CENTRALE CYCLADEN
 Naar overzicht Cycladen. Naar startpagina Gr.. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 
Amorgós Antíparos Náxos
Páros Kleine centrale cycladen Uw accommodatie

AMORGOS
Oppervlakte 134 km2 - Afstand van Piraeus 138 zeemijl
 
Bijna tegen de Dodekánesos aan, op het meest oostelijke punt van de Cycladen ligt het langwerpige en dorre bergeilandje Amorgos. De kust is er soms erg steil en rotsachtig maar op andere plekjes sereen met schaduwrijke baaien.
Over het hele eiland verspreid  
zijn oude ruïnes waar waardevolle vondsten zijn gedaan die men nu vooral in het Nationale Archeologische Museum kan bezichtigen. Deze getuigen niet alleen van het feit dat het eiland al in de prehistorie werd bewoond maar ook dat het tot grote bloei kwam tijdens de Cycladische periode.
De drie onafhankelijke steden die tot bijzondere bloei kwamen in de oudheid zijn Minoa, Arkesini en Aijiali.

Bij Katapola,  
vandaag de dag de belangrijkste haven van het eiland, met de interessante Panajia Katapoliani kerk (op de plaats van een Apollo tempel), zijn de overblijfselen van het klassieke Minoa.
Degenen die van zwemmen houden, kunnen hun hart ophalen aan de brandschone zandstranden van dit gebied.

De hoofdstad van het eiland, Chora (of Amorgos), 
 met de witgekalkte huizen, werd rondom het Venetiaanse kasteel op de top van de heuvel gebouwd.

De Kerken hier zijn  
van de karakteristieke Cycladische kerk bouwstijl met de «dubbele of tweeling» structuur. Het archeologische museum van Chora heeft belangwekkende vondsten die afkomstig zij n van het hele eiland en is zeker een bezoek waard. Ten noordoosten van Chora is op een richel het Byzantijnse Panajia Chozoviotissa klooster gebouwd dat een van de belangrijkste monumenten is in zijn soort.

De tweede haven van het eiland,  
het pittoreske Aijali, staat bekend om de fantastische zandstranden en bestaat eigenlijk uit 3 helderwitte dorpjes. Men komt er het makkelijkst per bootje want de steile weg vanaf Katapola is moeilijk begaanbaar.

In het zuidelijke gedeelte van het eiland  
ligt het stadje Arkesini dat vlakbij de oude gelijknamige stad werd gebouwd. Het is een bijzonder schilderachtig plaatsje ook weer met helderwitte huisjes.
Het wegennet van het eiland wordt thans voltooid en zal binnenkort alle dorpen van het eiland verbinden.

Er zijn maar weinig hotels en kamers  
te huur op Amorgos maar ondanks deze beperkte mogelijkheden voor de toerist trekken de mooie stranden en het uitzonderlijke natuurschoon steeds meer bezoekers.

Hoe het eiland te bereiken.
 
Per veerboot. Vanuit Piraeus (Katapola-Aijiali). Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01-4226000. - Vanuit Rafina naar Katapola. Inlichtingen: havenautoriteiten van Rafina, tel.: 0294-22300. Nuttige telefoonnummers. Netnummer Amorgos: 0285. Potitie: 71210. Gemeente: 71257, 71100. Havenautoriteiten (Katapola): 71259. 

ANTIPAROS   
Oppervlakte 35 km2 - Afstand van Poenta Paros 3 zeemijl.
Een smalle, zeestraat scheidt dit eilandje van Paros. Het staat bekend om de goudgele zandstranden en het nog onbedorven natuurschoon.
Het hoofdstadje Antiparos (of Kastro) is gebouwd om de oorspronkelijke kern van het Middeleeuwse kasteel.
Een trekpleister is ook de beroemde stalagmieten grot  
in de Ajos Ioannis heuvel met het kleine Ajos Ioannis Spiliotis Kerkje bij de ingang.
Het eiland heeft veel zandstrandjes en blauwgroen zeewater. Omdat het aantal bezoekers aan Antiparos jaarlijks toeneemt, is het in het hoogseizoen vaak moeilijk een kamer of hotel te vinden.
Rond Antiparos liggen tientallen onbewoonde eilandjes op wacht,  
vol wilde konijnen en wilde duiven. Op 2 van deze eilandjes zijn tijdens opgravingen op Despotiko Protocycladische graven gevonden en op Saliangko ruïnes van een Neolitische nederzetting.

Hoe het eiland te bereiken.
 
Per veerboot: Vanuit Poenta Paros. Per motorbootje: Vanuit Parikia. Inlichtingen: havenautoritten Paros, tel.: 0284-21240
Netnummer Antiparos: 0284. Politie: 61202. Gemeente: 61218.

Naxos, Ventrale Cycladen, Portara, marmeren poort van Dionysos NAXOS   
Oppervlakte 448 km2 - Afstand van Piraeus 103 zeemijl
Naxos, het grootste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen, ligt ongeveer in het midden van de Egeïsche Archipel. Velden die uitlopen op eindeloze zandstranden, rotsen die in de zee lijken te zinken, weerbarstige bergen tussen vruchtbare dalen en bronnen met stromende watertjes zijn enkele karakteristieken van de variëteit der natuur op Naxos.

De kust van Naxos  
is in het zuiden vrij steil maar in het westen heel beschut met veel baaien en zandstranden.
Al in de mythologie wordt het eiland vermeld en laat daarna duidelijke sporen achter in de geschiedenis en komt vooral in het Cycladische Tijdperk tot grote bloei.

Naxos (of Chora) is amfitheatergewijs opgebouwd
 
tegen de hellingen van een heuvel aan de noordwestkant van het eiland. Het is een van de mooiste Cycladen stadjes. Vanaf de haven tot bovenaan bij het Venetiaanse kasteel zal de bezoeker onder de indruk blijven van de smalle steile straatjes en de oude stenen huizen.

Over de hele stad zijn interessante monumenten  
uit verschillende periodes zoals: belangrijke Byzantijnse Kerken; het kasteel met toren en kantelen en de overblijfselen bij Gkrota uit de Myceense Periode. In het Archeologische Museum zijn belangrijke voorwerpen te bezichtigen.
Maar ook de rest van het eiland biedt veel bezienswaardigheden en er zijn overal overblijfselen uit het oude Griekenland. Aan de noordkant van het eiland ligt

Apollona,  
een van de mooiste kustplaatsjes. Hier wordt marmer gedolven en bijzonder inte­ressant is het enorme, op de grond gelegen, halfvoltooide Kouros beeld uit de 6e eeuw v.C. Eenzelfde beeld is ook bij Melanes gevonden.
Erg interessant is het Archeologisch Museum bij
Apiratho
,  
een dorp waar nog steeds veel traditionele gewoontes worden gehandhaafd. Interessante kerken zijn de Panajia Protothroni in Tragaia en de Panajia Filotitisa in het dorp Filoti.
Mooie stranden om te gaan zwemmen zijn: Ajos Prokopis, Mikri Vigla, Kastraki, Alykos, Pyrgaki, Ajassos (in het westen), Apollonas, Psili Anunos, Panonnos en Pachia Anunos.

De prachtige zandstranden,  
de schilderachtige dorpjes en het grote aantal bezienswaardigheden in combinatie met de goede toeristische in­frastructuur trekken elke zomer een groot aantal bezoekers.

Hoe het eiland te bereiken
 
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: haven autoriteiten van Piraeus, tel.: 01­4226000. Vanuit Rafina. Inlichtingen: havenautoriteiten van Rafina, tel.: 0294-22300. Nuttige telefonnummers. Netnummer Naxos: 0285. Politie: 22100. Gemeente: 22717. Havenautoriteiten: 22300. Archeologisch museum: 22725.

Aankopen
 
Handgeweven stoffen. Borduurwerk. Handgebreide artikelen. Honing. Kazen (o.a. Xynotyra, Anthotyra). Muskuscitroendrank. 

Haven van Paros, Centraal Cyclade eilandPAROS   
Oppervlakte 209 km2 - Afstand van Piraeus 95 zeemijl - vanaf Rafina 82 zeemijl
.
Paros, het op twee na grootste Cycladen eiland (na Naxos en Andros), heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een modern toeristisch centrum.
Glooiende bergen waar het beroemde Parische marmer wordt gedolven sieren het centrale en zuidoostelijke gedeelte van het eiland dat voor de rest voornamelijk vlak is, overdekt met uitgestrekte wijngaarden. In de grillige kustlijn springen twee grotere baaien in, die van Naoussa in het noorden en aan de westkant die van Parikia. Het eiland werd al vroeg in de oudheid bewoond en was een van de centra van de Cycladische cultuur.

Parikia of Paros
,  
de haven en hoofdstad van het eiland is gebouwd op de plaats van de Klassieke stad. Heel schilderachtig is het half vervallen Venetiaanse kasteel. De helder witgekalkte Parische - Parisch marmer enigszins geelachtig marmer, van het eiland Paros - huizen gaan schuil onder de heerlijk geurende basilicum, jasmijn en kamperfoelie. Een brede asfaltweg leidt naar de Ekatodapyliani (of Katapoliani) kerk, een van de meest belangrijke Byzantijnse monumenten van Griekenland vanwege z'n legendarische verleden. De kerk is gewijd aan Maria Hemelvaart dus wordt er op 15 augustus een groot feest aan de kust gevierd met vuurwerk en liederen over de zee.
In het Nationale Archeologische Museum van Athene kan men verschillende beeldhouwwerken uit Paros bewonderen.
Elke zomer worden er schilderachtige, plaatselijke festijnen gehouden.

Naoesa
,  
een van de mooiste dorpen van Paros met helderwitte huizen smalle geplaveide straten, poortjes en veel kerken, heeft prachtige stranden en trekt dus een groot aantal bezoekers. Erg bijzonder is zeker Kolymbythres waar enorme grillig gevormde rotsen doen denken aan in het zand gepootte beelden. Ook zijn er veel kapellen en kloosters zoals het Zoodocho Pigi Longovardas en het Christos toe Dasoes Klooster.

Ook Marpissa,  
een prachtig streekdorpje met een Venetiaans Kasteel, heeft prachtige kerkjes. Mooie stranden om te zwemmen zijn Livadia, Krios, Ajos Fokas (bij Parikia), Mikro en Megalo Piperi, Lirnnes, Kolyrnbythres (bij Naousa), Aji Anargiri, Langeri, Aliki (waar ook een interessante tentoonstelling met traditionele volkskunst is met o.m. weefgetouwen en miniatuur scheepsmodellen), Santa Maria, Arnbelas, Piso Livadi en Dryos (in het oosten).
Het eiland heeft een zeer goede toeristische infrastructuur, zowel voor hen die het kosmopolitische leven zoeken, als voor degenen die van afzondering houden.

Hoe het eiland te bereiken
 
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01­4226000. Vanuit Rafina. Inlichtingen: haven autoriteiten van Rafina, tel.: 0294-22300.
Per vliegtuig.
Vanuit Athene. Inlichtingen: Olympic Airways Athene, tel.: 01­9666666.
Nuttige telefoonnummers. Netnummer Paros: 0284. - Politie: 23333. Gemeente: 21222. Havenautoriteiten: 21240. Gemeen­te Parikia (informatiebureau): 22078. Olympic Airways: 21900. Vliegveld: 91256-7.
Aankopen
: Keramiek en elegante zilveren sieraden uit Naoesa. 

KLEINE CENTRALE CYCLADEN   

IRAKLIA, SCHINOESA, KOEFONISIA, KEROS, ANTIKEROS, DAKALIO, DONOESA
Zijn allemaal kleine schitterende eilanden zonder toeristische voorzieningen en daardoor ideale plekjes voor diegenen die van eenzaamheid en rust houden. De wilde schoonheid van het kale, ruige landschap, de door de zee verweerde rosten, de sierlijke stranden en het verlangen om zich af te zonderen van de mensenmassa's en de technocratische samenleving vormen de bekoring die de weinige bezoekers naar deze «maagdelijke» eilandjes trekt.
Zoals uit opgravingen is gebleken waren ze al in de prehistorie bewoond.

Op Iraklia:  
met de Aj Jannis grot met stalactieten, zijn dan ook overblijfselen gevonden van de Cycladische cultuur.
Op Schinoesa
met de pittoreske haven Messaria, zijn de ruïnes van een middeleeuwse vesting.
Op de Koefonisia  
met het zandstrand Finika en het helder schitterende zeewater (Pano Koefonisi), alsmede op de grovere zandstranden van Kato Koefonisi zijn overblijfselen uit de Hellenistische en de Romeinse tijd.
Op Keros
zijn ProtoCycladische ruïnes aan het licht gekomen alsmede belangrijke voorwerpen uit die zelfde periode die tot de belangrijkste in het Cycladen gebied horen.
Op Donoesa ** Uw accommodatie
met de onvergelijkbare zandstranden, is ook een prehistorische nederzetting opgegraven.

Hoe de eilanden te bereiken.
 
De kleine oostelijke CYCLADEN worden met Piraeus en Rafina verbon­den. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01-4226000. Havenautoriteiten van Rafina, tel.: 0294-22300. Nuttige telefoonnummers. Netnummer: 0285. Gemeente (Ano Koefonisi): 71379. Politie: 71375. Gemeente (Schinoe­sa): 71170. Gemeente (Iraklia): 71545. 

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets