TROYES, ligt aan de Seine en het Canal de la Haute-Seine in departement Aube. Troyes, onder de Romeinen Civitas Tricassium, werd in de 4de eeuw zetel van een bisdom, waarvan een van de bisschoppen, Lipus, erin slaagde de stad te vrijwaren van de plundertochten van Attila en de Hunnen.
N
aar overzicht
regio Champagne-Ardenne. 
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
   
 

Verblijfplaats sinds de 6de eeuw van de graven van Champagne,
van wie het in 1230 een keure kreeg, werd Troyes, gelegen halverwege tussen Noord-Italië, Vlaanderen en het westen van Duitsland, de handelsplaats bij uitstek, waar goederen tussen deze landen werden verhandeld. Troyes was tevens een belangrijk centrum voor de middeleeuwse geldhandel. 
De hoofdstad van de belangrijke tricotindustrie
is ook een opvallende kunststad. Haar opkomst heeft zij aan verschillende factoren te danken: politiek gezien aan de wens van de graven van Champagne hun residentie te verfraaien.

Economisch gezien werd de stad
 

met haar landbouwmarkt, en gunstig gelegen tussen de Noordzee en de Middellandse Zee, een groot Europees handelscentrum; op kunstzinnig gebied werd de vroegere hoofdstad van Champagne door een levendig mecenaat tot een niet te onderschatten cultuurcentrum.
Gedurende de gehele 16de eeuw
ontmoetten de beste bouwmeesters, steenhouwers, houtsnijders en glasblazers elkaar hier. De stad met de honderd torens wordt soms 'Petite Rome' genoemd.

Troyes, kathedraal Saint-Pierre. koor, 1208Kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul. Zie:
Afbeeldingen van Kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul troyes 
De bouw, die met de apsis begon, duurde meer dan 400 jaar, 1208­1640. Deze kerk met haar verschillende stijlen is een van de hoogtepunten van de kerkelijke bouwkunst in de Champagne. De indrukwekkende afmetingen, een luchtig schip, een prachtige inrichting en de zeer fraaie vensters verlenen de kathedraal een uniek karakter.
De massieve, mooie façade
werd in de 15de eeuw gebouwd door de beroemde bouwmeester Martin Chambiges. Haar enige, vierkante, 67 m hoge toren rust op machtige steunberen. Niets aan dit zorgvuldig bewerkte gebouw, met drie portalen en daarboven open, spitse wimbergen doet zwaar aan. Hoewel de verwoestingen van de Revolutie grote gaten achterlieten, vormen de traceringen van het grote roosvenster en de met fleurs de lis versierde galerijen langs de voet van de wimbergen opvallend mooie laatgotische ornamenten.

Het 'Beau portail' aan de noordelijke transeptarm,
 

waarvan de sculpturen de gehele middeleeuwse symboliek weergeven, wordt beheerst door een zeer fraai 15de-eeuws roosvenster.
Het grote schip is zeer luchtig.
Zonder onderbreking gaan de colonnetten langs drie verdiepingen naar boven, tot in de hoge gewelven. Het triforium is opengewerkt. Enkele oorspronkelijke vensters zijn dank zij een zorgvuldige restauratie behouden. De ontwikkeling van de glazenierkunst is te volgen in de reeks vensters, van de boom van Jesse, 13de eeuw, in de omgang tot de 'Press oir Mystique', 17de eeuw, in de vierde kapel van de linkerzijbeuk: de compositie is dan complexer en de lijnvoering is zekerder geworden.

In een aardige zaal met een 13de-eeuws gewelf
 

bevindt zich de kerkschat, o.a. een ivoren kistje, 11de eeuw, en een opvallende collectie email, 12de eeuw.

Troyes, Saint-Urbain, 1262, exterieurSaint-Urbain. Zie:
Afbeeldingen van eglise saint urbain troyes 
De kerk werd op initiatief van paus Urbanus IV, die afkomstig was uit Troyes, vanaf 1262 gebouwd. Het is een van de mooiste gotische prestaties in de Champagne.
De pas in de 19de eeuw voltooide westelijke façade heeft een portaal uit de 13de eeuw, met een voorstelling van het laatste oordeel in het timpaan. Elegante voorhallen, begin 14de eeuw, aan de portalen van het transept.
Zeer slanke luchtbogen,
fijn geciseleerde fialen, torentjes en waterspuwers vormen een luchtig geheel. De ver uitgewerkte grote vensteropeningen benadrukken het omhoogstrevende aspect van het  gebouwen laten veel licht toe. De kerk heeft het effect van een prachtig glazen huis, met een koor waarvan het muurwerk tussen de vensters nog slechts een dun skelet is.
Troyes, Saint-Urbain, 1262, interieurDe  zeer sprekende vensters
 

uit de 13de eeuw verheerlijken Christus en de profeten. In een kapel rechts van het koor staat de Vierge au raisin, een meesterwerk van beeldhouwkunst uit Troyes, l6de eeuw. Zij is, bijna spleetogig en met een ovaal gezicht, zeer aantrekkelijk.

Sainte-Madeleine
 

Daterend uit het eind van de 12de eeuw, is deze kerk vroeger gebouwd dan alle andere kerken in Troyes. Bij verbouwingen werd zij uitgerust met een gotisch portaal, 1525, en een in 1560 voltooide renaissancetoren.
Boven de toegang tot het koor
verheft zich als een triomfboog het oksaal, door Jean Gailde gemaakt tussen 1508 en 1517. Het ziet eruit als een laatgotisch tapijt van steen, met drie gefestonneerde bogen en is rijk aan ornamenten. Deze overdaad contrasteert met de beroemde sculptuur van de heilige Martha in de rechterzijbeuk tegen een pijler van het schip. Dit werk van een anonieme kunstenaar uit de 16de eeuw is aangrijpend echt en eenvoudig. In de apsis grote 16de-eeuwse vensters, mooie vertegenwoordigers van de School van Champagne.

Saint-Rémy
.
 

De kerk die in de 14deeeuw werd begonnen, bezit een mooie bronzen Çhristusfiguur van Girardon.Andere kerken
.
 

Saint-Jean:
deze kerk uit de 14de en de 15de eeuw is sterk verweerd en wordt gerestaureerd. haar hoge renaissancekoor is evenzeer de moeite waard als de retabels op het hoofdaltaar, 1667, en in de apsiskapel, 1693. Een gebeeldhouwde groep uit het begin van de 16de eeuw stelt de visitatie voor.
In het interieur van de Saint-Nicolas,
16de eeuw, bevindt zich een zeer uitgewerkte galerij, voorzien van de Chapelle du Calvaire, met loggia en balustrade. De beroemde Christ à la colonne en de twee beelden aan het zeer fraaie zuiderportaal worden aan de plaatselijke beeldhouwer François Gentil toegeschreven.

De kerk Saint­Nizier,
 

met een dak van geglazuurde pannen, is laatrenaissancistisch. In het interieur staat een aangrijpend Heilig Graf, eind 16de eeuw, en een zeer tragische ecce-homo.
De kerk Saint-Pantaléon,
met ongeveer 60 beelden, waaronder een charmante Barbara en een eenvoudige Barmhartigheid, biedt een overtuigend overzicht van de beeldhouwkunst in Troyes in de 16de eeuw.

Openbare gebouwen
:
 

middeleeuwse huizen met vakwerkmuren, topgevels, erkers en uitkragende hoektorentjes dragen bij tot de charme van de Rue Champeaux of de smalle Rue des Chats. De façade van het Hôtel de Ville, met mooie marmeren zuilen, is in de zuivere Lodewijk XIII-stijl gebouwd. Het hek van het Hôtel-Dieu dateert uit de 18de eeuw.

Musea en bibliotheken
.
 

De Bibliothèque municipale,
waarvan de grote zaal werd uitgerust met een dertigtal vensters van Linard Gontier, bezit oude handschriften, incunabelen en banden die de geschiedenis van het boek ver­tegenwoordigen vanaf de 7de eeuw. Tot de kostbaarste stukken behoort een 14de-eeuws missaal uit Troyes, zeer rijk geillumineerd.
Het Musée des Beaux Arts
toont behalve Girardon, die in Troyes geboren werd, een opvallende collectie monumentale sculpturen. Onder de schilderijen vallen werken op van Mignard, Watteau en Hubert Robert.

Het Hàtel de Vauluisant,
 

een architectonisch meesterwerk uit de 16de eeuw, herbergt het Musée historique de Troyes et de Champagne en het Musée de la bonneterie: sculptuur, gebruiksvoorwerpen, breimachines en breiprodukten.
Het Hôtel de Mauroy,
1560, draagt renaissance­kenmerken, met vakwerk, steen- en baksteen in het voor de Champagne typische schaakbordpatroon.

Office de Tourisme
:  16, boulevard Carnot  -  B.P. 4082  -  10018   TROYES Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 25 82 62 70   -  Fax: 33 (0) 3 25 73 06 81   -   E-mail: troyes@club-internet.fr

** Uw accommodatie  

in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets