijke stoel, opgetekend. Daarbij zijn ook genezingen op afstand, die geschiedden door contactrelikwieën te leggen op of voor het graf van Martin; op die wijze werd de zieke zoon van een koning der Sueven genezen.

Privileges 

Het heiligdom genoot talrijke privileges. Het genoot belastingvrijdom, bood onkwetsbaar asiel en bezat zelfs muntrecht. Nadat de Noormannen de laatantieke basiliek verwoest hadden, werd tussen de 11e en 13e eeuw een nieuwbouw opgericht bestaande uit vijf schepen, die een van de hoofdstaties voor de Jacobus-pelgrims naar Compostela vormt. In 1562 braken hugenoten tabernakel en relikwieënschrijn van de basiliek open en strooiden de stoffelijke resten van het lijk over de grond. Slechts een deel kon later door een priester worden teruggevonden. Het heiligdom brokkelde steeds meer af.Afbraak van de kerk 

In 1802 begon men met de afbraak van het langschip ten behoeve van de aanleg van een straat, Rue des Halles. Van de middeleeuwse kerkbouw bleven alleen de westtoren, Tour de l' Horloge, en de toren van het noordelijke dwarsschip, Tour Charlemagne, in 1928 voor de helft ingestort en in 1963 gerestaureerd, over, alsook de resten van de kruisgang en de crypte.
Nieuwbouw
Omdat de relikwieën uit het graf konden worden geborgen, ontwierp Victor Laloux in een gemengd Byzantijns-Romaanse vorm een nieuwbouw boven de middeleeuwse crypte. De bouw begon in 18 87, werd voltooid in 1924 en kon een jaar later worden gewijd. Talrijke inscripties getuigen van de ongebroken traditie van de bedevaart. Ook maarschalk Foch bracht op 11 november 1918 als dank voor de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog een geschenk.

Feestdag 

De relikwiehouder met het hoofd van de heilige Martin, die door koning Karel IV (de Schone) van Frankrijk, die regeerde van 1322 tot 1328, in het jaar 1323 persoonlijk in een processie door de straten van Tours werd gedragen, wordt tot op heden nog in de maand november - op zijn feestdag de 1Ie - op het hoofdaltaar geplaatst. Op de eerste zondag in juli wordt het in een grote processie gebracht naar Marmóutiers.

Office de Tourisme
 

78 - 82 rue Bernard Palissy, (face à la gare), 37000 TOURS , tél. 02.47.70.37.37, télécopie : 02.47.61.14.22,  -  Ville fleurie 4 fleurs. / Email : info@ligeris.com,
Informatie
*  Handige brochure is Tours, Capitale des Châteaux de la Loire, Fr. en Eng., 44 pag., veel adressen en toeristische informatie.
*  Vraag ook Touraine Val de Loire, Carte Touristique., Fr. en Eng..
*  Practical Guide, van het Com. Département du Tourisme, 102 pag. bevat werkelijk beknopt alle informatie.

Regio Centre met departementenDepartement Indre-et-Loire  (37)
Met de steden  Vouvray  en Montlouis-sur-Loire
Hoofdstad is Tours. Het landschap wordt gekenmerkt door de vele schilderachtige rivierdalen, Indre, Vienne, Creuse, Loire. Van belang voor de akkerbouw vooral van groenten en asperges. Op de hoger gelegen plateaus is  wijnbouw en veeteelt.

Landstreek Touraine   

Het gebied rondom Tours noemt men met de oude naam Touraine. Het is het hart van het Loire-dal. Er staan hier veel kastelen.

Specialiteiten 
De "rillettes" (varkenspastei) werden geroemd door Rabelais en de "rillons", een andere lekkernij van puur varkensvlees, door Balzac. Twee specialiteiten die zelfs op de boerderij kunnen worden geproefd. Ook zult u watertanden van de "andouillettes" (Worstjes) met draad van Vouvray, de pasteien van wild varkensvlees en de bekende 'géline" uit de Touraine, een luxe kip die men alleen tegenkomt op de beste tafels van het departement.
Voor de garnering wordt gebruik gemaakt
van de groentes uit de "Tuin van Frankrijk", die hiervoor zijn reputatie verdient. De geitenboerderijen zullen u gaarne hun kaas laten proeven, zoals de beroemde verse of gerijpte Sainte-Maure kaas, van met een strohalm erdoor. Wat de wijnen aangaat, deze zijn evenals het land van Gargantua,- grandioos! Bourgueil, Montlouis, Touraine-Amboise, Vouvray en de eersteklas Chinon.

Touraine Tourist Board  

Can organize your holiday or weekend break in the heart of the Loire Valley, the land of chateaux, fine wines and gastronomy. Azay le Rideau, Chenonceau, Villandry, Chinon, Bourgueil, Montlouis, ...Holiday ideas, a prize competition, on-line brochures, the latest news from Touraine (regular news available by e-mail).
Départemental du Tourisme
9, rue Buffon  -  37000   TOURS   -   Tel: 33 (0) 2 47 31 42 52   -  Fax: 33 (0) 2 47 31 42 76
Internet: http://www.tourism-touraine.com   /  E-mail: tourism.touraine@wanadoo.fr

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets