VANNES, de aan een kleine binnenzee, de Golfe du Morbihan, gelegen antieke stad, Gavrinis, Er Lannie, is nu een rustige haven, waar schepen slechts bij vloed kunnen binnenvaren. Hier sloeg meer malen het noodlot van Bretagne toe.
Naar overzicht regio Bretagne.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Na een hevige strijd op zee vertrokken de legers van Julius Caesar
hiervandaan om het schiereiland Armorica, Bretagne, te veroveren. In de 9de eeuw verklaarde de graaf van Vannes, Nominoé, Bretagne onafhankelijk. De onafhankelijkheid duurde tot 1532, toen, in tegenwoordigheid van de in Vannes bijeengeroepen Staten, tot aansluiting bij de Franse Kroon werd besloten.

Vannes, kathedraal Saint-PierreKathedraal Saint-Pierre. Zie:
Afbeeldingen van cathédrale saint pierre vannes 
In het midden van de door ringmuren omgeven oude stad verheft zich de kathedraal. Deze beschikt over een 13de-eeuwse toren, noordelijke façadetoren, een overblijfsel van een ouder gebouw, die is bekroond met een moderne spits. Tegen de muur van het schip aan de noordzijde bevindt zich een kapel, renaissancestijl uit 1537. Daarnaast zijn enkele arcaden van de oude kruisgang en een mooi laatgotisch portaal met renaissancenissen.
Het interieur werd in de loop der tijden vaak veranderd.
In de ronde kapel vindt men het graf van de heilige Vincent Ferrier, een in 1419 in Vannes gestorven Spaanse prediker. Een mooi 17de-eeuws tapijt geeft de wonderdaden van deze heilige weer. De in de kapittelzaal, 18de eeuw, ondergebrachte kerkschat bevat o.a. een prachtige beschilderde kist uit de 12de en de 13de eeuw, met taferelen uit het dagelijks leven van een adellijke dame.

Cháteau-Gaillard, archeologisch museum, Rue Noé
 

Het 15de-eeuwse gebouw, waar het parlement van Bretagne zitting hield, herbergt nu een archeologisch museum met een bijzonder rijke collectie prehistorische voorwerpen die in de omgeving opgegraven werden.
Enkele vitrines zijn gewijd aan de Gallo-Romeinse periode,
de middeleeuwen en de renaissance. De afdeling Natuurlijke Historie bevat collecties vogels en schelpen. Op de hoek van de straat een oud vakwerkhuis met twee groteske houtsculpturen, die 'Vannes et sa femme' genoemd worden.

Versterkingen
 

De door mooie Franse tuinen omgeven voormalige verdedigingswerken werden sinds de 13de eeuw vaak verbouwd; nu zijn nog slechts drie versterkte poorten over: de Porte Saint-Vincent , de Porte Poterne  en de machtige Porte Prison uit de 15de eeuw. De laatstgenoemde was vroeger uitgerust met twee torens, waarin men de royalisten opsloot.
In zuidelijke richting,
achter de Tour Poudrière  en de mooie Tour du Connétable, 14de en 15de eeuw, loopt de muur om het oude kasteel Hermine, dat in de 14de eeuw door Hertog Jan IV van Bretagne gebouwd werd. Aan de voet van de ringmuur liggen de schilderachtige lavoirs, washuizen, met hun leistenen daken.

Overige bezienswaardigheden
 

Place Henri IV.

Het pleintje is omringd door 16de-eeuwse huizen met top- of uitkragende gevels. Het ligt dicht bij La Cohue, de oude hallen van de stad, die hoofdzakelijk uit de 12de en de 14de eeuw dateren.
Hôtel de Limur, Rue Thiers,
een gebouw dat karakteristiek is voor de 17de eeuw, herbergt het 'Syndicat d'initiative', vvv-kantoor, en een oestermuseum.

Het Stadhuis, 19de eeuw;
 

Place M. Marchais, ligt aan een groot plein met een ruiter­standbeeld van de hofmaarschalk De Richemont, 393-1458, en heeft een renaissancistische gevel met campanile. De monumentale trap wordt verlicht door gebrandschilderde glazen uit dezelfde periode, waarop het huwelijk van Anne van Bretagne met koning Karel VIII is uitgebeeld.


Omgeving
 

Tours d'Elven, 15 km ten noordoosten van Vannes:
de in 1488 door troepen van Karel VIII ontmantelde oude vesting van Largoët ligt aan een door bossen omgeven meer. Haar indrukwekkende ruïnes werden in de vorige eeuw door Octave Feuillet beschreven in Le Roman d'un jeune homme pauvre.
Naast de versterkte poort,
15de eeuw, en een tot jachtpaviljoen verbouwde ronde toren , bekroond door een bouwsel met een spits dak, bevindt zich een sterk vervallen, machtige donjon van oorspronkelijk zes verdiepingen.

Cháteau de Suscinio, 24 km ten zuiden van Vannes:
 

deze machtige middeleeuwse burcht verdedigt de toegang tot het schiereiland Rhuys. Het kasteel werd in de 13de eeuw gesticht door hertog Pierre de Dreux. Van de acht torens zijn er sinds de Revolutie nog zes over. De ringmuren, omgeven door grachten die vroeger door het moeras gevoed werden, beschermen een woongebouw met een aantal reusachtige schouwen.

Saint-Gildas-de-Rhuys
, 28 km ten zuidwesten van Vannes:
 

de naam van het dorpje is ontleend aan een uit Engeland afkomstige heilige die hier in de 6de eeuw een klooster stichtte, dat echter later door de binnenvallende Noormannen werd verwoest. In de l2de eeuw begon de beroemde theoloog Abélard, 1079/1142, in opdracht van de hertog van Bretagne, de gemeenschap, die - zoals hij in een brief aan Héloise schreef ­'geen andere regel kent dan er geen te hebben', te hervormen.
De in de 11de eeuw gebouwde voormalige abdijkerk
werd aan het eind van de 17de eeuw ingrijpend verbouwd. Desondanks beschikt zij nog over een prachtig Romaans koor, dat het graf van de heilige Gildas bevat. Enkele kapitelen werden verwijderd, twee daarvan dienen tegenwoordig als wijwatervat.

In de sacristie
 

bevindt zich een van de mooiste kerkschatten van Bretagne. De relieken van de heilige worden bewaard in verschillende reliekhouders, gemaakt van gedreven verguld zilver en versierd met halfedelstenen, 14de tot 17de eeuw. Voorts zijn er twee schrijnen, uit de l4de en de l8de eeuw, een geborduurde mijter en een verguld zilveren kruis met smaragden, 17de eeuw.

Kaartje Bretagne met departementenOffice de Tourisme du Pays de Vannes

CP 23921 - 1 rue Thiers - 56039 Vannes cedex  - Tél : 0 825 13 56 10 - Fax : 02 97 47 29 49 - info@tourisme-vannes.com  -  http://www.tourisme-vannes.com/

Departement Morbihan  
Comité Départemental du Tourisme du Morbihan - PIBS - KERINO - allée - Nicolas Le Blanc  -  B.P. 408  -  56010   VANNES Cedex  -  Tel: 33 (0) 2 97 54  -  17 12   Fax: 33 (0) 2 97 42 71 02  -  Internet: http://www.morbihan.com   -  E-mail: tourisme@morbihan.com

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets