VERDUN, ligt in het departement Meuse, aan de Maas. Naar overzicht regio Lorraine. Naar stedenlijst Frankrijk


    

Musée de la Princerie.
In dit patriciërshuis uit de 16de eeuw bevinden zich fraaie collecties met ondermeer romaans en gotisch beeldhouwwerk, aardewerk uit Argonne, oud keramiek, schilderijen, middeleeuwse gebruiksvoorwerpen, antieke meubelen en wapens.

De Notre Damekathedraal.  

Dit bouwwerk stamt uit de 10de eeuw en werd in de 16de eeuw uitgebouwd. U ziet er romaanse en gotische stijlkenmerken. De crypte is uit de 12de eeuw en de kruisgang uit de 16de eeuw. Staat op het hoogste punt van de stad.

Tour Chaussée.
Deze toren dateert uit de 16de eeuw en werd later verlengd met een robuuste muur die de hele stad omgeeft. Het complex ligt op de linkeroever van de Maas.

Porte Saint-Paul.  

Deze poort met ophaalbruggen was de enige toegang tot de stad voor rijtuigen voordat de stadswal in 1929 werd geslecht. Voor de poort bevindt zich het originele bronzen beeld van Rodin, dat "De Verdediging" wordt genoemd. Het is een geschenk van het Nederlandse volk aan Verdun.

Porte Châtel.
Is het laatste overblijfsel van de Ancienne Fermeté uit de Middeleeuwen en is met zijn machicoulis -  vierkante gaten in de omloop waardoor brandende olie of pek op de bestormers kon worden gegoten -  zeer goed bewaard gebleven. De poort voert naar de Place de la Roche, waar men een mooi uitzicht heeft over de stad.

Citadelle Souterraine.  

Deze ondergrondse vesting biedt een unieke reconstructie van het leven van de Poilus, de soldaten van 1914-18. De onderaardse gangen worden in treintjes bezocht. Er is ook een reconstructie van een loopgraaf.

Carrefour des Maréchaux.
In de vestinggrachten zijn aan de voet van de bastions 16 monumentale standbeelden te zien van maarschalken en generaals van de Empireperiode en uit de oorlogen van 1870 en 1914-1918.

Monument de la Victoire.  

Bestaat uit een trap van 73, treden uitgehouwen in de oude stadsmuur van Verdun, die leidt naar een crypte die zich bevindt onder een 30 meter hoge zuil met daarop een strijder. In de crypte ziet u de gouden boeken waarin de namen van de dragers van de medailles van Verdun staan geschreven.

Op de rechter Maasoever ziet u:
De nationale begraafplaats van Verdun; Monument des Fusillés de Tavannes; Fort de Vaux; Monument du Lion; Mémorial de Verdun; Herdenkingskapel; Fort Douaumont; De Bajonettenloopgraaf; Ossuaire of Ossuarium de Douaumont; Monument Israélite en Monument Maginot

Verdun, door de oorlogshandelingen in 1914–1918  

zeer zwaar beschadigd, heeft nog enkele oude gebouwen weten te bewaren.

Office de Tourisme
Place de la Nation - B.P. 232  -  Email : verduntourisme@wanadoo.fr  -  Internet: http://www.verdun-tourisme.com/

Verdun, Slag om VerdunLoopgraven & Bajonetten   
De Eerste Wereldoorlog en de Slag om Verdun
In 1992 hebben liefhebbers van literatuur en geschiedenis, afgewisseld door archeologen, de stoffelijke resten teruggevonden van Alain Fournier. De schrijver van "Grand Meaulnes" die tijdens de veldslag van Les Eparges was gesneuveld in het bos van Saint -Remy-la-Calonne, was één van de 750 000 slachtoffers van één der meest zware veldslagen aller tijden, de Slag om Verdun.

Verdun was voor de Eerste Wereldoorlog
 

wat Stalingrad was voor de Tweede Wereldoorlog. Een zeer belangrijke historische en strategische gebeurtenis. Een verschrikkelijke en pijnlijke herinnering. Vanaf het begin van de oorlog in 1914 worden Verdun, zijn Citadel en de omringende forten die de plaats beschermden beschouwd als een cruciaal punt van de Franse verdedigingswerken. De Duitse strategen besluiten daarom de stad in te nemen.
In februari 1916 is het Duitse leger klaar
om zich in een groots opgezette aanval te storten. Zijn doel is om te zorgen voor een beslissende doorbraak, of in ieder geval de Franse troepen een slag toe te brengen en danig te verzwakken. Het betreft een spectaculaire operatie die tot doel heeft het moreel van de Duitse troepen op te schroeven na al twee jaar van strijd en mislukkingen in de Marnestreek en de Argonne.

De aanval op Verdun wordt toevertrouwd
 

aan het bevel van de Kronprinz in eigen persoon, de troonopvolger van de Duitse keizer. De middelen die, wat zowel de manschappen als het materieel betreft, worden ingezet, zijn kolossaal. Het offensief zal in drie fases verlopen, tussen eind februari en eind augustus 1916.
De eerste aanval is plotseling
en volgt op een ongehoord intensieve voorbereiding door de artillerie. De Duitse voorsprong blijkt echter weinig voor te stellen. De aanval wordt niettemin afgesloten met de inname van het fort van Douaumont op 25 februari, dat pas op 24 oktober weer zal worden bevrijd,..

Verdun wordt bedreigd.
 

Het Franse verzet is voorbeeldig. Er worden dag en nacht versterkingen en materieel aangevoerd langs de enig mogelijke weg, die van Bar-le-Duc naar Verdun; de Voie Sacrée, of Heilige Weg. Door veel zelfverloochening en onvergelijkbare offers wordt de Duitse aanval tegengehouden.
Tot in maart en april 1916,
wanneer de tweede fase van het Duitse offensief begint, kiest het leger van de Kronprinz voor een nieuwe strategie, de aanval via de vleugels, wat het voordeel biedt van een verbreed front. Tevergeefs: Mort-Homme, de Cate du Poivre en het Fort van Vaux bieden heldhaftig weerstand.

De derde fase van de slag begint.
 

Het front wordt steeds breder. De oorlog wordt een stellingoorlog en verschanst zich in de loopgraven. De Duitsers vallen voortdurend aan en de slag bereikt zijn hoogtepunt. De menselijke verliezen zijn oneindig. Het uiteindelijke Duitse offensief mislukt voor de Poudrière ("Kruidvat") van Fleury. Vanaf dat moment krijgen de Duitse troepen het bevel zich zuiver defensief op te stellen.
Het aanzien van de oorlog is veranderd.
De Russische aanvallen aan het Oostfront en het Frans-Britse offensief bij de Somme dwingen de Duitse legers tot meer voorzichtigheid. Ze hebben duidelijk geen enkele kans meer om de zaak bij Verdun af te doen.

Het is nu aan het Franse leger om
 

het initiatief te nemen in een offensief. Vier briljante aanvallen volgen elkaar op: Douaumont - Vaux, Louvemont -Bezonvaux, Cote 304 en Mort-Homme. Ze vinden plaats tussen oktober 1916 en september 1917 . Verdun raakt eindelijk minder in de knel.
Verdun en de Meuse
moeten wachten tot het Frans-Amerikaanse offensief van 26 september 1918 om definitief te worden bevrijd.

Verdun, Kapel in Fleury-devant-DouaumontDe verwoeste dorpen, "Herdenkingsdorpen"
 

Op 21 februari 1916 beslist het kanongebulder waarmee de slag om Verdun begint ook over het lot van meerdere dorpen: Beaumont, Bezonvaux, Louvemont, Haumont, Omes, Douaumont, Vaux, Fleury, Cumières, Béthincourt, Forges-sur-Meuse en Haucourt zullen tijdens de maanden van hevige bombardementen, waarin de Franse en Duitse granaten dit mythisch geworden maanlandschap creëren, geheel verdwijnen. In de "Rode Zone" bleef er in 9 gemeenten van het kanton Chamy geen levende ziel meer over: om ze echter symbolisch te laten voortleven, voorzag de prefectuur ze van een gemeentelijke commissie met een voorzitter in de functie van burgemeester.

De Staat keerde hun vergoedingen wegens oorlogsschade uit,
 

die dienden om monumenten voor de doden en een herdenkingskapel te bouwen op de plek van de oude parochiekerk. Hiervoor kregen deze gemeenten enkele percelen terrein en de wegen er naar toe. De heer Sponville, burgemeester, liet zo in 1924 het monument voor de Doden van Vaux bouwen. Hij werd nagevolgd door andere burgemeesters.
Bron:
Gids "VERDUN 14-18 - De verwoeste dorpen" - Frans ministerie voor oud-strijders en oorlogsslachtof­fers - Afdeling voor Herdenking en historische Informatie

De "Voie Sacrée"
 

In het heetst van de strijd in de Slag van Verdun in 1916 blijft er maar een weg beschikbaar die de Franse troepen kan bevoorraden. Dit is de weg van Bar-le-Duc naar Verdun. Tijdens de gevechten rijdt hier een ononderbroken stoet van vrachtwagens overheen. Er wordt materieel vervoerd, nieuwe manschappen, versterkingen... De weg raakt beschadigd, vol kuilen, praktisch onberijdbaar, maar wordt: toch telkens weer hersteld. Hij houdt stand. 
Mawice Barré
geeft hem zijn naam: de "Voie Sacrée" ("heilige" dan wel "drommelse" weg). De Voie Sacrée is een nationaal monument geworden en de enige nationale autoweg in Frankrijk die officieel geen nummer hoeft te dragen. Op de kilometerpalen ligt een helm van een soldaat met daarop een martelaarskrans. In Nixéville, in het gehucht "Moulin­Brûlé" staat een gedenkteken voor de "Voie Sacrée ".


Informatie
 

In VERDUN een hele geschiedenis vindt u: 
843 het verdrag van Verdun; De Franse stad; Van Sarajevo tot de loopgravenoorlog; De forten van Douaumont en Vaux; De linkeroever van het strijdtoneel; De ondergrondse citadel; Het ossuarium van Douaumont; Het gedenkteken van Verdun; Internationaal Centrum van de Vrede en De hartslag van de natuur. Tot slot: Stadsbezichtiging en Excursie naar de rechter Maasoever van het slagveld. Deze brochure mag u niet missen!

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets